Back to top

Elsődleges célunk az élelmiszerbiztonság biztosítása

Az európai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány idején Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson – áll három, az élelmiszer-ellátási lác szereplőit tömörítő szervezet közleményében.

Európában mindenki biztonságos, minőségi és megfizethető élelmiszerekhez jusson!
Fotó: pixabay.com

A FoodDrinkEurope, a Copa & Cogeca és a CELCAA közleménye szerint ezekben a nehéz időkben elkötelezettek a közösségek támogatása mellett, kollektív erőforrásaik, találékonyságuk és az elkötelezett kollégáik is ezen dolgoznak. 

„Együtt hangsúlyozzuk a jól működő élelmiszer-ellátási lánc fontosságát a Covid-19 elleni küzdelemben és garantáljuk a polgárok élelmezésbiztonságát.”

„Az emberi egészség a legfontosabb – áll a közleményben. - Tagjaink arra utasították munkavállalóikat, hogy tartsák be az illetékes hatóságok hivatalos ajánlásait annak érdekében, hogy megvédjék magukat és másokat a koronavírus ellen.”

A személyforgalom elől lezárt Ártánd-Bors határátkelőhely a magyar-román határon 2020. március 17-én
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az EU-tagállamok sürgősségi intézkedései nyomán viszont egyre növekvő nehézségeket okoznak a lezárt határokon való átjutás a mezőgazdasági és ipari termékek, valamint a csomagolóanyagok szállításakor. Ugyanakkor a termelők aggódnak amiatt is, hogy a személyforgalom korlátozása miatt munkaerőhiány alakul ki.

Mivel az agrár-élelmiszer-ellátási lánc erősen integrált és határokon átnyúlóan működik, az alapanyagellátás és a munkavállalók mozgásának korlátozása elkerülhetetlenül zavart okoz működésben.

„Az a képességünk, hogy mindenki számára élelmet biztosítsunk, az EU egységes piacának megőrzésétől függ. Ezért sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy működjön együtt velünk, és tegyen meg minden tőle telhetőt - egy következetes és világos stratégiával - a mezőgazdasági termékek, az élelmiszer- és italkészítmények, valamint a csomagolóanyagok folyamatos áramlásának biztosítása (pl. „zöld sávok” biztosításával), valamint a munkaerőhiány megelőzésére és kezelése érdekében, hogy az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyan működjön.” – olvasható a felszólítás.

Vágóhíd - az élelmiszerellátáshoz szükség van a szakképzett munkaerőre
Fotó: pixabay.com

Főbb elvárások:

  • Az egységes piac megőrzése a legjobb megoldás a stabil és biztonságos élelmiszer-ellátási lánc és az élelmezésbiztonság biztosításához mindenki számára Európában és azon túl. Mint első lépést, üdvözöljük a Bizottság közelmúltbeli iránymutatásait a határigazgatásról. Ezen iránymutatások ellenére továbbra is súlyos zavarokkal kell szembenéznünk.
  • Azt tanácsoljuk, hogy a Bizottság sürgősen működjön együtt a tagállamokkal az agrár-élelmiszeripar támogatásának érdekében, mert az ágazat már most is és továbbra is óriási pénzügyi nyomás alá került. A Bizottság különösen az elkövetkező hetekben és hónapokban figyeljen Európa 11 millió gazdálkodójára, 4,7 millió feldolgozóipari munkavállalójára, 294 000 élelmiszer- és italgyártó vállalkozására (ideértve 22 000 agrár-szövetkezetet) és 35 000 kereskedelmi vállalkozást.

Az élelmiszerellátást biztosítani kell a szántóföldtől az asztalig
Fotó: pixabay.com

  • Sürgetjük, hogy a Bizottság működjön együtt a tagállamokkal a munkavállalók (ideértve az idénymunkásokat is) potenciális hiányának és a termelésre gyakorolt hatásának felmérsében, valamint készenléti tervek készítésében. Az élelmiszer-ellátási láncot alapvető ágazatnak kell tekinteni valamennyi EU-tagállamban.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, hogy ellenőrizze a alapanyagok és a szállítás árát, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat.
  • Felszólítjuk a Bizottságot, gondoskodjon arról, hogy minden intézkedés tudományosan megalapozott legyen. A Bizottságnak nyilvánosságra kell hoznia és népszerűsítenie kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentését, amelyben leírják, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek esetleg a vírus terjedésében szerepet játszanának. Ezért a COVID-19 világjárvány ellenére az agrár-élelmiszeripar továbbra is elkötelezett amellett, hogy biztonságos, tápláló, kiváló minőségű és megfizethető élelmiszereket biztosítson valamennyi EU-polgár számára.
  • Tekintettel az európai élelmiszer- és takarmányipari piacok integrációjára, elengedhetetlen az európai szintű folyamatos és fokozott koordináció. Ebben a tekintetben teljes mértékben támogatjuk az európai intézmények által már elvégzett munkát, és hangsúlyozzuk az élelmiszer-ellátási lánc alapvető szerepét.
Forrás: 
Copa-Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Csík Zenekartól a természetig - Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

A prügyi szójabemutató oldalágai

Évek óta Prügy a meghatározó hazai szójabemutatók egyik helyszíne. Kiváló feltételeket teremt hozzá a helyi mezőgazdasági zrt. és annak elkötelezett elnök-vezérigazgatója, Rácz László. Vegyes termőhelyi adottságok mellett gazdálkodnak, általában akkor sikeres az évük, ha nem túl csapadékos.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Teljes kiőrlésű „kenyerek” rangadója a Nébih terméktesztjén

A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült péktermék – köztük toast, vekni és cipó – komplex vizsgálatával zajlott. Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Digitális aratás: a Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A hétvégén Erlangenben rendezték meg a Farming Simulator Liga döntőjét, ahol a Trelleborg csapat győzött és elnyerte a 30.000 eurós díjat, miután egy izgalmas meccsen legyőzte a Grimme csapatot. A Corteva a Giants Software által fejlesztett mezőgazdasági témájú videójáték fő szponzora. A játék – amely egy gazdaság tényleges működését és gazdasági vonatkozásait szimulálja - virtuális farmerek milliót vonzza.

Egy bűnszervezett 500 millió forint értékű EU-s támogatást tulajdonított el

Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztésre ítélt, közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.