Back to top

Érkezik az egészségesebb fehér kenyér? A rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát is csökkentheti

Öt éven belül a boltok polcaira kerülhet az egészségesebb fehér kenyér, a tudósok ugyanis felfedezték, hogyan duplázható meg a rosttartalma.

Egy kutatócsoport azonosította a búza génállományának azon génjeit, amelyek szabályozzák a fehér liszt rosttartalmát – írja a BBC News.

„A hagyományos nemesítési technikák alkalmazásával ezt a magas rosttartalmú tulajdonságot számos más fajtával kereszteztük" – mondta Dr. Alison Lovegrove, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „olyan genetikai markereket fejlesztettünk ki, amelyeket a növénynemesítők könnyen felhasználhatnak annak azonosítására, hogy mely búzafajták rendelkeznek a magas rostgénnel."

A szakértők úgy vélik, hogy a felfedezésnek köszönhetően kifejlesztett új liszt számos egészségügyi előnnyel jár majd, például csökkentheti a rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

Dr. Alison Lovegrove elmondta, hogy a magasabb rosttartalmú kenyér ízben ugyanolyan lesz, mint a normál, fehér kenyér. Ellenben, míg egy hagyományos fehér kenyérszelet körülbelül egy gramm rostot tartalmaz, addig a magas rosttartalmú fehér kenyérszelet esetén ez két gramm is lehet. Összehasonlításképpen: egy teljes kiőrlésű kenyérszelet nagyjából hármat tartalmaz.

A teljes kiőrlésű kenyeret széles körben tekintik egészségesebbnek, ennek ellenére a fehér kenyér még mindig kelendőbb. Az Egyesült Királyságban a napi körülbelül 12 millió eladott kenyér háromnegyedét a fehér kenyér teszi ki.

„Készítettünk néhány kenyeret a magas rosttartalmú búzánkból, és az íze pontosan ugyanolyan"

– mondta Dr. Alison Lovegrove. Hozzátette: a kereskedelmi forgalomban lévő búzafajtáknál hasznosítani kell ezt a magas rosttartalmú tulajdonságot, ami a legjobb esetben öt-hat évbe telhet.

Forrás: 
BBC News

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll"

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll" – olvasható a KWS Magyarország Kft. tájékoztatásában, melyet változtatás nélkül közlünk.

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.