Back to top

Váratlan hideg idején – Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az atkák ellen fellépni.

Március középső dekádjának tavaszias időjárása felgyorsította a növények fejlődését. A mandula mellett teljes virágzásban van a kajszi és az őszibarack is. A szilva fehérbimbós állapotban van, a cseresznye és a meggy zöldbimbós, az almatermésűek egérfüles állapotba kerültek, a szőlő rügyei gyapjasodnak. A március 21-én

a Kárpát-medencébe betört markáns hidegfront ezért tudott a virágba borult fákon nagy károkat okozni.

A kifejezetten hűvös időben a megporzó rovarok sem látogatták a virágokat, így a megmaradt terméskezdemények kötődése is kérdéses.

Az éjszakai fagyok a virágok mellett károsíthatják a fiatal leveleket is, ilyenkor sokat segíthet a növények jobb kondícióba hozása foszfor- és káliumtartalmú levéltrágyák kijuttatásával, növénykondicionáló készítményekkel.

A csonthéjas termésű fákon most feltétlenül folytatni kell a virág- és hajtásfertőző monília elleni permetezéseket. A virágzó és fehérbimbós állapotú fáknál elsősorban

a szerves kontakt és a felszívódó hatásmódú készítmények kombinációja a hatékony megoldás,

a zöldbimbós állapotúaknál (cseresznye, meggy) még a réztartalmú készítmények sem okoznak fitotoxicitási problémákat. Sokan javasolják virágzásban is a tribázikus rézkészítményeket, illetve a rézhidroxid hatóanyagúakat, de ezen készítmények használatával inkább várjunk a virágzás végéig.

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellett a tafrinás levélfodrosodás járványveszélyét hozta vissza a hideg és csapadékos időjárás. Ez azt jelenti, hogy a felmelegedésig meg kell ismételni a permetezést, lehetőleg felszívódó készítménnyel.

Almásainkban a korábban még éretlen varasodásspórák megértek, csapadék esett, így megkezdődik az aszkospórák szóródása. A növények levelei egérfüles, azaz fogékony állapotban vannak, tehát 5 °C fok feletti hőmérsékleten, csapadékos időben

védekezni kell, most inkább hűvös időben is hatékony készítményekkel.

A fán hagyott „gyertyás” vesszők az elsődleges forrásai az almafalisztharmat-fertőzésnek. A fertőzött vesszőket még most sem késő eltávolítani, mert így csökkenthető a másodlagos fertőzés kialakulása.

A fán hagyott „gyertyás” vesszők az almafalisztharmat-fertőzés elsődleges forrásai
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

Jelenleg még alacsony a körtelevélbolha-imágók egyedsűrűsége, de megkezdődött a peterakás, sőt szórványosan már kelő lárvákat is lehet látni a bimbók tájékán. Ideje megkezdeni a védekezést, mielőtt felszaporodna a kártevő.

A gyapjas állapotú szőlőültetvényekben most lehet hatékonyan védekezni a szőlőben károsító atkák ellen, ugyanis ilyenkor bújnak elő a rügyekből.

Gyenge fertőzés esetén elegendő a kénes permetezés, nagyobb atkalétszámnál azonban atkaölő készítmények használata lehet indokolt.

A korábbi meleg idő előcsalogatta a csupaszcsigákat (kerti házatlan csiga, spanyolcsiga). Az enyhe tél nem tizedelte meg a populációt, már rágják a levélzöldségeket és a fakadó dísznövények némelyikét (harangvirág, szívvirág). Helyezzük ki a csalétket összefogásukra.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

A hónap szobanövénye: a kála

A holland virágiroda júniusi kampányában a kálát helyezi a középpontba, ez lesz a hónap növénye. A növénnyel kapcsolatban a virágiroda honlapján hasznos információkat, értékesítési és növényápolási tippeket adnak a virágkereskedőknek.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

Szalmabálás kertészkedés

A kisméretű szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár lyukat fúrva a bálába, növények ültethetők a szalmába. A bálában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Klimatizált utcák Bécsben

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.