Back to top

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Martincsevics István, a Zalai Borút Egyesület elnöke
Martincsevics István, a Zalai Borút Egyesület elnöke
Fotó: Bella Huba
A Pincenavigátoron keresztül személyes történetek alapján kerülhetnek közvetlen kapcsolatba a pincészetekkel az érdeklődők, és kedvezményeket is igénybe lehet venni vele.

Az alkalmazás garabonci bemutatóján elmondták, hogy a zalai borvidéket inkább kisebb pincészetek jellemzik, és a legtöbb helyen fehérszőlőket termesztenek. A zalai dombok kiváló adottságainak köszönhetően jó ízű, minőségi nedűket készítenek belőlük a borászok. A Zalai Borút Egyesület 1999 óta közel száz borosgazda munkáját segíti a vidék termékeinek népszerűsítésével. Több ezzel kapcsolatos projektet is terveztek, tavaly például elindították a Szőlőhegyi Pikniket.

– Az elsődleges célja az, hogy megnyújtsuk vele a turistaszezont, hogy ne csak a nyárhoz kötődjön az idegenforgalom. Úgy gondoljuk, egész évre ki tudjuk tolni a borok népszerűsítését, hiszen szeretnek minőségi borokat kóstolgatni a vendégek, és a térségünkben szerencsére jócskán akadnak ilyenek – fogalmazott Martincsevics István, a Zalai Borút Egyesület elnöke.

A projekt része egy weboldal és egy mobilalkalmazás. A pincenavigator.hu nem­rég készült el. A bemutatására szervezett sajtótájékoztatón a megvalósító Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kovács Szabolcs elmondta, hogy a honlapon nem egyszerűen összegyűjtötték a pincészeteket, hanem személyes történetekkel hozza minél közelebb a látogatókhoz.

Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője
Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője
Fotó: Bella Huba
• Honnan ered a Pincenavigátor ötlete?

– A „Hat érzék” néven futó integrált városmarketing-programunk keretében már több interaktív élménytúrát megvalósítottunk. Ezekhez egy-egy tematikus túrafüzetet készítettünk, amelyek játékos módon kalauzolják a látogatókat Zalakaroson és a térségben. Arra gondoltunk, hogy ezeket a túrákat virtuálisan is megjeleníthetnénk.

A Pincék, Arcok Sztorik struktúrában személyes történeteken keresztül mutatjuk be a térség pincészeteit, amit Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős szakmai vezetőjének egyik előadása inspirált.

Ő mutatta be a magyar bormarketing új irányát, a „személyesen” koncepciót. Ezt nagyon előremutató kezdeményezésnek tartom, és alapjaiban meghatározta a Pincenavigátor elképzelését.

• Mit kell tudni erről a projektről, aminek a Pincenavigátor is része?

– A Pincenavigátor az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország együttműködési program keretében, hármas összefogásban valósult meg. A projekt vezetője a Zalai Borút Egyesület, szlovén partnere a Dobronaki Idegenforgalmi Intézet, a másik magyar partner pedig a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. A „Szőlőhegyi Piknik” projektben zenés-gasztronómiai rendezvényeket szervezünk, amelyek közös célja, hogy élményláncot alakítsunk ki Zala megyében és a szlovéniai Dobronak környékén, illetve hogy a hagyományos üdülési szezonon kívüli időszakokat erősítsük.

• Hogyan működik és mit tud a Pincenavigátor?

– Ez egy egyedi fejlesztésű, eszközfüggetlen alkalmazás, amivel a turisták önállóan járhatják be a Zala megyei és Dobronak környéki borturisztikai állomásokat.

Digitalizált túraútvonalakat, okostérképet, kvízjátékokat és valós idejű információkat tartalmaz. Négy nyelven is elérhető, a magyar mellett szlovénül, angolul és németül.

Mindemellett értékesítéstámogató funkciót, egy e-kártyarendszert is tartalmaz a Pincenavigátor. Ez egyebek között közös akciókat, mérhető kampányok vagy hűségprogramok lebonyolítását teszi lehetővé. A felhasználók a regisztráció után letölthetnek egy QR-kódot tartalmazó virtuális pincekártyát, amivel a weboldalon is szereplő szolgáltatóknál kedvezményt vehetnek igénybe. A felhasználó megjelölheti benne a kedvenc elfogadóhelyeit, 1–5-ig tartó skálán értékelheti őket, megnézheti a nyitvatartási idejüket, és megtalálja az alkalmazásban az elérhetőségeiket, hogy akár egy kattintással felvegye velük a kapcsolatot. Az alkalmazásban kategóriák szerint is szűrhetők a szolgáltatók és szolgáltatásaik, például borfajtákat, állatbarát helyeket, szálláshelyeket lehet listázni. Ez megtehető a digitalizált okostérképen vagy a láblécben található kategóriák menüpontban is.

A Pincenavigátor weboldala
A Pincenavigátor weboldala

• Mekkora segítség ez a turistáknak és mekkora a borászatoknak, a bort kínálóknak?

– A 21. században a „termék” már nemcsak a „magterméket” jelenti, hanem egyre több tényezőből áll.

A dizájn, a sztori, a közösségi élmény és a személyes érzelmi töltet a termékektől elválaszthatatlan tényezővé váltak, és a borra ez hatványozottan igaz.

A Pincenavigátort ebben a szellemben építettük fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a turistáknak komplex egyedi élményt kínálunk a pincetúrákkal és a pincekártyával. Cselekvésre ösztönözzük őket, a modern kor igényei szerint „csomagoljuk be” a kínálatunkat. Ez több előnyel is jár, mert a kisebb szolgáltatókat, pincészeteket is becsatornázhatjuk a turizmus vérkeringésébe, ha felfűzzük őket egy „élményláncra”, ráadásul a desztináció kínálata is szélesebbé válik ezáltal.

Emellett a virtuális platformokon a látogatók már az utazás tervezésekor tájékozódhatnak a kínálati palettáról, ami megerősítheti az elhatározásukat, hogy a mi térségünket válasszák.

 

• Mennyiben segítheti a boros ágazatot a Pincenavigátor?

– A közös arculat és platform nemcsak közös munkát jelent, hanem közösséget is teremt.

A Pincenavigátor már most túlmutat az egyes települések szintjén, hiszen az általa nyújtott funkciók kohéziót teremtenek.

Megyei, sőt határon átnyúló projektről van szó, amelynek keretében nagyon sokat tanulunk egymástól. Úgy gondolom, ez mindenképpen az ágazat hasznára válik.

• Tovább lehet-e fejleszteni a programot?

– A rendszer természetesen továbbfejleszthető, és a csatlakozók számát nem korlátozzuk. Kiváló platformja lehet közös kampányoknak, hamarosan indítunk is ilyeneket – tette hozzá Kovács Szabolcs.

A tájékoztatón kiderült, hogy a pályázat és program minden résztvevője érdeklődéssel várja a Pincenavigátor élesítésének eredményeit. Bíznak benne, hogy a boros túrák is népszerűvé válnak, hiszen most már tényleg minden adott ehhez, nem csak a jó borok.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/13 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Optimista, realista borász

Koch Csaba nyerte el Az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától, ebből az alkalomból látogattuk meg a borotai pincészetben. Elhivatottságára jellemző, hogy a karantén idején is azonnal igent mondott az interjúra. Kérésére húsvétkor látogattuk meg, az időpont nem az ünnepnek szólt, és még a szőlőhöz sem volt köze, a főszerepet érdekes módon a körtefák játszották.