Back to top

Online kampány indul a magyar termékek népszerűsítéséért

Online kampány indult a magyar termékek népszerűsítéséért – jelentette ki Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kampány szervezői szeretnék felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy válasszanak magyar termékeket többek között azért, mert így munkahelyeket teremtenek, óvják a környezetet, és sok esetben egészségesebb termékekhez is hozzájuthatnak.

– A kampány két célcsoportja a családosok és a fiatalok. A napokban bemutatott kampányfilmet már mintegy százezren látták, a cél, hogy ez a szám év végéig elérje az egymilliót – tette hozzá Benedek Eszter az M1 aktuális csatornán

A magyar termékeket a megjelölés alapján lehet beazonosítani, jelenleg 3500 terméken található meg a jelölések valamelyike. A fogyasztók három szimbólummal találkozhatnak.

Az első a „magyar termék”, amelynek minden összetevője hazánkban készült, és magát a gyártást is magyarországi székhelyű cég végezte.

A második a „hazai termék”, az ilyen megjelöléssel akkor találkozhatunk, ha az összetevők több mint fele magyar, emellett hazánkban készült.

Szintén jelöljük az importalapanyagokból, de Magyarországon készült termékeket. A várakozások szerint az élelmiszerek minőségbeli eltérése kapcsán a jövőben még fontosabb szerepet kaphatnak a hazai termékek. Az európai uniós élelmiszer-biztonsági irányelvek rendkívül szigorúak, de sok termékcsoportnál a magyar szabályozás még ennél is erősebb.

A Magyar Idők korábban beszámolt róla, hogy a hazai tejtermékek minősége kifogástalan, ráadásul az importtermékekkel ellentétben a minőségbeli problémák miatt sem kell aggódnunk. Arról is írtak, hogy a napokban megjelennek az üzletekben a kiváló minőségű hazai zöldségek. A fűtött üvegházakban és fóliasátrakban nevelt, hajtatott növények többségénél a gazdák már megkezdték a betakarítást, így hamarosan nagyobb mennyiséggel tudják ellátni a piacot, ennek köszönhetően pedig az árak is csökkennek.

Nemrég kezdődött a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok munkatársai húsvétig többek között a pácolt, a füstölt, a nyers vagy főtt húskészítményeket is ellenőrzik.

A cél ugyanis az, hogy az ünnepek alatt megbízható termékekhez jussanak a fogyasztók.
 

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.