Back to top

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

Fotó: Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience bejelentette, hogy a vállalat megkapta az első európai engedélyt az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer termékcsalád első termékére.

Az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó Questar™ gombaölő szer Franciaországban már megkapta a forgalombahozatali engedélyét. Az új, természetes eredetű gombaölő szer a piacon egyedülálló hatékonysággal rendelkezik minden szeptória faj ellen, így képes hosszú távon fenntartható módon támogatni a gazdaságok gombabetegségek elleni védekezésének stratégiáját.

Franciaországban 2020 végén kezdődik a termék értékesítése a 2021-es termesztési időszakra vonatkozóan. 2021-ben a következő országokban várható a gabonatermesztők számára új növényvédelmi megoldást jelentő, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó termékek regisztrációja: Egyesült Királyság, Németország, Dánia, majd ezután az összes releváns európai piacon is sor kerül az engedélyezésre.

„Végre kezünkben van egy olyan új megoldás a szeptória - a búza terméshozamát leginkább fenyegető kórokozó – ellen, amely a legtöbb gondot okozza a termesztőknek”

– mondta Jean-Philippe Legendre, a Corteva Agriscience franciaországi igazgatója. A Corteva Agriscience kutatóinak úttörő munkája eredményeként ez az új gombaölő szer megfelel a fenntartható gazdálkodás követelményeinek, és választ ad azoknak a gazdálkodóknak, akik a növények számára jobb védelmet biztosító, innovatív megoldásokra vágynak.”

Az Inatreq kiemelkedő biológiai teljesítményt nyújt, elsődlegesen a kalászos gabonák szeptóriás levélfoltosság kórokozóját (septoria tritici) célozza, és mivel nem mutat keresztrezisztenciát a gabonafélék meglévő gombaölő szereivel, új eszközt ad a gazdálkodók kezébe a gombabetegség kezelésére. A mezőgazdasági termelők számára további előnyt jelentenek a szer rugalmas alkalmazási jellemzői és az egyenletes, széles spektrumú teljesítménye.

„Az Inatreq az innovatív technológiai fejlesztéseink legújabb eredménye” – mondta Susanne Wasson, a Corteva Agriscience növényvédelmi üzleti platformjának elnöke. „Örülünk, hogy tovább építhetjük természetes eredetű termékeink portfólióját. Az Inatreq természetes eredetének köszönhetően az európai fogyasztók arra vonatkozó igényeit is kielégíthetjük, hogy az előállított élelmiszerek minél inkább megfeleljenek a fenntarthatóság követelményeinek.”1

Az Inatreq hatóanyag a banánültetvényeket is védi, azok legjelentősebb betegségétől, az úgynevezett Black Sigatoka gombabetegségtől. Számos ország, többek között Belize, Kolumbia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Elefántcsontpart és Panama is engedélyezte az Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó Kyventiq™ gombaölő szer felhasználását a banán védelmére.

1Sustainable Food Systems in Europe Study” a Financial Times Group Corteva Agriscience megbízásából készített tanulmánya (2019. szeptember)

Forrás: 
Corteva Agriscience sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nem javított a búzahozamon az eső

A múlt heti esők sem szüntették meg az aszályhelyzetet, a Gabonatermesztők Országos Szövetségéhez (GOSZ) beérkezett információk szerint a repce nagyon rossz állapotban van, a búza heterogén, de összességében gyenge képet mutat - mondta a Világgazdaságnak a szervezet elnöke.

Nincs esély az ASP megállítására

Szakértők szerint az afrikai sertéspestis (AFP) elleni küzdelmet elfedte a koronavírus-járvány elleni harc, ezért arra lehet számítani, hogy ebben az évben még intenzívebben terjed a sertések között a kór. Egyelőre nincs esély a megállítására.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.

Egyre kifizetődőbb lehet az öntözés

Az időjárás tavaly is nagymértékben befolyásolta a növénytermelés hozamait, egyre fontosabbá válik az öntözéses gazdálkodás. Tavaly több mint 142 ezer hektár volt vízjogilag öntözhető – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójában.