Back to top

Élre törtek a lengyel vegánok

A vegetáriánus és a vegán étrend egyre nagyobb teret nyer Lengyelországban is, ahol a fővárosban ötven vegán étterem működik, ezzel Európában dobogós helyet vívott ki magának. Természetesen az élelmiszeripar is követi a trendet.

A húsmentes étkezés divatjának a következménye, hogy a nagy lengyel élelmiszergyártók, például Sokołów, vagy a Łowicz cégek bővítik a kínálatukat a növényi alapú húspótló készítményekkel. És ez csak a kezdete egy trendnek.

A vegán termékek globális piaca várhatóan meghaladja a 25 milliárd USD-t. Köztudott, hogy ezek a termékek nem tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket, például még mézet sem.

Viszont ha a kevésbé korlátozó, de hús nélküli ételek vagy termékek körét nézzük, akkor már rögtön egy hatalmas piacon vagyunk,

amely gyorsan növekszik az egész világon. Nem csak a növényi tej, sajt, hanem a hús nélküli kolbász, hamburger és a felvágottak is az asztalunkra kerülhetnek.

Hatalmas népszerűségük az Egyesült Államokban kezdődött, és most Lengyelországban is egyre több vállalat akarja élvezni az új divat előnyeit.

Becslések szerint a lengyelek néhány százaléka már nem eszik húst, de egy tanulmány kimutatta, hogy a lakosság 43 %-a anélkül, hogy teljesen feladná, jelentősen csökkentette a húsfogyasztást.
Ezért van nagy lehetőség a húst pótló és tejtermékek növényi változatainak a piacán.

A lengyel gyártók megbízható minőségét jelzi, hogy már a helyi Ikea áruház, valamint a nagy üzemanyagtöltő láncok számára is készítenek vegán termékeket. A gyártók nagy rugalmasságot tanúsítanak a piacon. Ezt bizonyítja a nemrégiben megnyílt éttermek, vagy ételbárok száma is, ahol zöldségmenüt szolgálnak fel, de a termékek az élelmiszer boltok polcain is megtalálhatók.

Az étrend diverzifikálása gyakran az igényekkel függ össze, mondja Marcin Bałanda, a Sokołów élelmiszergyártó cégcsoport szóvivője. A cég bevezette a Z Gruntu Dobre terméksort, ami hús nélküli pasztákból, pitékből, humuszokból és készételekből áll. Ezek a termékek az úgynevezett tiszta címkével rendelkeznek, és csak természetes adalékokat tartalmaznak. Manapság sok családban vannak olyan emberek, akiknek eltérő igényei vannak, például húst esznek, de időnként növényi diétát tartanak, vagy speciális étrendre szorulnak.

Azok az emberek keresik ezeket a termékeket, akik valami újat akarnak kipróbálni, környezettudatosak, vagy különböző élelmiszer intoleranciájuk van és gyakran növényi helyettesítőket használnak.

A kulináris blogok nagyszerű recepteket ajánlanak az érdeklődőknek. Csak Varsóban már körülbelül 50 vegán étterem működik, ezért a gasztronómiai szakma a lengyel fővárost a világ 7.,  Európa 3.  vegánbarát helyszíne között tartja számon.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

Nagy gazdák harca a pici egerek

A német gazdák, gabonatermelők, ültetvények tulajdonosai aggódnak az idei termés miatt, és most nem az időjárás vagy a koronavírus okozza a legtöbb nehézséget számukra, hanem az igen nagy számban elszaporodott rágcsálók, amelyek még a betakarítás előtt jócskán megdézsmálják a termést.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.