Back to top

Nem minden olíva szűz

Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) terméséből, azaz az olajbogyóból préseléssel előállított zöldessárga, jellegzetes illatú, kellemes, édeskés ízű, folyékony növényi zsiradék.

Már az ókorban nagy kultusza volt, hiszen Homérosz folyékony aranynak nevezte, az olajág pedig a  béke jelképévé vált. Az olívaolaj a Földközi tenger népeinek mindig is többet jelentett, mint puszta élelmiszer, hiszen kifogyhatatlan forrása volt a varázslatoknak és csodáknak, jelképe volt a hatalmas vagyonnak és erőnek. A vallási rítusok kelléke volt, gyógyszerek alapanyagaként, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták.

Az olívaolaj karrierje azóta is töretlen, manapság is a gasztronómia egyik legfontosabb kelléke,

a világ vezető séfjei valamint háziasszonyok milliói használják és az üzletek polcain is bőséges választékot találunk.

Nem is mindig sikerül kiigazodni a különféle elnevezéseken, pedig mindegyik az olíva olaj különféle minőségét jelzik.

A legértékesebb szűz olíva olaj (virgin olive oils), ez jelenti azt, hogy az olajbogyóból mechanikus úton, préseléssel vagy centrifugálással nyerik ki az olajat. Az olaj savtartalmától függ, hogy ezen belül milyen besorolást kap. E tekintetben az extra szűz olívaolaj áll az élen, hiszen ez az olívabogyóból nyerhető legjobb minőségű olaj, és szabadsav tartalma nem haladja meg 0,8 tömegszázalékot.

Alapkritérium, hogy a bogyók szedését követően 24 órán belül meg kell kezdeni a sajtolást,
 

ellenkező esetben a gyorsan meginduló erjedés negatívan befolyásolja  az olaj minőségét, többek között a savtartalmát is.

Termőhelytől és termelőtől függően nagy változatosságot mutat színben, aromában és ízben egyaránt, egy dologban viszont azonos, extra minősége miatt nyersen, közvetlen fogyasztásra ajánlott, és az élettani hatása a legkedvezőbb.

Az extra szűz olívaolajat préselés után általában leszűrik, mert a benne maradó szilárd anyagok, a gyümölcshús és a magok finom törmeléke csökkentheti az olaj eltarthatóságát. De sok kistermelő kínál szűretlen extra szűz olívaolajat is, aminek manapság egyre nagyobb keletje van az ínyencek körében. Egyre többen keresik a kissé ködös, opálos szűretlen olajat, mert ezt természetesebbnek és komplexebb ízűnek érzik.  

A szűz olívaolaj, hasonló módon készül, mint az extraszűz, csak a bogyó sajtolása során nem kell megfelelni olyan szigorú előírásoknak, a savtartalma pedig kissé magasabb, íze kevésbé karakteres, de ajánlott nyers fogyasztásra.

Sima olívaolaj néven kerül forgalomba az az olaj, ami még ugyan hideg sajtolással készül, viszont magas savtartalma miatt finomítási eljárásnak vetik alá és feljavítják egy kis extraszűz olajjal. Ezt inkább főzéshez és sütéshez ajánlják.

Olívaolajként árusítják a sansa, pomace és oruio elnevezésű terméket is. Ez viszont valójában olívapogácsa-olaj. Gyakorlatilag a hideg préseléssel készült olaj mellékterméke, amikor a visszamaradt olívatörkölyt, ami a kipréselt héjakból, magokból, és gyümölcshúsból áll,

vegyi eljárásnak vetik alá a kilúgozó üzemekben, ahol kinyerik belőle a maradék olajat. És így keletkezik az emberi fogyasztásra még alkalmas legalacsonyabb minőségű olívaolaj.

Ezeket a termékeket valamivel olcsóbban kínálják az üzletekben, de élettani hatásuk meg sem közelíti a szűz olívaolajakét, főként úgy, hogy a kémiai oldószereknek, amivel kilúgozzák az olajat, egészségkárosító hatást is tulajdonítanak.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Digitális aratás: a Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A hétvégén Erlangenben rendezték meg a Farming Simulator Liga döntőjét, ahol a Trelleborg csapat győzött és elnyerte a 30.000 eurós díjat, miután egy izgalmas meccsen legyőzte a Grimme csapatot. A Corteva a Giants Software által fejlesztett mezőgazdasági témájú videójáték fő szponzora. A játék – amely egy gazdaság tényleges működését és gazdasági vonatkozásait szimulálja - virtuális farmerek milliót vonzza.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.