Back to top

Az „ezer évig” elálló száraztészta, avagy mi a helyzet a lejárati határidőkkel?

Egyes termékek valóban gyorsan romlanak, ám vannak olyanok, amelyek több évvel is túlélik a rájuk írt dátumot, amely szerint megőrzik a minőségüket. Amerikai szakemberek azt tesztelték, katasztrófa idején mely élelmiszerek jöhetnek szóba. A rizs például 30 évig fogyasztható.

Az élelmiszerek minőség megőrzési időtartama azt az időszakot jelöli, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

Bár egyes élelmiszerek például a tőkehús, a friss hal, vagy egyes tejtermékek valóban gyorsan romlanak, és ez esetben nem szabad viccelni a dátumokkal, mert ezek a romlott termékek veszélyeztethetik az egészségünket.

Mások viszont hosszú ideig is elállnak minőségromlás nélkül, ilyen a rizs, a száraz tészta, a száraz hüvelyesek és magok, például bab, sárgaborsó, lencse, továbbá a liszt, a cukor és a só.

Amerikai szakemberek, azt tesztelték, hogy katasztrófa esetén mely élelmiszerek bizonyulnak a legjobban használhatónak. Kiderült, hogy a jól tárolt rizs 30 évig fogyasztható. Eközben a csomagoláson a hat hónapot jelölnek.

Vannak termékek, amelyek kissé tovább állnak felhasználatlanul a kamránkban, mint a címkén javasolt eltarthatósági idő, és a gyártó már nem garantálja, hogy a termék ugyanazt a minőséget fogja megtartani, mint amikor friss volt, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyezteti az egészségünket. De meddig tudjuk biztonságosan felhasználni?

A liszt például - a fehér és a teljes kiőrlésű egyaránt - vészhelyzet esetén felhasználható legalább két évvel hosszabb ideig, mint amit a gyártók ajánlanak.

Az általam napokban vásárolt fehér liszten lévő dátum,2020 július vége. A sajtot sem kell feltétlenül kidobni, hiszen azok nem romlanak el, csak tovább érnek, és esetleg penész keletkezik a kérgükön, mint készítés során.

„Ezer évig” eláll a száraztészta, a szakemberek szerint a cukor, a méz és a só az elpusztíthatatlan kategóriába tartoznak, esetükben a lejárati időnek nincs jelentősége. 

A méz ugyan kikristályosodik, de hő hatására visszanyeri eredeti állagát.  A konzervekről ne is beszéljünk, hiszen több száz éves hajóroncsokból is hoztak felszínre ehető példányokat.

A Belga Szövetségi Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (AFSCA) által közzétett adatok szerint szerint még egy évig, vagy akár annál is hosszabb időn túl is felhasználható például a kávé. A keksz, a reggeli gabonapelyhek, a chips is minimum további két hónapig is eltart. A sajtok is fogyaszthatók a lejárat után.  

Természetesen mindennek az alapja helyes tárolás, a legtöbb élelmiszerre vonatkozik, hogy száraz, hűvös, tiszta levegőjű helyen álljon, amíg fel nem használjuk, és a csomagolása sem sérülhet meg.

Ha úgy döntünk, hogy elfogyasztunk valamit a lejárati idő után, először mindig vizsgáljuk meg, hogy az illatuk, ízük és állagukban ne legyen változás.  Bármely negatív változást tapasztalunk, ami annak a jele, hogy romlani kezdett, mégis szabaduljunk meg tőle.

Ezek ismeretében csökkenthetjük az élelmiszer pazarlást is, hiszen az évente a világon termelt összes élelmiszer 1/3-a a szemétbe kerül. Eközben sok ember éhezik, vagy csak napi egyszeri étkezésre van lehetőségük.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Az Agrárkamara elkészíti a tagdíjbevallást tagjai helyett

Október végéig kell befizetni a tagdíjat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz.