Back to top

Gálaebéd 220 kilométeren keresztül

Mint valami társasjáték, olyan elméletben főzni. Pedig ennek lehettünk szem- és fültanúi, amikor egy csapatnyi séffel és a Magyar Bor Akadémia néhány tagjával elindultunk Budapestről, hogy az Év Bortermelője Gálaebéd előkészítésének részeként Borotán találkozzunk Koch Csabával.

Fotó: viniczai
A mintegy 220 kilométerese úton oda – és vissza is – csak úgy repkedtek a konyhai alapanyagok, a módszerek és az eszközök. Persze, csak szóban.

Fotó: viniczai

Koch Csaba borász tiszteletére 2020. február 9-én pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. A 2019-es „Év Bortermelője” boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségeinek közreműködésével készülnek az ételek.

Fotó: viniczai

Ideje volt hát, hogy a legfontosabbak, maguk az ízek mesterei is személyes benyomást szerezzenek Koch Csaba borairól. Nekiindult hát a szakértői csapat - Oláh Zoltán – séf, Castellum Hotel; Száger Gyula – séf, Pest-Buda Étterem; Zoboki Zoltán – séf, Disciple Auguste Escoffier, Gullner Gergő – executive chef, InterContinental Budapest, Ványi László gasztronómiai szaktanácsadó, a rendezvény rendszeres koordináló konyhafőnöke, s akikhez a helyszinen csatlakozott dr. Novics György – Magyar Örökös Halfőzőbajnok és csapata -, hogy a borásszal együtt formálódjon az InterContinental Budapest Báltermében felszolgálandó menüsor, hogy megismerjék a győztest, annak filozófiáját, gondolkodását.

Fotó: viniczai

A rosszenyelvek szerint Koch Csabát fröccsel keresztelték meg, így a sorsa már igen korán megpecsételődött. A felmenők Császártöltésen keresték a megélhetést, míg a szülők Borotára mentek tanítónak.

A ma látható, korszerűen felszerelt borászat egy kis – 1996-ban megvásárolt –   tanya és gyümölcsös helyén létesült. Lépésről lépésre formálódott Borota határában az üzem, s Koch Csaba ma mintegy 140 hektárnyi terület – Borotán és Villányban – terméséből, több, mint negyven féle bort készít.

A „svábbarok” épület emeleti ablakából kitekintve végeláthatatlan ültetvényeken pihen meg a szem. A szakember által megfogalmazott „boldog szőlő” már saját tudása szerint terem. A szakember a környezetbarát, fenntartható gazdálkodás híve, a pincészet körüli területen semmilyen vegyszert nem használ. Hogy még komolyabbá tegye elképzelését, ma már 14 hektáron biogazdálkodást – rezisztens fajtákkal – folytat, s ehhez külön biobor feldolgozót is épített.

Fotó: viniczai

Koch Csaba nem hisz a szaktudás nélküli sikerben, folyamatosan képezi magát, járja a világot. Mint elmondta, mivel a szőlőt évszázadok óta vegetatív módon szaporítjuk, így a növény nem tud alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Ezért is van nagy szükség az értő és gondoskodó szakemberre. Koch Csaba nagy hangsúlyt helyez a fogyasztó meggyőzésére, a piacon való szereplésre, de azt is hozzáteszi, a marketing csak addig az, amíg igazat mondunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Hazaérkezett Gyöngyi gőzös

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Erre azért van szükség, mert sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt.

A zöld fordulat lehetőséget kínál a vasúti árufuvarozás részarányának növelésére

A vasúti árufuvarozás részarányának növelését célzó szakmai javaslatcsomagról tanácskoztak a jelentős fuvarozási volumennel rendelkező vállalatok képviselői - közölte a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület hétfőn az MTI-vel.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Az EU törvényhozói támogatják a húsadót

A True Animal Protein Price Coalition (TAAP) civil szervezet friss közleménye szerint a hús kiskereskedelmi ára nem tükrözi az előállításával járó környezeti költségeket, és felvetik benne, hogy terheljék a húst „fenntarthatósági díjjal”.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Átmeneti időszak lesz 2021 az uniós agrártámogatásokban

Átmeneti időszak lesz a 2021-es év az uniós agrártámogatásokban, de ebben az évben is biztosított lesz a támogatások folyamatossága a magyar mezőgazdasági termelők számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken egy háttérbeszélgetésen, Budapesten.

Mi vár ránk a tavalyi ellentmondásos szőlőszezon után?

A lisztharmatnak a korai kitavaszodás kedvezett, a peronoszpórának a csapadékos május, a botrítisznek pedig mindez együtt… Mi vár ránk ezek után az idén? Jól tesszük, ha bármilyen meglepetésre felkészülünk, lélekben és szakmailag egyaránt.