Back to top

Baktériumok: csak finoman a kijuttatással!

A Phylazonit - mint élő szervezeteket tartalmazó mikrobiológiai készítmény – kijuttatásakor fontos, hogy olyan agrotechnikai műveletet válasszunk, amellyel biztosítható a baktériumok számára optimális élettér.

Ennek a feladatnak a megvalósításához alakította ki a cég a Phyller kijuttató szerkezetet, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen erő- vagy munkaképre felszerelve (amellyel a termelők vetést vagy egyéb kijuttatásra alkalmas talajmunkát végeznek), plusz taposási kár nélkül juttassák ki a Phylazonit termékeit.

Lengyel Tamás marketingvezető és Horváth Róbert és Kiss Róbert műszaki tanácsadók
Fotó: viniczai

A folyamatos fejlesztés eredményeként a Phyller - szerkezetéből, csövezéséből kifolyólag – ma már képes akár töményen is pontosan a mag mellé csorgatni a terméket, amellyel csökkenthető a háttérkiszolgálás és pontosabb, tervezhetőbb a kijuttatás.

Az idei év újdonsága egy új 660 literes tartállyal rendelkező Phyller, amelyben a hordó alakú tartály - a jól megtervezett tartókeretnek is köszönhetően – kevésbé hajlamos a deformálódásra.

A tartály külső szintmérővel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a munkagépből is követhető legyen a folyadékszint változása.

A tartókeretnél újdonság, hogy a gépi elvárásokhoz igazodva, mind a traktor fronthidraulikájára, mind a munkagépre fel lehet szerelni. A folyadék feltöltést segíti egy fellépő és egy kapaszkodó, amely a Temposensor védelmét is biztosítja a felnyúló tarlómaradványokkal szemben. A keretre felkerült egy kiegészítő lámpatartó konzol is, ami a közúti közlekedés biztonságát növeli.

Fotó: viniczai
A sebességfüggvényű kijuttatást biztosító vezérlő - Temposensor Basic - feladata kiszámítani a pillanatnyi sebességből, munkaszélességből és a kijuttatandó hektáronkénti dózisból a pillanatnyi folyadék mennyiséget.

A sebesség mérése és a helymeghatározás, egy beépített GPS vevővel történik.

A munkagépen elhelyezett rugószáras végállás kapcsoló segítségével érzékeli a felemelt helyzetet és szünetelteti a kijuttatást a fordulókban. Méri a fúvókákon átfolyó folyadék mennyiséget és ehhez igazítottan szabályozza a szivattyú teljesítményét.

A fejlesztés nem állt meg, elkészültek a Temposensor precíziós alapú (Temposensor Precision vagy Professional) változatai is, melyek segítségével a zónákat biomassza tömeg és a hozamtérkép alapján lehet kijelölni.

A Temposensor Basic, - a kijuttatás forradalmi megoldásaként - idén elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat, a Minőség Innováció Nemzeti Nagydíját és Prémium Oklevéllel jutalmazták az Agromash 2020 termékpályázaton.

Forrás: 
phylazonit

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Tömött város, üres határ – hol a biodiverzitás?

Rovar- és madárfajok tűnnek el nyomtalanul, az élőhelyek alapvető feltételei szűnnek meg napról napra, ahol az állatok nem tudnak megmaradni és száműzötté válnak.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

Több nyugat-európai országban is nőttek a traktoreladások

A 2018-ban történt visszaesés után tavaly nőttek a traktoreladások Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is.

Vírusok, baktériumok, méhbetegségek

Mik a vírusok? Hogyan okoznak károkat? Melyik ma Magyarországon az a vírus, amelyik a legnagyobb gondot okozza a méheknél? Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárral, állatorvos-virológussal, méhésszel beszélgettem vírusokról, baktériumokról, méhbetegségekről.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

Váratlan hideg idején – Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az atkák ellen fellépni.

Corteva Agriscience tájékoztató a vetőmag és növényvédő szer ellátásról

A Corteva Agriscience munkatársai jelenleg is keményen dolgoznak, hogy a vetőmagokat és növényvédő szereket időben biztosítsák a tavaszi szezonra.