Back to top

Idén már közel 300 ezer tonna zöldséget mentett meg a Tesco

A szépséghibás, görbe vagy szokatlan alakú zöldségek és gyümölcsök képezte hatalmas mennyiségű élelmiszer-hulladékot kívánja visszaszorítani a Tesco egyik, idén bevezetett termékcsaládja. A „Tökéletesen tökéletlen” termékcsalád gyorsan népszerű lett: szeptembertől már a lánc 112 üzletében kapható, és több mint 286 ezer tonna szépséghibás zöldség-gyümölcs kelt el az akció révén.

A kereskedelmi forgalmazás szigorú minőségi és formai elvárásokat támaszt a mezőgazdasági termelőkkel szemben, azonban az ezeknek formai okból nem megfelelő, szépséghibás "kvázi eladhatatlan" termékek gyakorta a szemétben végzik, holott tökéletesen fogyaszthatóak lennének. Az e fajta élelmiszerpazarlás ellen különféle akciókkal próbál fellépni a Tesco. 

A kezdeményezés részeként a brit Tesco esetenként nagyobb tételű termékkel is kivételt tesz, lazítva az amúgy szigorú minőségi előírásokon. Erre jó példa a brit almák esete.  Az idei év tavaszán a brit almatermesztőknek is meggyűlt a bajuk a faggyal, így a termésen sok esetben a fagy által okozott sérülések találhatók. Az almák héján megjelenő szépséghibák miatt sok felvásárló elutasítaná a termékeket, de a vállalat szerint ezeknek az almáknak is hasonlóan kiváló az íze, mint a tökéletes társaiknak, ezért átveszik termelőktől és forgalmazzák is azokat.  A Tesco így a termelőkkel közösen küzd az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentéséért. A brit vállalat 2030-ra a hulladékmennyiségét a felére kívánja csökkenteni, illetve beszállítóival közösen az éves beszámolóikban közölni fogják a hulladékgazdálkodással kapcsolatos adataikat is.

A „Perfectly Imperfect” (Tökéletes tökéletlen) a Tesco önálló közép-európai élelmiszer-pazarlás elleni programja. (A program a nagy-britanniai üzletekben már sikerrel működik, a közép-európai régióban is a brit példa alapján vezette be a Tesco a kezdeményezést.) A program keretében olyan zöldségeket és gyümölcsöt is átvesznek a termelőktől, amelyek az általános esztétikai elvárásoknak nem felelnek meg (például kisebbek, nagyobbak, görbébbek vagy héjhibájuk van), de minőségük így is hibátlan és biztonságosan fogyaszthatók.

Fotó: Tesco-Global Áruházak Zrt.
A cél ezzel az, hogy termelői oldalon segítsék csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, vásárlóknak pedig kedvező áron kínálják a jó minőségű termékeket.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem több okból is fontos a vállalat számára. Elfogadhatatlanak tartják, hogy nagy mennyiségű élelmiszer kerüljön a szemétben, míg máshol éheznek.

Környezeti szempontból is fontos a cég számára ez, hiszen a hulladék nagy terhet ró a természetre és hozzájárul az üvegházhatású gáz kibocsájtáshoz. Emellett komoly társadalmi elvárás is a fenntartható és környezettudatos hozzáállás.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem jegyében évek óta működtetnek élelmiszer-mentő programot szerte Közép-Európában. Ennek keretében a helyi élelmiszerbankokkal együttműködve az áruházakban keletkező élelmiszer-felesleget rászorulókhoz juttatják el. A cél az, hogy 2020-ra minden közép-európai áruházuk jótékony célra tudja felajánlani a felesleget.

 

 

A termék családról és a kezdeményezésről kérdeztük a cég képviselőjét, Varga Esztert, a média kapcsolatokért felelős menedzsert.

  • Magyarországon mióta tart ez a kezdeményezés?

A Perfectly Imperfect kínálatot idén januárban vezettük be közép-európai, így magyarországi áruházainkban is. Tesztprogramként indult, ezért az év elején még csupán 12 hazai üzletben találhatták meg a vásárlók a szokatlan kinézetű zöldségeket és gyümölcsöket. A vásárlók lelkes fogadtatásának köszönhetően az áruházak számát előbb húszra tudtuk növelni, szeptembertől pedig valamennyi hazai hipermarketünkben, összesen 112 áruházban találkozhatnak a tökéletlenül tökéletes terményekkel.

  • Mik a tapasztalatok, a vevők hogyan fogadják ezeket a termékeket?

Egy-egy termékcsoport bevezetésekor mindig izgalmas, hogyan fogadják a vásárlók az újdonságot. Hiába állnak rendelkezésre pozitív külföldi tapasztalatok, mint például a Perfectly Imperfect esetében is (a brit vásárlók körében rendkívül népszerű a kínálat), a hazai reakciókat nem lehet előre teljesen kiszámítani.

Szerencsére a magyar vásárlók is nagy lelkesedéssel fogadták a kívül nem tökéletes, de belül annál zamatosabb terményeket. Az ő visszajelzéseik alapján tudjuk, hogy nem csak a kedvező ár, hanem a kínálat mögött álló eszmeiség is szimpatikus számukra, örülnek, hogy a termékek vásárlásával ők is tehetnek az élelmiszer-pazarlás ellen.

  • Mennyi ilyen szépséghibás terméket adtak el eddig?

A programmal, mielőtt a termékek az összes hipermarketben elérhetők lettek, csak Magyarországon 286 ezer kilogramm zöldséget és gyümölcsöt sikerült megmenteni. Reméljük, ez a szám mostantól folyamatosan növekedni fog, hiszen azzal, hogy több áruházunkban elérhető a kínálat, még több szépséghibás, kívül szokatlan, de belül hibátlan terményt veszünk át szállítóinktól.

  • Milyen árengedménnyel, illetve értékesítési kedvezménnyel adják a termékeket?

A Perfectly Imperfect kínálatba tartozó termékek átlagosan 20 százalékkal olcsóbbak a hagyományos kínálatnál, azonban ez az egyes akcióktól, promócióktól függően változhat.

  • Milyen feltételek mellett veszik át a termelőktől a terményeket?

A Perfectly Imperfect kínálatába kerülő termények a Tesco által alapvetően alkalmazott belső, főként esztétikai termékspecifikációknak nem felelnek meg maradéktalanul, de egyébként kiváló minőségűek és élelmiszerbiztonsági szempontból tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra. Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a formája nem szabályos, méretük és súlyuk kisebb vagy nagyobb az ideálishoz képest, minőségük viszont így is kifogástalan, és ízben sem térnek el a megszokottól.

  • Milyen zöldségek és gyümölcsök tartoznak most a termékcsaládba és milyeneket terveznek a jövőben bevonni?

Az alapkínálat mellett már szezonálisan elérhető zöldségek és gyümölcsök is kerültek a kínálatba. A Perfectly Imperfect termékcsaládban a januári induláskor almát, sárgarépát, valamint burgonyát kínáltunk a vásárlóinknak. Jelenleg szezonálisan kígyóuborka, valamint körte is kapható.

  • Hosszú távon mi a kezdeményezés célja?

A Tesco társadalmi felelősségvállalásának egyik legfontosabb eleme az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem. Áruházainkban élelmiszer-mentő programmal küzdünk a pazarlás ellen, a Perfectly Imperfect programmal pedig szállítóinknak segítünk csökkenteni a termelői oldalon keletkező élelmiszer-pazarlás és -veszteség mértékét.

A program keretében ugyanis egyes szállítóinktól olyan zöldséget és gyümölcsöt is átveszünk, amelyek nem felelnek meg a normál, belső termékspecifikációknak, de egyébként kiváló minőségűek és élelmiszerbiztonsági szempontból tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra. Azzal, hogy több terményt veszünk át, termelői oldalon kevesebb vész kárba, valamint így a vásárlóinknak is megmutathatjuk, az élelmiszerek kinézete nem feltétlenül tükrözi azok minőségét.

Hosszú távon azon dolgozunk szállítóinkkal közösen, hogy mind több áruházban elérhetővé váljanak ezek a termékek, és ezzel egyre több, kiváló minőségű és emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszert menthessünk meg a kidobástól. Emellett folyamatosan vizsgáljuk a programba újonnan bevonható zöldségek és gyümölcsök körét, akár szezonális, akár állandó jelleggel.

Fotó: Tesco-Global Áruházak Zrt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Pálinka seregszemle Miskolcon

Miskolc ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaversenynek, amelyre rekord mennyiségű, több mint 400 féle pálinkát neveztek a főzdék. A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében, ahol 32 pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

A Pilisi Parkerdőből (is) vigyük haza a szemetet!

Az idei évben a Pilisi Parkerdő erdészei a Tisztítsuk meg az országot! program keretében felmérték az erdőkben illegálisan elhelyezett szemét mennyiségét. Összesen több, mint 5 500 köbméternyi hulladékot találtak, ami pontosan kétszer töltené meg a Duna Aréna 50x25 méteres versenymedencéjét.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.