Back to top

A fejlődés kulcsa

Most kell beruházni, hiszen ehhez minden lehetőség adott - hangsúlyozták a Műszaki fejlesztés az élelmiszergazdaságban elnevezésű konferencia szakértő előadói.

A rossz idő ellenére jókedvűen érkeztek a résztvevők a Gazdálkodás című tudományos folyóirat idei tematikus, Műszaki fejlesztés az élelmiszergazdaságban címmel megrendezett konferenciájára. A megjelenteket Kapronczai István, a tudományos folyóirat főszerkesztője és az AKI nyugalmazott főigazgatója üdvözölte. A délelőtti előadások az elmúlt évek műszaki fejlesztésének fő tendenciáit járták körbe statisztikai adatok elemzésével és esettanulmányok bemutatásával a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, különös tekintettel a precíziós mezőgazdaság lehetőségeire.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Vidékfejlesztési Program újdonságairól beszélt, megemlítve, hogy a program fő célja továbbra is a kis- és közepes, valamint a családi gazdaságok, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának támogatása. Kiemelt ágazatok között az állattenyésztést, a kertészetet, az öntözést és az élelmiszeripart említette.

A nap második felében Takács István egyetemi tanár vezetésével az ágazat szakemberei kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a jelen tapasztalatait és a jövő fejlesztési lehetőségeit, elképzeléseit. A legfontosabb gondolat az innováció és a modernizáció jelentőségének hangsúlyozása mellett az volt, hogy a fogyasztói igények kielégítése mellett elengedhetetlen a költséghatékony és versenyképes élelmiszer-előállítás kialakítása is.

A Gazdálkodás tudományos folyóirat Szerkesztőbizottsága, a Gazdálkodás Baráti Köre és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által megrendezett konferencián átadták a folyóirat 2016. évi nívódíjait is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020 évi Termékgyártási Kiválósági Díjat

A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak. A Corteva Agriscience bejelentette, hogy több kategóriában is elnyerte az egyesült államokbeli Termékgyártók Nemzeti Szövetsége (National Association of Manufacturers) által megítélt Termékgyártási Kiválósági Díjat (Manufacturing Leadership Award).

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína azzal a céllal, hogy száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban védelmet biztosítson azok jogtalan használatával és a termékutánzatokkal szemben - közölte az Európai Bizottság hétfőn az MTI szerint.