Back to top

FAO: növekszik az élelmiszerimport értéke

Kiegyensúlyozott az alapvető termények nemzetközi piaca, búza és kukorica bőségesen áll rendelkezésre, az olajosmag-termesztés újra erőre kapott. A szállítási költségek és az importmennyiség növekedése miatt a globális élelmiszerkivitel értéke meghaladja idén az 1300 milliárd dollárt, ez 10 százalék fölötti növekedést jelent tavalyhoz képest - írja a FAO új, kétévente megjelenő előrejelzésében.

A csütörtökön közzétette jelentés szakértői rámutattak, hogy az élelmiszerimport értéke a világ fejletlen térségeiben még nagyobb mértékben emelkedik, mivel nagyobb mennyiségben importálnak húst, cukrot, tejtermékeket és olajos magokat. A hal kivételével minden élelmiszer-kategóriában nő az importált áruk teljes értéke.

Eközben megfordult az utóbbi két hónap trendje és az élelmiszerek ára újból emelkedni kezdett májusban: a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) által számított árindex 2,2 százalékkal 172,6 pontra nőtt az előző havi 168,9 pontról. Tavaly májusban 156,7 ponton állt a mutató, azaz több mint 10 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek éves összevetésben.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

Májusban a cukor kivételével minden alapvető élelmiszer-alapanyag drágult, a legnagyobb mértékben a tejtermékek.

A cukorárindex 2,3 százalékkal 227,9 pontra, 13 havi mélypontra, süllyedt, és 5,2 százalékkal marad alatta a tavaly májusi 240,6 pontnak. A tejtermék árindex havi szinten 5,1 százalékkal 193,0 pontra nőtt, éves összevetésben pedig több mint 51 százalékkal, de így is 30 százalékkal marad el a 2014 februárjában mért csúcsértékhez képest. A gabona árindex 1,4 százalékkal 148,1 pontra emelkedett az áprilisi 146,0 pontról, de 2,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 152,5 ponttól. A húsfélék ára enyhén emelkedett májusban, a húsárindex 2,5 ponttal 171,7 pontra nőtt. A növényi olaj- és zsírfélék árindexe 4,7 százalékkal 168,7 pontra ugrott májusban, miután az előző három hónapban rendre csökkent az index.

A FAO előrejelzése pozitív képest fest a nemzetközi élelmiszerpiacokról a jövőre nézve is. Az ellátás zavartalan lesz globálisan, bár helyi szinten lehetnek ettől eltérő folyamatok.

A búza világkereskedelmi árában nem várható ingadozás, főleg nem a szezon elején, míg a szemes termények rekordközeli termése garantálja az intenzív versenyt a beszállítók között. Bár valamelyest csökkenhet a globális tartalék rizsből, a kínálat miatt nem kell aggódni.

Az olajnövények termelése hatalmas ugrás előtt áll a 2016-17-es szezonban, főleg a kiemelkedő szójatermés okán. Várhatóan ez a trend folytatódik a 2017-18-as szezonban is, ami az árakra is hatással lesz.

Globálisan nézve a hústermelés már a harmadik egymást követő évben stagnál a kínai piac várható visszaesése miatt, növelve az Egyesült Államokból és Indiából érkező import súlyát.

Az előrejelzések szerint a tejtermelés világszerte 1,4 százalékkal bővül, legerősebben Indiában.

A FAO legfrissebb, Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése 2594 millió tonnára becsüli az összesített gabonakibocsátást, fél százalékkal kisebbre az előző évinél. A felhasznált gabona mennyisége eléri a 2584 millió tonnát. A kereslet várhatóan alulmarad a termeléshez képest, így a gabonakészletek a jövő évi szezon végére 703 millió tonnára emelkednek, kis mértékben meghaladva az idei évre jósolt rekordszintet.

A készletekre vonatkozó előjelzések jelentős mozgásokat valószínűsítenek Kínában, ahol a szemes termények jelentősége csökken a búzával és a rizzsel szemben, de általánosságban elmondható, hogy a készletek bőségesek lesznek.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.