Back to top

Lesz-e csokoládékatasztrófa?

A klímaváltozás miatt a főbb termelési helyeken visszaszorulhat a kakaóbab termesztése, ami miatt a sajtóban apokaliptikus állapotokat és a növény kihalását jósolták. Az elmúlt időszak híreivel ellentétben a szakértők nem számolnak a növény kihalásával. Afrikában átalakulhat a kakaóbab-piac, globálisan viszont növekedést jósolnak.

December végén jelent meg az amerikai klímaügyi hivatal, az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság egy elemzése, amely vészjósló képet festett a világ kakaóbab-termeléséről: a szervezet szerint, ha a globális klímaváltozás továbbfolytatódik, akkor folyamatosan szűkülhet az a sáv, ahol kakaóbabot lehet érlelni.

Megfizetnek az édesszájúak - Drága marad a csokoládé

A Business Insider pedig a kutatókra hivatkozva azt írta, hogy 40 év múlva eltűnhet az Egyenlítőtől északi és déli irányba is 20-20 fokot tartó sávból. A lap arról is beszámol, hogy a Berkeley Egyetem génsebészeti központja és a Mars csokoládégyár összefogott, hogy ellenállóbb növényfajtát nemesítsen ki. A hír bejárta a világsajtó, de szinte minden anyag leragadt a várható kipusztulásnál.

A piacnak nem szóltak a válságról

A hőmérséklet változás miatt szárazság és sivatagosodás egyelőre csak az afrikai termőterületeket fenyegeti, és itt található a két legnagyobb termelő Elefántcsontpart és Ghána. A két ország közösen teszi ki a világ termelésének több mint felét, az összes afrikai terület részesedése pedig 75,4 százalék a Nemzetközi Kakaószervezet (ICO) 2017-es adatai szerint.

Aggódni viszont korai lenne még az eltűnő csokoládéért: Dél-Amerikában és Ázsiában, valamint az óceániai ültetvényeken egyelőre nincs gond.

Sőt, ha valóban itt lenne a kakaóbab-apokalipszis, akkor arra a piacok is reagáltak volna. Azonban a termék ára 10 éves mélyponton van. Utoljára 2007 márciusában volt 1,92 dollár a kilónkénti ár, mint idén januárban. Annyira nem látszik az aggodalom, hogy az ICO szakértői bővülést várnak: a jóslatok szerint az elkövetkező hat évben átlagosan 3 százalékkal nőhet a piac globálisan, így 2024-re elérheti a 16,7 milliárdos forgalmat. Prognosztizálják ezt annak ellenére, hogy 2015-ben még 2,4 százalékkal csökkent a termelés volumene, de bíznak a mezőgazdasági megoldások modernizációjában.

Forrás: Világbank/ICO

Az előrejelzések szerint közeli árnövekedés nem várható, így közvetve, de a felszökő cukorárak mellett se drágulhat majd a csokoládé számottevő mértékben. Ennek egyik oka, hogy egyelőre még nincsenek ellátási zavarok. Sőt, az édességgyártók felkészültek az esetleges problémákra és komoly készleteket halmoztak fel kakaóporból, mivel az árucikk kevéssé romlandó, így jól tárolható.

Meglepetés: ha locsolják, nő

A másik ok pedig az, hogy a szárazság és a hőség okozta nehézségek egy része jól kezelhető fejlettebb mezőgazdasági megoldásokkal. Jelenleg a legtöbb farmer trópusi erdőkben, a magas, nagy árnyékot adó fák tövébe ültetik. Itt védve vannak a napfénytől és a párás levegőben bőséges termést hozhatnak.

Ebben a környezetben viszonylag kevés törődést igényelnek a növények, ezért a fenntartható gazdálkodás mintanövényei. (Indiában ráadásul szárazságtűrőbb fajtákat is nemesítettek).

Afrikában pedig a szegényebb farmerek is jelentős ráfordítás nélkül termeszthetik. Igaz, önmagában a kakaóbabból kevesen tudnak megélni. A felvásárlási ára ugyanis 0,7-0,9 dollár körül mozog 10 dekánként. Az alacsony bérezés miatt főként idénymunkásokkal, gyerekekkel, vagy szegényebb országok bevándorlóival szedetik le.

Van megoldás

Azonban - ahogy az Mike K. V. Carr és Gerard Lockwood tanulmányából is kiderül - szárazabb, naposabb helyen megfelelő öntözéssel nagyobb terméshozam is elérhető, főként akkor, ha a leveleket érő levegő páratartalma is magas. De gond az is, hogy jelenleg a virágok igen kis arányban kerülnek beporzásra. Ennek oka nem a méhek világon mindenhol tapasztalható pusztulása, hanem az afrikai szúnyogok és böglyök eltűnése. A Science Friday szerint ez épp a vízhiány miatt van így, mert a rovarok szaporodásához ez elengedhetetlen.

Fontos az is, hogy míg Afrikában valóban felhagyhatnak a termesztésével, addig más országokban belekezdhetnek, ha a klímaváltozás okozta felmelegedés a jövőben is megmarad a jelenlegi szinten. Ingrid Parker, a Santa Cruz-i Egyetem biológus professzor a Snopes megkeresésére elmondta, már Ausztráliában is egyre többet ültetnek a növényből, amely eredetileg Dél-Amerikából származik.

A gyártók nem stresszelnek

Az édességgyártóknak jelenleg a kakaóhiánynál sokkal valósabb problémája, hogy a cukor hosszútávú drágulása várható. Ráadásul az Európai Unió és az Egyesült Államok is folyamatosan korlátozza, mennyi cukor kerülhet a csokoládéba. Ez viszont nem csak az édesítés miatt fontos, hanem az anyag állagát, textúráját befolyásolja. Egyelőre a receptekben még nem sikerült helyettesíteni, de Benke Anna a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára korábban arról beszélt a Napi.hu-nak, hogy már több kutatás is folyik a cukor pótlására.

Addig viszont egy biztos megoldással felelnek meg a limiteknek: csökkentik a csokoládékiszereléseket (100 gramm helyett például 80 grammra csökkentik az adagot). A fogyasztók ilyenkor viszont azért járnak rosszul, mert az ár nem zsugorodik együtt a csomagolással.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.