Back to top

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.

A Massachusetts Egyetem kísérleti ültetvényeiben cseresznye és őszibarack blokkokban hasonlította össze a különböző csapdákat, amelyeket Concord szőlőfajta hígított levével, illetve különböző csalétkekkel együtt használt.

Maga is meglepődött az eredményen: általában háromszor annyi pettyesszárnyú muslicát fogtak a szőlőleves csapdák, mint a kereskedelmiek, ráadásul jóval olcsóbbak is voltak.

A kereskedelmi csalétkek 5-8 dollárjával szemben mindössze 8 centbe került a szőlőlé.

Fotó: goodfruit.com/
A kész csalétkek fermentált anyagokkal vonzzák a rovarokat, mégpedig válogatás nélkül, így sok nem megcélzott rovar is a csapdában landol. A professzor szerint a leghatékonyabb a pettyesszárnyú muslica ellen a Concord szőlőlé, egy résznyihez három rész vizet adva.

Ez az anyag több muslicát vonzott, mint más légyfajokat, és több nőstényt, mint hímet. Ezzel szemben a kész csalétkek esetében a hímek száma nagyobb a csapdában.

Az idén azzal a céllal folytatja a kísérletet, hogy sikerüljön hosszabban használhatóvá tenni a szőlőlevet. Most ugyanis hetente egyszer vagy kétszer kell cserélni a csapdában a csalogatóanyagot, különben a szőlőlé erjedésnek indul és a többi legyet is vonzza. Másik célja, hogy a tömegcsapdázást rovarölő szerrel együtt alkalmazva hatékony védelmet érjen el a kártevővel szemben.

Különösen a korai időszakra koncentrál, mielőtt a gyümölcs érzékennyé válik a kártételre, és megindulna a növényvédelmi permetezés. Arra kíváncsi, mi történik, ha 20-40 csapdát rak ki egy félhektáros terület oldalain, két héttel a permetezések megkezdése előtt. Mennyi kártevőt lehet még a kezelések előtt elpusztítani, és azzal megelőzhető-e a populáció nagymértékű növekedése?

Az általa javasolt szőlőleves megoldásnak nemcsak az az előnye, hogy olcsó, hanem könnyen hozzáférhető és jobban „céloz” a pettyesszárnyú muslicára.

A Concord egy Vitis labrusca eredetű szőlőfajta, igen elterjedt az USA-ban mint csemegeszőlő, illetve az alapélelmiszerek közé tartozó szőlőlekvár vagy szőlőzselé alapanyaga, de készítenek belőle misebort, szőlőlevet, illetve süteményekhez is használják. Nagy, gömbölyű, sötétkék, vastag viaszbevonatú bogyói nagyon aromásak, nagy magvúak, a héj könnyen lehúzható róluk. A fajta éppen a Massachusetts-beli Concord városában született a 19. század közepén, a Vitis vinifera és a Vitis labrusca kereszteződéséből. Itthon is beszerezhető, Kormin néven, csemegeszőlőként.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Szavazzon az Európai Natura 2000 díj 2020. évi döntőseire!

Az Európai Bizottság büszkén jelenti be a Natura 2000 díj 27 döntősét, amelyeket a huszonhat uniós tagállam és az Egyesült Királyság a nevezési feltételeknek megfelelő 79 pályázata közül választottak ki.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.