Back to top

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Három héttel a legtöbb üzlet bezárása után újra megkezdődik a virág és dísznövény értékesítés. Díszítsük otthonunkat, ahol most vesztegelnünk kell! - adták ki a felhívást az olasz kertészek.

A Coldiretti mezőgazdasági szövetség arra ösztönzi az olaszokat, hogy

a kényszerű otthoni tartózkodás heteiben díszítsék erkélyeiket, ahol sok időt töltenek a kellemes tavaszi időjárásban.

A járvány és az elszigeteltség idején ezek az erkélyek távoli kommunikációs pontok és spontán akciók helyévé is váltak, amelyek során az olaszok énekelnek és tapsolnak az orvosoknak.

A Virágos erkélyek elnevezésű kampányt azért indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba, így várva a normál élethez való visszatérést. A növényeket on-line, vagy telefonon lehet megrendelni és házhoz szállítják.  Már az első napokban sokan csatlakoztak  a mozgalomhoz.

Ettore Prandini, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet elnöke szerint mély válságba kerültek a virág- és növénytermesztők és értékesítők, valamint a kertészetek és a faiskolák tulajdonosai  a járvány miatt. Adatai szerint március 8. óta 1 milliárd eladatlan növényt, fát és virágot dobtak ki a termelők és így az ágazat vesztesége jelenleg 2,5 milliárd. A mezőgazdasági szervezet vezetője szerint ez

a válság 200 000 munkahelyet és 27 000 vállalkozást érint.

Ennek oka - az értékesítési pontok bezárására vonatkozó utasításon túl - a rendezvények felfüggesztése, ideértve az esküvőket is, valamint az export lehetetlenné válása. A válság a kertészeti ágazatot egy olyan időszakban sújtotta, amely az egész évi bevételek háromnegyed részét teszi ki.

A kormány a napokban engedélyezte a dísznövények és virágok eladását a szupermarketekben, vásárokon és kerti árudákban is. Rómában pedig kinyitott a népszerű virágpiac, igaz még csak hetente egyszer, három órán át tart nyitva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…

Csökkent a műtrágya-értékesítés árbevétele az első negyedévben

Egy százalékkal, 52 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben értékesített műtrágya nettó árbevétele az előző év azonos időszakához képest, a műtrágyaárak átlagosan 10 százalékkal voltak alacsonyabbak - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Rekordév után újratervezés a SPAR-nál

A kulcsfontosságú beruházásokhoz és a stabil működéshez szükséges létszámhoz ragaszkodik a SPAR, a különadó kigazdálkodása érdekében viszont a teljes működési struktúrában racionalizálja a költségeket – mondta a Világgazdaságnak Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató.

Koronavírus: már márciusban nagyot zuhant az export - kivéve az élelmiszerek esetében

Idén márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a második becslését a KSH.

Újraindul a teherforgalom fontos csatornája

Magyarország határain a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések során mindig fontos szempont volt a teherforgalom minél zavartalanabb biztosítása. Kedd reggeltől újra üzemel az esztergomi teherkomp.

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Klimatizált utcák Bécsben

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.

Nincs esély az ASP megállítására

Szakértők szerint az afrikai sertéspestis (AFP) elleni küzdelmet elfedte a koronavírus-járvány elleni harc, ezért arra lehet számítani, hogy ebben az évben még intenzívebben terjed a sertések között a kór. Egyelőre nincs esély a megállítására.

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.