Back to top

Jelentés a német agrárgazdaságról

Julia Klöckner (CDU) szövetségi élelmezési és mezőgazdasági miniszter október utolsó hetében terjesztette be a német kormány elé a szaktárca idei, az elmúlt 4 év eredményeit és agrárpolitikai intézkedéseit összefoglaló jelentését.

A dokumentum szerint a német mező- és élelmiszer-gazdaság jelenleg 4,7 millió főt foglalkoztat, és évi 194 milliárd euró bruttó érték megteremtésével, a német gazdaság teljes értékteremtésének 6,6 százalékával járul hozzá Európa vezető hatalmának gazdasági teljesítményéhez.

A Made in Germany felirat már az agráriumban is egyre ismertebb és kedveltebb eredetmegjelölés: a német mezőgazdaság által előállított termékeknek immár a harmadát exportálják, a mezőgazdasági gépeket pedig még nagyobb arányban. Az ágazat minden 4 euró árbevételéből 3 exportból származik.

A jelentés nyilvánosságra hozatala alkalmából Julia Klöckner hangsúlyozta, hogy

„minden kilencedik németországi munkahely közvetlenül vagy közvetve a mezőgazdaságtól függ. A sikeres mezőgazdaság alapja a gazdák munkája és Németország agrárstruktúrájának sokszínűsége. A mezőgazdaság diverzifikáltsága sokat segít például abban, hogy megvédjük a szélsőséges időjárás vagy a kereskedelmi korlátozások miatti áringadozásoktól.”

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a mezőgazdaságban végbemenő szerkezetváltást. A mezőgazdasági üzemek száma 2010 és 2016 között 23,7 ezerrel mérséklődött, kb. 275,4 ezerre. Ez évi 1,4 százalékos csökkenést jelent, ami a folyamat lassulását jelzi az előző jelentéstételi időszakokhoz képest.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az európai támogatások rendszere a kis- és középgazdaságok fejlődését is serkenti, és ennek köszönhetően az ágazatnak jól képzett és motivált fiatal munkavállalókra van szüksége, majd annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a pályakezdők megfelelő pénzügyi támogatásban részesülnek például a gazdaságok átvételekor.

A jelentés szerint a 2017–2018-as gazdasági évben a mezőgazdasági üzemek egy munkavállalóra jutó jövedelme 14 százalékkal emelkedett, amivel megközelítette a 36 ezer eurót. Ez 10 éves összehasonlításban a legmagasabb érték.

A miniszter ennek ellenére óva intett a túlzott derűlátástól, arra figyelmeztetett, hogy ebben a gazdasági évben a gazdák jövedelme elmarad a két legutóbbi, magas jövedelmet hozó év átlagától.

A jelentés készítői nyolc pontban foglalták össze a modern és innovatív mezőgazdaság agrárpolitikai perspektíváinak alapjait. Ezek közé sorolták a vonzó és jövőorientált vidékfejlesztést, a német mezőgazdaság versenyképes telephelyi feltételeinek biztosítását, a természetes életfeltételek (azaz a fenntartható, forráskímélő és a 2050-ig előirányzott klímacélok megvalósítása) iránti felelősség vállalását, az állatjólét fejlesztését, az erdők fenntartható hasznosítással történő védelmét, az ivóvízkészletek megőrzését, az innováció és digitalizáció erősítését a mezőgazdaság szolgálatában, valamint az éhezés felszámolását a világ kevésbé fejlett országaiban, különös tekintettel a szabad és fair kereskedelemre, mint a globális élelmiszer-biztonság egyik előfeltételére.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/45 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Digitális aratás: a Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A hétvégén Erlangenben rendezték meg a Farming Simulator Liga döntőjét, ahol a Trelleborg csapat győzött és elnyerte a 30.000 eurós díjat, miután egy izgalmas meccsen legyőzte a Grimme csapatot. A Corteva a Giants Software által fejlesztett mezőgazdasági témájú videójáték fő szponzora. A játék – amely egy gazdaság tényleges működését és gazdasági vonatkozásait szimulálja - virtuális farmerek milliót vonzza.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.

Célegyenesbe fordultak a KAP reform tárgyalásai Brüsszelben

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

Sokkal többet költöttünk alkoholra és kávéra a boltokban

Az egy évvel korábbinál majdnem százmilliárd forinttal költöttünk többet élelmiszerre és alkoholra kiskereskedelmi egységekben a kijárási korlátozással terhelt idei második negyedévben.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Emelkedő terményárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.