Back to top

Élre törtek a lengyel vegánok

A vegetáriánus és a vegán étrend egyre nagyobb teret nyer Lengyelországban is, ahol a fővárosban ötven vegán étterem működik, ezzel Európában dobogós helyet vívott ki magának. Természetesen az élelmiszeripar is követi a trendet.

A húsmentes étkezés divatjának a következménye, hogy a nagy lengyel élelmiszergyártók, például Sokołów, vagy a Łowicz cégek bővítik a kínálatukat a növényi alapú húspótló készítményekkel. És ez csak a kezdete egy trendnek.

A vegán termékek globális piaca várhatóan meghaladja a 25 milliárd USD-t. Köztudott, hogy ezek a termékek nem tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket, például még mézet sem.

Viszont ha a kevésbé korlátozó, de hús nélküli ételek vagy termékek körét nézzük, akkor már rögtön egy hatalmas piacon vagyunk,

amely gyorsan növekszik az egész világon. Nem csak a növényi tej, sajt, hanem a hús nélküli kolbász, hamburger és a felvágottak is az asztalunkra kerülhetnek.

Hatalmas népszerűségük az Egyesült Államokban kezdődött, és most Lengyelországban is egyre több vállalat akarja élvezni az új divat előnyeit.

Becslések szerint a lengyelek néhány százaléka már nem eszik húst, de egy tanulmány kimutatta, hogy a lakosság 43 %-a anélkül, hogy teljesen feladná, jelentősen csökkentette a húsfogyasztást.
Ezért van nagy lehetőség a húst pótló és tejtermékek növényi változatainak a piacán.

A lengyel gyártók megbízható minőségét jelzi, hogy már a helyi Ikea áruház, valamint a nagy üzemanyagtöltő láncok számára is készítenek vegán termékeket. A gyártók nagy rugalmasságot tanúsítanak a piacon. Ezt bizonyítja a nemrégiben megnyílt éttermek, vagy ételbárok száma is, ahol zöldségmenüt szolgálnak fel, de a termékek az élelmiszer boltok polcain is megtalálhatók.

Az étrend diverzifikálása gyakran az igényekkel függ össze, mondja Marcin Bałanda, a Sokołów élelmiszergyártó cégcsoport szóvivője. A cég bevezette a Z Gruntu Dobre terméksort, ami hús nélküli pasztákból, pitékből, humuszokból és készételekből áll. Ezek a termékek az úgynevezett tiszta címkével rendelkeznek, és csak természetes adalékokat tartalmaznak. Manapság sok családban vannak olyan emberek, akiknek eltérő igényei vannak, például húst esznek, de időnként növényi diétát tartanak, vagy speciális étrendre szorulnak.

Azok az emberek keresik ezeket a termékeket, akik valami újat akarnak kipróbálni, környezettudatosak, vagy különböző élelmiszer intoleranciájuk van és gyakran növényi helyettesítőket használnak.

A kulináris blogok nagyszerű recepteket ajánlanak az érdeklődőknek. Csak Varsóban már körülbelül 50 vegán étterem működik, ezért a gasztronómiai szakma a lengyel fővárost a világ 7.,  Európa 3.  vegánbarát helyszíne között tartja számon.

Forrás: 
rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

„Egy magyar nádor”… avagy a nagy elődök nagy utóda

A Nádor. Csak így említik, közvetlenül, mondhatni, bizalmasan. Ha nem mondják elé, hogy Mv, akkor is minden búzatermelő tudja, hogy a több mint 70 éves múltra visszatekintő martonvásári nemesítés kiválóságáról van szó, az utóbbi évek sikerfajtájáról, amely a 2019-es fémzárolási adatok alapján 20 százalékos szaporítási részaránnyal bír.