Back to top

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szerint jelenleg a föld földterületének mintegy 11 százaléka (13,4 milliárd hektár) használatos a növénytermesztésben. 

Mivel a világ népessége az Egyesült Nemzetek szerint 2050-ben várhatóan 7,6 milliárdról 9,8 milliárdra nő, a vizet - amely a világ felszínének mintegy 75 százalékát fedezi- "termőföldként" felhasználni óriási segítséget jelentene, mondta Luca Gamberini a kutatócsoport marketing menedzsere. Csapata azon dolgozik, hogy bebizonyíthassa azt, hogy igenis lehetséges növényeket és zöldségeket termeszteni a tenger alatt.

Az első tengeralatti kertet a genovai parthoz közel, 8 méterrel a felszín alatt hozták létre Olaszországban. A Némó Kertjének keresztelt kutatási program 2012-ben indult az Ocean Reef Group égisze alatt. Minden mini üvegház termőföld nélküli növénytermesztési módszert használ, mialatt az öntözéshez a sótlan vizet természetesen állítják elő.

Nemo's Garden - Growing Plants Under the Sea (eng subs)

 

A víz alatti ültetésnek azonban vannak korlátjai.

"A mostani tapasztalatok alapján nem lenne értelme gabonát vagy gyümölcsfát termeszteni a tenger alatt, de orvosi gyógynövények élőállítására képesek vagyunk" – mondta Luca Gamberini – "steviát, mentát, rozmaringot, paradicsomot, de még zöldségeket, fokhagymát, babot, szóját és goji bogyót is termesztünk."

A projekt még csak kísérleti fázisban van, de nagy lehetőségeket rejt magában. A növények víz alatti művelésének tesztjei során kiderült, hogy a legtöbb esetben pozitív eredmények születettek. Minden víz alatti kert speciális felszereléssel rendelkezik, amely nagyjából 10- 20 ezer euróba kerül, így a termelés költségei még fenntarthatók. Az eljárás mostantól gyógyszerészeti célokra is felhasználható. Az olyan helyeken, mint a Maldív-szigetek, ahol az összes élelmiszer import áru, költséghatékony megoldást jelenthet. A kutató csoport folyamatosan növeli a termelést azért, hogy a vízalatti növénytermesztésben több hatékony módszert találjon.

Forrás: 
livingit.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Fejlesztések a Fendt-nél

A közelmúltban egy ötszintes új létesítmény építése kezdődött el az AGCO finanszírozásában, a Fendt traktorgyár marktoberdorfi telephelyén. Az új épületben 125 új munkatársuk kap helyet, akiknek egy része a traktorgyár adminisztratív feladatait végzi majd el 21. századi körülmények között.

Vissza a természethez - Biológiai növényvédelem a Dobay Kertészetben

A hazai dísznövénykertészetek közül a Dobay Kertészet az elsők közt alkalmazta sikerrel a biológiai növényvédelmet. A hódmezővásárhely-kopáncsi termesztőtelepükön szeptember elején tartott fajtabemutatón Dobay Imre tulajdonos a fajták ismertetése mellett beszámolt a biológiai növényvédelemben szerzett tapasztalataikról is.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád

Országosan egyedülálló tudományos sikert értek el a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának munkatársai. A létesítményben – az országban elsőként – sikerült élő szarvasmarhából petesejtleszívással, laboratóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítéssel „lombikborjakat” létrehozni.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.