Back to top

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

A Deloitte szerint, a hagyományos ellátási láncokat meg kell változtatni annak érdekében, hogy megfeleljen a növekvő, globális marhahús kereslet követelményeinek.

A vállalat azt állítja, hogy nagyobb szükség van a végpontok (termelők és fogyasztók) közötti nyomon követhetőségre, valamint a minőségi és biztonsági biztosítékokra, amelyek könnyebben rögzíthetők és ellenőrizhetők lennének, ha az adatfeldolgozás javulna.

A "Blockchain megerősítése" című legutóbbi jelentésében, a Deloitte a Blockchain adatrögzítési rendszer használatát javasolja. Blockchain vagy blokklánc technológia lényege, hogy egy elosztott adatbázis, egy folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi és az adatok megváltoztatását és hamisítását beépített intézkedésekkel akadályozza meg. A blokklánc az elosztott főkönyvi technológia egyik technikai specifikációja.

A Deloitte-jelentés középpontjában az írországi marhahús-ipar, valamint a Blockchain technológia ágazat számára nyújtott előnyei állnak. A jelentés szerint az előnyök között az ellátási lánc csökkentett költségei szerepelnek, amelyet az adatkommunikáció fokozásával a jobb minőségbiztosítással és az egyszerűsített behozatali és exportfolyamatokkal érhetők el.

A Deloitte szerint a technológia használatával a biztonság és a nyomon követhetőség javulni fog.

A jelentés azt állítja, hogy a Blockchain "veleszületett" átláthatósága biztosítja, hogy a kereskedők betartsák az elfogadott szabványokat és eljárásokat. Az adatok ilyen módon való tárolása megkönnyíti az ellenőrzési folyamatot, ami azt jelenti, hogy a gazdák értékes információkhoz való hozzáférésnek köszönhetően az élelmiszerlánc átláthatóbbá válik a jövőben.

A jelentés szerint azonban a technológia alkalmazásának "zökkenőmentesnek" kell lennie. A meglévő gazdálkodási gyakorlatokat nem szabad megzavarni, a technológiát fokozatosan kell bevezetni annak érdekében, hogy a gazdálkodókat ne sújtsák nagy pénzügyi terhekkel.

Forrás: 
www.agriland.ie

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Növekedik a dió ára idén

A szárazság, a virágzáskor bekövetkezett fagykárok, valamint a burokfúrólégy rajzása miatt idén sokkal kevesebb dió termett. Az árak már most sem alacsonyak, de további drágulásra van kilátás, ami miatt költségesebb lesz a karácsonyi sütemények elkészítése is.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.