Back to top

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az Európai Unióban például évente mintegy 88 millió tonna élelmiszerhulladékot termelnek, ennek értéke megközelíti a 143 milliárd eurót – derül ki a Fusions EU-s projekt adataiból.

A legtöbb élelmiszerhulladékot termelő szektor a háztartásoké, 47 millió tonnával.

Személyekre lebontva fejenként 173 kilogramm ételhulladékot dobnak ki Európában.

Németországban pedig évente 11 millió tonna étel kerül a szemétbe, ezért a kormány az élelmiszerhulladék 50 %-os csökkentését célzó stratégiát fogadott el, amely szerint ezt, mennyiséget 2030-ig meg kellene felezni.

A felmérések szerint a magyarok éves szinten közel  2 millió tonna élelmiszert dobnak ki.

A fenntarthatósági szempontok mellett etikai kérdéseket is feszeget az élelmiszer-pazarlás. Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Az élelmiszerpazarlás oka általában a tervezés hiánya, és az, hogy a fogyasztók nem rendelkeznek elegendő információval a termékekről, azok eltarthatóságáról.

Szerencsére egyre több gyártó és üzlethálózat vesz részt az intelligens élelmiszer-gazdálkodásban. Ezért rendkívül fontos, hogy a felesleges élelmiszereket olyan szervezetekre ruházzuk át, amelyek továbbítják azokat a rászorulóknak. Viszont mi a vásárlók és fogyasztók mit tehetünk a néha esztelennek tűnő pazarlás ellen? Számos olyan dolgot megléphetünk, ami nem kerül nagy erőfeszítésbe, viszont a végeredményt tekintve igen pozitív lehet a mérleg.

Tervezzük meg reálisan a vásárlást. Sajnos nem mindenki él a tervezés lehetőségével, pedig ha előrelátóan megtervezzük heti menünket, akkor csak olyan és annyi terméket fogunk vásárolni amennyit el is fogyasztunk a hét folyamán. Tervezni egyszerűbb, mint naponta a boltba járni.

Ne vásároljunk éhesen.  Amikor éhesek vagyunk, az agyunk túlélési üzemmódba kapcsol - nem gondolunk racionálisan arra, hogy mit kell vásárolni, csak megyünk a sorok között és kosárba rakunk mindent, amit megkívánunk. otthon aztán az élelmiszerek megromlanak a hűtőben és a kukában végzik.

Olvassuk el a termékek címkéjét, amikor új terméket vásárolunk. A termék összetételéről kapunk így információt, amely alapján el dönthetjük, hogy számunkra fogyasztható-e. Fölöslegesen ne vigyük haza.

Használjuk fel a maradékot is, vagy tartósítsuk.  Még a legjobb tervezésnél is előfordulhat, hogy nem tudunk mindent maradéktalanul felhasználni. A készételeket fedett edényben, a hűtőben tárolva néhány napig elfogyaszthatjuk. A zöldségek és gyümölcsök esetében több megoldás közül választhatunk, lehet fagyasztani, savanyítani, szárítani.

Élelmiszer felesleget osszuk meg rokonokkal, kollégákkal, szomszédokkal, vagy az, vagy a rászorulókkal.

Nem csak az ideális, szabályos alakú zöldségek és gyümölcsök használhatók. A vásárlók nem kis hányada elutasítja azokat a termékeket, melynek formája, alakja eltér a számára esztétikusnak vélt alakzattól, pedig a kevésbé tökéletesek íze és állaga szintén megfelelő lehet.

Sokan nem tudják, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs teljes egészében elfogyasztható. A héjakkal, szárakkal, levelekkel együtt. Tájékozódjunk, tanuljunk arról, hogy az egyes általunk fogyasztott zöldségek, gyümölcsök mely egyéb részeit hogyan tudjuk hasznosítani.

Tároljunk okosan! Minél tovább meg tudjuk tartani a megvásárolt termékek frissességét, annál nagyobb eséllyel fogjuk felhasználni, elfogyasztani azokat. Számos módja van annak, hogy az ételeket minél hosszabb ideig eltartsuk, és megőrizzük a jó ízét. Figyeljünk arra, hogy a hűtőszekrénybe melyik élelmiszert hová helyezünk, hiszen nem mindenhol ugyanolyan hőmérsékletű. A termékek jó elhelyezésének köszönhetően maximálisan megnövelhetjük tartósságukat. A középső polcok a legalacsonyabb hőmérsékletűek, ez jó a tejtermékeknek és a húsoknak, felvágottaknak. Az alsó fiókokban zöldségeket és gyümölcsöket kell tárolni, míg a tojás, a mártások és a vaj a leghosszabb ideig fennmaradnak a hűtőszekrény oldal rekeszeiben. A gyümölcsöt és zöldséget a műanyag zacskókból ki kell venni a levegőztetés érdekében.

Frissíteni is tudunk.  Például a zeller és a spárga ropogósságának helyreállításához a hűtőszekrényben öntsünk rájuk kis mennyiségű vízzel. Néhány óra elteltével frissek lesznek. Tapasztaljuk ki, hogyan frissíthetünk más termékeket!

Ha túl sok kenyeret vásárolunk, akkor bátran lefagyaszthatjuk, majd azt a sütőben, vagy kenyérpirítóban néhány perc múlva újra élvezhetővé válik.

A felmérések szerint a fogyasztók közel fele, pontosabban 42 százalékuk nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a minőségét megőrzi és a fogyaszthatósági dátum között. Az előbbi esetében a termék a minőségét megőrzi, és a dátum lejárta után is biztonsággal fogyasztható pár hónapig. A felesleg így csökkenthető lenne tudatos vásárlással.

Érdemes napi rutinná tenni ezeket a szabályokat, hiszen olyan kis lépések, amelyek nem igényelnek sok erőfeszítést, a háztartásunk és a környezetünk számára előnyösek. Ennek köszönhetően több pénzt takaríthatunk meg, egészségesebben táplálkozhatunk, és ökotudatos életet élhetünk.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Pálinka seregszemle Miskolcon

Miskolc ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaversenynek, amelyre rekord mennyiségű, több mint 400 féle pálinkát neveztek a főzdék. A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében, ahol 32 pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Fejlesztések a Fendt-nél

A közelmúltban egy ötszintes új létesítmény építése kezdődött el az AGCO finanszírozásában, a Fendt traktorgyár marktoberdorfi telephelyén. Az új épületben 125 új munkatársuk kap helyet, akiknek egy része a traktorgyár adminisztratív feladatait végzi majd el 21. századi körülmények között.

Teljes kiőrlésű „kenyerek” rangadója a Nébih terméktesztjén

A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült péktermék – köztük toast, vekni és cipó – komplex vizsgálatával zajlott. Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.