Back to top

Áll a bál a konzervpiacon

A közelmúltban röppent fel a hír, hogy az Orosházi Üveggyár leáll félévre, szorult helyzetet idézve elő ezzel a konzervipar szereplőinek. A Nemzeti Agrárkamara már elmondta a véleményét, amely szerint ebbe tönkremehet a szakma, megkérdeztük az Éfoszt, hogy ők miképpen látják a kialakult szituációt.

„Az Orosházi Üveggyár az egyetlen magyarországi gyártó, a hazai konzervipari szereplők nagy mértékben innen vesznek üveget.

Az üzem készlet nélkül leáll egy félévre, lehetetlen helyzetbe hozva a 10-20-30 éves kitartó vevőit.

A tulajdonos (O-I) semmilyen alternatívát nem ajánl a saját rendszerén belül, pedig van jó pár európai üzeme, a világ egyik legnagyobb gyártója, továbbá az üres üveg szállítás rendkívül ár-érzékeny dolog, az import jelentős költségnövekedéssel jár a végtermék kalkulációjában” - nyilatkozta lapunknak az Élelmiszeripari Feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) ügyvezető igazgatója, Szőllősi Réka

Hozzátette, a legrosszabb, hogy a konzervgyárak nem tudnak elegendő üveget beszerezni a június elején kezdődő meggyszezonra. Akiknek ez mégis sikerülne, azoknak számolnia kell a versenyképesség csökkenésével, a piacvesztéssel, az árbevétel kieséssel, illetve az eredményesség elmaradásával.

Elmondása szerint most már valós megoldás nincs, csak „tűzoltás”: „Az Orosházi Üveggyár teremtett egy váratlan helyzetet, és monopol pozíciója tudatában magára hagyta több évtizedes vevőit egy szezonra.

A tűzoltás lényege, hogy bármilyen alternatív forrásból bármilyen áron megszerezni a szezon kezdetére a szükséges göngyöleget.

Csak egy példa: Magyarország körülbelül 80-90 000 tonna meggyet termel, ennek zöme - 90 százalék felett - feldolgozásra kerül, melynek igénye több 10 millió darab üveg. Nos, ebből nem gyártott és nem fog legyártani semmit Orosháza, ezt kellene most váratlanul beszerezni.”

Szőllősi Réka szerint az újrahasznosítás nem megoldás hiszen a hőkezeléses technológia miatt nem igazán lehet az üvegeket kétszer felhasználni, nagy a törés veszélye. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy az üveg árába egy jelentős termékdíj van beépítve, melyet az állam megfizettet a gyártókkal a visszaforgatás költségeinek fedezésére.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína

Megállapodást írt alá az Európai Unió és Kína azzal a céllal, hogy száz európai földrajzi árujelzőnek (a termék földrajzi származásának feltüntetésére használt földrajzi jelzés és eredetmegjelölés) Kínában, illetve száz kínai földrajzi árujelzőnek az unióban védelmet biztosítson azok jogtalan használatával és a termékutánzatokkal szemben - közölte az Európai Bizottság hétfőn az MTI szerint.

Szeptemberben újból drágul a liszt

Vetekednek a malmok a tavalyinál drágább és kevesebb étkezési búzáért, szeptemberben pedig várhatóan 3-5 százalékkal emelik átadási áraikat – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Sikerült elhajolni a koronavírus ütése elől

A Master Good-cégcsoport 72 millió csirke feldolgozását tervezte az idén, és az év első két hónapjában még semmi jele nem volt, hogy ez a cél veszélybe kerülhet. Márciusban a koronavírus közbeszólt, a mezőgazdaságot is érintette.