Back to top

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Minden tudnivaló rajta van az időkapszulát lezáró kőlapon
Minden tudnivaló rajta van az időkapszulát lezáró kőlapon
Wágner József, a szegedi intézet igazgatója beszédében elmondta, hogy rövid időn belül ez a második alkalom, amikor vetőmagtermesztéshez kapcsolódó beruházás megkezdése alkalmából tarthatnak sajtótájékoztatót, és a mostani mérföldkőnek is tekinthető a Gabonakutató életében, mert ez az új beruházás elsősorban exportpiaci fejlesztéseket szolgál. Már most is számottevő a Gabonakutató részesedése hazánk vetőmagexportjából, és megítélésük szerint a hozzá tartozó infrastruktúra fejlesztésével tovább tudják javítani piaci pozíciójukat. Az új beruházás egyszerre gyorsítja a vetőmag-feldolgozást és javítja annak minőségét, emellett azt a célt is szolgálja, hogy a külföldön már elismert szegedi fajták mellett újabb fajtákat és hibrideket tudjanak bevezetni a nemzetközi piacra. Már rövid távon az exportárbevétel megkétszereződését várják tőle, hosszabb távon pedig a megtöbbszörözéséről is szó lehet.

Nagy István úgy fogalmazott, hogy

egy „olyan jelentőségű beruházás megindításán veszek részt, amire a magyar mezőgazdaság valamennyi szereplője méltán lehet büszke.”

Látnunk kell, hogy a vetőmag a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, olyan, mint az autók között a Forma 1-es versenyzés. A vetőmag az a produktum, amelyben benne van a tudás és a mi termőhelyi adottságaink, ami a vetőmagtermesztésben a jelenleginél nagyobb forgalomra predesztinál bennünket. A hazai vetőmag-előállítás az elmúlt évtizedekben kialakult hagyományokon alapszik, mert ebben benne van minden tapasztalatunk és minden szakmai tudásunk.

Az időkapszulát Wágner József, Nagy István és Gyuricza Csaba helyezték el
Az időkapszulát Wágner József, Nagy István és Gyuricza Csaba helyezték el
Magyarországon a vetőmag-előállítás azért is húzóágazat, mert az exportunk ebből világviszonylatban is jelentős, az 1-5. helyen állunk a vetőmagvak világkereskedelmében.

A szegedi Gabonakutatónak a nemesítésben, a vetőmagtermesztésben és a vetőmagmarketingben is nagy szerepe van, mert az intézet abban a különleges helyzetben van, hogy mindhárom részterületet egy kézből irányíthatja.

Ezen a területen egyre nagyobb a verseny a világban, ezért a magyar agrárkormányzatban fölvetődött a kérdés, hogy miként tudná segíteni a Tisza-partiakat. A tárca úgy döntött, hogy különböző infrastrukturális beruházásokra 460 millió forintos támogatást juttatnak az intézetnek. A támogatástól többek közt azt várják, hogy javul a Gabonakutató versenyképessége, ugyanakkor azzal is tisztában van az Agrárminisztérium vezetése, hogyha nem fejlesztünk, akkor lemaradunk, márpedig a kormány célja, hogy Magyarország továbbra is a vetőmagipar élvonalába tartozzon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll"

"Minden tervezett és értékesített tavaszi vetőmag rendelkezésünkre áll" – olvasható a KWS Magyarország Kft. tájékoztatásában, melyet változtatás nélkül közlünk.

Koronavírus: felvette a kesztyűt a Hód-Mezőgazda Zrt. is

A koronavírus okozta krízishelyzetben felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe. Az ágazat hazai kulcsszereplőjének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek vezérigazgatójával, Antal Gáborral beszélgettünk arról, miként élik meg e nem mindennapi időszakot.

Rekord paprikakivitel a spanyoloknál

Tavaly értékben és mennyiségben is csúcsot döntött a spanyolországi paprikaexport. A korábbi visszaesés után a paprikát exportáló vállalkozások száma is újból gyarapodott: amíg 2016-ban 718 spanyol cég szállított külföldre, egy évre rá 701, 2018-ban pedig csak 650, tavaly azonban a számuk 672-re nőtt.

Több nyugat-európai országban is nőttek a traktoreladások

A 2018-ban történt visszaesés után tavaly nőttek a traktoreladások Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is.