Back to top

Új cukorhelyettesítő: kalóriamentes, környezetbarát és élelmiszerhulladékból készül

Egy holland cég, a Fooditive az alma és a körte nem felhasznált maradványaiból, valamint a szupermarketek számára nem megfelelő darabokból kémiai anyagtól mentes édesítőszert készít.

A Fresh Plaza cikke szerint a jelenlegi cukorpótlók növekvő kockázatot jelenthetnek a környezetre nézve. A mesterséges édesítőszerek, mint például a szukralóz és az aszpartám, nem szívódnak fel a szervezetünkben, és a szennyvíztisztító telepek sem távolítják el teljesen őket, ami azt jelenti, hogy a folyókban és az óceánokban végzik, potenciálisan károsítva a vízi élővilágot.

A nádcukor termesztésének a környezetre nézve szintén ára van, intenzív vízfelhasználást igényel, talajeróziót eredményez, a feldolgozása pedig szennyező hatású. Azonban a természetes édesítőszerek is komplikációkkal járnak. A stevia, ugyan természetes édesítő, amit a Stevia rebaudiana nevű növényből nyernek ki, azonban arról ismert, hogy van egy kesernyés utóíze, emiatt a steviát használó italgyártó cégek gyakran más, mesterséges édesítőszerekkel együttesen alkalmazzák.

A Fooditive nevű céget Moayad Abushokhedim élelmiszer-tudós alapította,

azzal a céllal, hogy legyen egy természetes alternatívája az édesítőszereknek, amely mind a bolygó, mint az emberi szervezet számára egészséges.

A cég harmadosztályú almát és körtét hasznosít a helyi, holland gazdák jóvoltából. Olyanokat, amelyeken barna foltok vannak, vagy nem elég színesek a szupermarketekben történő értékesítéshez. Emellett gyümölcsdarabokat, maradványokat is használnak. A gyümölcsökből egy erjesztési eljárás útján kivonják a természetes fruktózt, amelynek végeredményeként egy kalóriamentes édesítőszer jön létre a cukrok vagy más cukorpótlók kapcsán felmerülő aggályok nélkül.

Forrás: 
freshplaza.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

A Copa & Cogeca rendkívüli intézkedéseket követel a zöldség- és gyümölcságazatban

A Copa & Cogeca, tekintettel a gyümölcs- és zöldségtermelők koronavírus-járvány miatt növekvő nehézségeire, április 2-án levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben felsorolja javaslatait, hogyan kellene az ágazatban a közösségi támogatási rendszert kiigazítani. A Copa & Cogeca kivételes intézkedéseket és az operatív programok igazgatási, irányítási szabályainak kiigazítását kéri.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Mégis utazhatnak idénymunkások Németországba, ezekkel a feltételekkel

Április és május folyamán 40-40 ezren léphetnek be az országba, csak repülővel érkezhetnek, és szigorú egészségügyi ellenőrzés után azonnal munkába állhatnak ugyan, de a többi dolgozótól elszigetelve kell őket elszállásolni és két hétig nem hagyhatják el a telephelyet.

Helyi virtuális termelői piactér

A koronavírus okozta helyzeteben egyre-másra alakulnak online fogyasztói közösségek, hogy a helyben megtermelt javak, helyben el is fogyjanak. Ilyen a mindössze egy hete alakult Tárnoki virtuális piactér. „A csoportban szeretnénk lehetőséget nyújtani a helyi kistermelőknek termékeik népszerűsítésére és a tárnokiaknak, hogy jó minőségű, házi termékeket vásároljanak.” – áll a csoport névjegyében.

Tojásszövetség: húsvétig már nem változik a tojás ára

Húsvétig már nem változik a tojás ára a koronavírus okozta helyzet miatt - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke csütörtökön a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.