Back to top

Élelmiszeripar és csomagolás - NAK konferenciasorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2018 utolsó negyedévében megrendezi az „Együtt az élelmiszeriparért” elnevezésű konferenciasorozatát. A rendezvény célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismereteinek bővítése, valamint a hatékonyságuk növelése, ezáltal versenyképességük erősítése.

Kulcsfontosságú a folyamatos fejlődés, mivel a hazai ipar csak úgy tud lépést tartani a külföldi élelmiszeripari feldolgozó és előállító vállalkozásokkal, ha aktívabb innovációs tevékenységet folytat a jövőben.

A legkorszerűbb csomagolástechnológiák alkalmazása hozzájárul a vállalkozások versenyképességének növeléséhez, erősítéséhez mind a magyar, mind a külpiacokon.

A fogyasztói igények bővülése és az egyre jobban kiéleződő piaci verseny rákényszeríti a vállalkozásokat – mérettől függetlenül – arra, hogy a piaci szerepük megtartása és jobb pozicionálása érdekében változtassanak az eddigi megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön. A piaci versenyben ráadásul az idő is egyre meghatározóbb tényezővé vált.

A vállalatok leginkább a költségek csökkentésére és a termelés bővítésére fókuszálnak, miközben megfeledkeznek többek között a technológia és a munkaerő fejlesztéséről, vagy éppen a humánerőforrás tudásszintjének növeléséről.

Ennek szellemében a NAK fontosnak tarja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területre kiterjedően tudjon jól hasznosítható információkat nyújtani tagjainak, így a 2018. és 2019. évre tervezett rendezvényeit az iparági sajátosságok figyelembevételével szervezi. A kamara a rendezvényeken keresztül átadott szakmai lehetőségeket és innovatív megoldásokat olyan összeállításban osztja meg tagjaival, hogy azt minél többen és hatékonyabban tudják saját területükön hasznosítani. A témák mindegyike alapvető jelentőségű és megjelenik egy vállalkozás stratégiájának kialakításában.

Az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat első eseménye „Csomagolásfejlesztés az élelmiszeriparban” címmel 2018. november 8-án, Budapesten lesz, a Rubin Wellness & Conference Hotelben, amelyre a kamara valamennyi élelmiszer-előállító tagját szeretettel várja.

A rendezvény keretein belül átfogó képet kaphatnak a csomagolásfejlesztési folyamatról az alapanyag kiválasztásától egészen a késztermék polcon megjelenéséig.

A témák között kiemelt szerepet kapnak a csomagolással kapcsolatos szabályozások és irányelvek, az eltarthatósági szempontok fontossága, az innovatív csomagolástervezés és dizájn trendek, valamint a tanúsítási és egyéb vizsgálati feltételeknek megfelelés.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az előadásokat tartalmazó meghívó és a regisztrációs link itt érhető el.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Mérföldkő a világhírű sörmárka történetében

A világszerte ismert és kedvelt ír sörmárka a napokban jelentette be, hogy egy növekvő, de számára egészen új piacon jelenik meg új termékével, mely többéves munkát követően nyerte el végleges formáját, s kerülhet a boltok polcaira hamarosan.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Halloween éjszakája a Budakeszi Vadasparkban

Megelevenedik az éjszaka a látogatók előtt október 31-én, szombaton a Budakeszi Vadasparkban, ahová a sötétedés után kezdődő, különleges hangulatú halloweeni programokra várják az érdeklődőket.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket üzemi méretekben hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.