Back to top

Gulyásleves az uniós receptkönyvben

A Copa-Cogeca egy receptkönyv-kezdeményezést indított el, melynek célja annak tudatosítása, hogy a gazdálkodók az élelmiszerek elsődleges termelői. A könyvben a NAK a magyar gulyást és a fűszerpaprikát mutatja be.

Az utóbbi években az életmóddal kapcsolatos egészségügyi kihívások jelentős mértékben növekedtek. A mozgásszegény életmód, a rossz táplálkozási szokások olyan tényezők, melyek befolyásolják életünket és az egészségünkre gyakorolt hatásukat. A Copa-Cogeca úgy véli, hogy a gazdálkodók és szövetkezetek jelentős szerepet töltenek be a folyamatban: nemcsak biztonságos, egészséges, tápláló és megfizethető élelmiszereket állítanak elő, hanem szükség van az élelmiszertermelésről, ételekről és az ahhoz kapcsolódó kultúráról és hagyományokról történő ismeretek terjesztésére is.

A Copa-Cogeca ezért új kezdeményezést indított el receptkönyv formájában (EUFarmRecipes). Mindegyik recept egy történetet foglal magában, melynek célja annak tudatosítása, hogy a termelők és a szövetkezetek az élelmiszer elsődleges megtermelői. A könyv részletezi az egyes alkotóelemek, élelmiszerek termelési módját és a mögötte rejlő történeteket, megmutatva a fogyasztónak az élelmiszer valódi értékét.

Fotó: #EUFarmRecipes

A receptkönyv elindítását bejelentő eseményen Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa elmondta, az élelmiszer az európai identitás szerves része, gazdasági szempontból pedig az okos és fenntartható élelmiszertermelés megteremtése rendkívül fontos.

az európai agrár-élelmiszeripari szektor 44 millió munkahelyet biztosít az unióban, ezek közül sok vidéki térségekben található, ahol erre igen nagy szükség van.
Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a helyi és regionális specialitások a hagyomány részét képezik, a hagyományok mögött az élelmiszerek, az élelmiszerek mögött a gazdálkodók állnak. Kiemelte, hogy Európa rendelkezik a legszigorúbb élelmiszerminőségi és -biztonsági előírásokkal. Mint mondta, a fogyasztók kiváló és megfizethető élelmiszerek széles választékát élvezhetik.

Uniós vezetők méltatják a kiadványt

Sajnálatos módon azonban a társadalom és a fogyasztók számára nem igazán világos, hogy mindez pénzbe kerül. Phil Hogan hangsúlyozta, hogy egy erős és megfelelően finanszírozott közös agrárpolitika nélkül a fentiek a jövőben nem garantálhatóak. 
 

Ez a könyv a lehető legjobb pillanatban érkezik akkor, amikor az európai gazdálkodók és a mezőgazdasági politika a lehető legtöbb társadalmi és politikai támogatásra szorulnak. Minden alkalmat meg kell ragadni ezek tudatosítására – jegyezte meg.

A biztos számít az ágazat támogatására abban, hogy ezt az üzenetet az adott tagállam minden politikai és társadalmi szintjén is megértsék.

A mezőgazdaság nemcsak egy gazdasági szektor - hangsúlyozta Clara Eugenia Aguilera Garcia EP-képviselő. Úgy fogalmazott, hogy az európai fogyasztók számára biztosított egészséges, minőségi élelmiszerek széles választéka a termelők kemény munkájának eredménye, mely alapvetően meghatározza az európai gasztronómiát, kultúrát és életstílust.

A könyv magyar részről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a gulyásleves receptje mellett annak rövid történetét, illetve az egyik fontos alkotóelemét, a magyar fűszerpaprikát mutatja be.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Egy bűnszervezett 500 millió forint értékű EU-s támogatást tulajdonított el

Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztésre ítélt, közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.