Back to top

Teljesen átlátható: a Blockchain technológia az állattenyésztésben

Mind szeretnénk tudni, hogy a megvásárolt hús, tojás vagy tej vajon honnan jött és mennyire jó. A fogyasztói szokások megváltozásával, az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállások kialakulása miatt, egyre nagyobb az igény a minőségi termékek iránt. Erre kínál megoldást a Blockchain alapú transzparens nyomon követés, amely az állattenyésztő gazdáknak is számos előnyt biztosít.

Az elmúlt időszakban az állattenyésztés és húsipar jelentősen átalakult, ennek hatására a fogyasztói preferenciák is megváltoztak. Előtérbe kerültek a tudatos vásárlási szokások és a minőségi termékek iránti igények. A fogyasztók manapság inkább az egészséges és biztonságos árukat keresik, odafigyelnek arra, hogy minden információ a birtokukban legyen az áruról, ezért egyre nagyobb szükség van a transzparens nyomon követésre a teljes élelmiszer-lánc mentén.

A minőségi termékeket előállítási költségei magasabbak, azonban a kiskereskedelmi árak nem minden esetben képesek ehhez igazodni. Ha a gazdák nem tudják igazolni a termékük minőségét, a vásárlók kénytelenek az ár alapján döntést hozni. Ennek következtében árverseny alakul ki, amiben a termelők alulmaradnak a jobban teljesítő, hatékony nyugati gazdaságokkal szemben.

A transzparens nyomon követés megteremtésére a jelenlegi eszközök - mint például a hagyományos vonalkód - nem alkalmasak. A nyomon követésnek számos technológiai megoldása létezik, az egyik ilyen a Blokchain alapú nyomon követés.

Mi az a Blockchain?

A Blockchain vagy blokklánc technológia lényege, hogy egy elosztott adatbázis, egy folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi és az adatok megváltoztatását és hamisítását beépített intézkedésekkel akadályozza meg. A blokklánc az elosztott főkönyvi technológia egyik technikai specifikációja. Ez azt jelenti, hogy az adatbázist mindenki, globális szinten általános érvényűnek fogadja el, tehát az adatok valósak, teljes mértékben megbízható forrásból erednek. A Blockchain alapú nyomonkövetés biztosítja, hogy az adatok a szereplőktől függetlenül kerüljenek nyilvántartásba, azokat megváltoztatni nem lehet.

A nyomon követés, az élelmiszer lánc egész vertikumában hasznos

A nyomon követésre elsősorban az olyan komplex, több szereplős élelmiszer láncoknál van szükség, ahol a minőség és az eredetbiztosítás nem megfelelő, továbbá nincs meg a bizalom az egyes szereplők között. A rendszer úgy épül fel, hogy az adatokból kinyert információk az ellátási lánc teljes vertikumára érvényesíthetők.

A technológia használatával a fogyasztók megbízható és áttekinthető információt kapnak a teljes ellátásról, ezáltal a fogyasztói élmények fokozódnak, a hibák és csalások számai visszaszorulnak.

A Blockchain alapú nyomon követés segítségével egy "élő" QR-kód leolvasását követően az adott termékről- például húsáruról- megállapítható, hogy melyik egyedből származik, továbbá, hogy milyen tárolási és feldolgozási folyamaton esett át. Ezáltal könnyedén lekövethető, hogy az adott termék megfelelt-e a minőségi kritériumoknak.

A fogyasztóknak és a gazdáknak is előnyös

A transzparens nyomon követés elsődleges haszna a gazdák szemszögéből, a marketing értéke. A transzparencia biztosításával bizalom alakul ki a fogyasztókban a termelők felé. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a technológia használatával nő a folyamathatékonyság és a költségek optimalizálásának lehetősége. A fogyasztók szempontjából a rendszer elősegíti a tudatos vásárlást, illetve lehetőséget nyújt a közvetlen visszajelzésre a gazdák irányába. Jelenleg egy központosított rendszerbe érkeznek a fogyasztói visszajelzések és nincs arra garancia, hogy az információk a termelőkhöz is eljutnak. A Blockchain alapú rendszerben a fogyasztói visszajelzések közvetlenül, minden szereplő számára nyilvánosak, az adatokat pedig nem lehet megváltoztatni. Ennek köszönhetően hatékonyan lehet értékelni az ellátási lánc egyes szereplőit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

Díjat nyert a KFC vegán burgere

A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

Önjáró gabona- és silóbetakarító gépek

Egyre kevesebben vannak a magyar mezőgazdaságban, akik még nem hallottak a mind nagyobb teret nyerő precíziós gazdálkodásról. Ez a gazdálkodási forma megkívánja a különböző szakmák és területek szoros együttműködését, hogy valamilyen informatikai feltérképezés és tervezés alapján minél magasabb fokon ki tudjuk szolgálni a növények igényeit.

Lovita, a karácsonyi szilva

Új szilva jelent meg a gyümölcspiacon, a vörös húsú, szív alakú gyümölcsöt kinézete miatt Lovitának nevezték el, és termesztői szerint késői érése és eltarthatósága miatt gazdagíthatja a karácsonyi gyümölcsválasztékot is. Három francia gyümölcstermesztő vágott bele egy újfajta szilva termesztésébe.

Budapesti távol-keleti étteremre csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nébih szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.