Back to top

Magyarországon a legolcsóbb a gomba, mégse fogyasztunk eleget

A magyarországi gombatermesztés bővült az elmúlt években, ennek ellenére a fogyasztás nálunk a legalacsonyabb. Nyugat-Európában az éves gombafogyasztás 5-6, Oroszországban 8-10 kilogramm fejenként. Ehhez képest Magyarországon mindössze 1-1,5 kilogramm.

A világpiacon a legnagyobb gombavásárló az Egyesült Királyság 101 ezer tonnával, Németország és az Egyesült Államok követi 68,8 ezer, valamint 46,2 ezer tonnával. A negyedik helyen álló Fehéroroszországba 38,7 ezer tonna gombát szállítanak, Oroszországba pedig 28,4 ezer tonnát, noha tavaly erősen visszaesett az orosz import. A legtöbb gombát Lengyelország, valamint Hollandia exportálta 2016-ban.

Az Európai Unió csiperkegomba- külkereskedelmi egyenlege pozitív volt tavaly. Az oroszországi zöldség- és gyümölcsembargó érinti az unió gombapiacát is, hiszen Oroszország a külföldről vásárolt gomba több mint 90 százalékát Lengyelországból szerezte be az elmúlt években. A harmadik országokba főként Lengyelország értékesített csiperkegombát 2016-ban, és míg a közösség piacára irányuló exportja enyhén csökkent az előző évihez képest, a harmadik országokba, elsősorban Fehéroroszországba annál többet szállított.

Az Európai Bizottság adatai szerint a csiperkegomba nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve kilogrammonként 1,46-ról 1,94 euróra emelkedett egy év alatt 2017 szeptemberére, Magyarországon volt a legalacsonyabb (1,19 euró/kilogramm), míg Írországban a legmagasabb (2,79 euró/kilogramm). Spanyolországban 50 százalékkal (2,25 euró/kilogramm), Hollandiában 3 százalékkal (1,68 euró/kilogramm) drágult a gomba.

A magyarországi gombatermesztés bővült az elmúlt években. A FruitVeB Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint tavaly összesen 32 ezer tonna gombát termesztettünk, ebből a csiperkegomba 28,8 ezer, a laskagomba 3 ezer tonna volt, egyéb fajokból 200 tonna került a piacokra. A csiperkegomba 75 százalékát frissáruként értékesítettük, egynegyedéből készült konzerv, a laskagomba jellemzően frissen kerül a fogyasztókhoz.

Már hatodik éve tart a kampány
Nyugat-Európában az éves gombafogyasztás 5-6, Oroszországban 8-10 kilogramm fejenként. Ehhez képest Magyarországon mindössze 1-1,5 kilogramm. A helyes táplálkozás érdekében is fontos lenne, hogy nőjön a hazai fogyasztás, erre irányulnak a különböző fogyasztásösztönző programok. A már hatodik éve meghirdetett GoPink! kampánnyal a mellrák elleni küzdelemhez csatlakozott a Bio-Fungi Kft., októberben rózsaszín tálcákba csomagolva kínálták a csiperke- és laskagombát. Ezzel a gomba egészségmegőrzésben betöltött fontos szerepére hívják fel a figyelmet, illetve minden eladott tálca árából támogatják az emlőrák elleni munkát. Az IskolaGomba programban részt vevő iskolákba 4. fázisú, termőre forduló alapanyaggal teli ládákat és a termesztéshez szükséges vízpermetezőt szállítanak, hogy a tanulók elméletben és gyakorlatban is megismerjék a gombák világát és kedvet kapjanak az értékes élelmiszer fogyasztásához.

Hazánk csiperkegomba külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2016-ban, 8722 tonna csiperkegombát szállítottunk külpiacokra, illetve 670 tonnát importáltunk. A csiperkegomba kivitele 2 százalékkal 5192 tonnára csökkent ez év első hét hónapjában az egy esztendővel korábbihoz képest (táblázat). Az összes export közel 60 százaléka Ausztriába irányult, ahová a kivitel 4 százalékkal, 3010 tonnára csökkent, ugyanakkor Romániába az előző év azonos időszakához hasonlóan 1050 tonna gombát értékesítettünk. A csiperkegomba exportértéke 4 százalékkal, importértéke 50 százalékkal csökkent, így a 2016 első hét havi 2,79 milliárd forintos aktívum 2,77 milliárd forintra mérséklődött 2017 első hét hónapjában.

A laskagomba külkereskedelmi egyenlege is pozitív volt az elmúlt években, 2016-ban 617,7 tonna laskagombát exportáltunk, illetve 19,5 tonnát hoztunk be. Kivitele 31 százalékkal, 448 tonnára bővült 2017 első hét hónapjában az egy esztendővel korábbihoz képest. Az összes export 60 százaléka Németországba és Szlovákiába irányult. A laskagomba exportértéke 3 százalékkal, importértéke 62 százalékkal nőtt, így a 425 millió forintos aktívum 432 millióra nőtt a megfigyelt időszakban.

A bécsi nagybani piac kínálatában Magyarországról és Lengyelországból származó csiperkegomba szerepelt a 42. héten: a magyar nettó 1,40-2,44, a lengyel 1,70-2,80 euró/kilogramm áron. A Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára a 42. héten az előző évihez hasonlóan alakult: a csiperkét kilogrammonként 455, a laskát 652 forintért kínálták. A budapesti fogyasztói piacokon a hazai csiperkegombát kilogrammonként 450-700 forintért lehetett venni a 42. héten.

Isépy Anett

Agrárgazdasági Kutató Intézet

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2017/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Emelkedő terményárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.