Back to top

Gálaebéd 220 kilométeren keresztül

Mint valami társasjáték, olyan elméletben főzni. Pedig ennek lehettünk szem- és fültanúi, amikor egy csapatnyi séffel és a Magyar Bor Akadémia néhány tagjával elindultunk Budapestről, hogy az Év Bortermelője Gálaebéd előkészítésének részeként Borotán találkozzunk Koch Csabával.

Fotó: viniczai
A mintegy 220 kilométerese úton oda – és vissza is – csak úgy repkedtek a konyhai alapanyagok, a módszerek és az eszközök. Persze, csak szóban.

Fotó: viniczai

Koch Csaba borász tiszteletére 2020. február 9-én pazar gálaebéddel és nagyszabású borkóstolóval készül a Magyar Bor Akadémia. A 2019-es „Év Bortermelője” boraira komponálva, a korábbi évekhez hasonlóan a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségeinek közreműködésével készülnek az ételek.

Fotó: viniczai

Ideje volt hát, hogy a legfontosabbak, maguk az ízek mesterei is személyes benyomást szerezzenek Koch Csaba borairól. Nekiindult hát a szakértői csapat - Oláh Zoltán – séf, Castellum Hotel; Száger Gyula – séf, Pest-Buda Étterem; Zoboki Zoltán – séf, Disciple Auguste Escoffier, Gullner Gergő – executive chef, InterContinental Budapest, Ványi László gasztronómiai szaktanácsadó, a rendezvény rendszeres koordináló konyhafőnöke, s akikhez a helyszinen csatlakozott dr. Novics György – Magyar Örökös Halfőzőbajnok és csapata -, hogy a borásszal együtt formálódjon az InterContinental Budapest Báltermében felszolgálandó menüsor, hogy megismerjék a győztest, annak filozófiáját, gondolkodását.

Fotó: viniczai

A rosszenyelvek szerint Koch Csabát fröccsel keresztelték meg, így a sorsa már igen korán megpecsételődött. A felmenők Császártöltésen keresték a megélhetést, míg a szülők Borotára mentek tanítónak.

A ma látható, korszerűen felszerelt borászat egy kis – 1996-ban megvásárolt –   tanya és gyümölcsös helyén létesült. Lépésről lépésre formálódott Borota határában az üzem, s Koch Csaba ma mintegy 140 hektárnyi terület – Borotán és Villányban – terméséből, több, mint negyven féle bort készít.

A „svábbarok” épület emeleti ablakából kitekintve végeláthatatlan ültetvényeken pihen meg a szem. A szakember által megfogalmazott „boldog szőlő” már saját tudása szerint terem. A szakember a környezetbarát, fenntartható gazdálkodás híve, a pincészet körüli területen semmilyen vegyszert nem használ. Hogy még komolyabbá tegye elképzelését, ma már 14 hektáron biogazdálkodást – rezisztens fajtákkal – folytat, s ehhez külön biobor feldolgozót is épített.

Fotó: viniczai

Koch Csaba nem hisz a szaktudás nélküli sikerben, folyamatosan képezi magát, járja a világot. Mint elmondta, mivel a szőlőt évszázadok óta vegetatív módon szaporítjuk, így a növény nem tud alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Ezért is van nagy szükség az értő és gondoskodó szakemberre. Koch Csaba nagy hangsúlyt helyez a fogyasztó meggyőzésére, a piacon való szereplésre, de azt is hozzáteszi, a marketing csak addig az, amíg igazat mondunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A HNT elkötelezett a biológiai alapok megújításában: piacszervezési intézkedés a Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapról

A 2016. decemberben a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. A kutató szakemberek és a termelők visszajelzések alapján erősíteni szükséges a szaporítóanyag előállítás növényegészségügyi ellenőrzését mind az alany- és a törzsültetvényekben, valamint az oltványtermesztőknél.

Él és virul az iskolakert-mozgalom

A leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és Tündérkert Óvoda közös udvarán számolt be az Iskolakert-fejlesztési Programról Nagy István agrárminiszter. Ez a két intézmény is sikerrel pályázott a programra, és ennek köszönhetően támogatást kapott eszközök beszerzéséhez, illetve szakmai segítséget a kert kialakításához.