Back to top

Egy pillanat alatt ellenőrizhető lesz, hogy betartjuk-e a kijárási tilalmat vagy korlátozásokat

Milliárdok tartózkodási adatait és mozgását lekövető adatokat ad ki a Google a koronavírus-járvány idején a világ 131 országában - számolt be erről BBC.

Fotó: Reimund Bertrams képe a Pixabay -en.

Már eddig is tudtuk, hogy a Google szinte mindent tud rólunk, ám most kiadja az adatainkat, és így néhány másodperc alatt ellenőrizhetővé válik, hogy egy-egy területen, vagy éppen országban betartják-e a kijárási korlátozást vagy tilalmat. 

Arról is szolgáltatnak információkat, hogy a boltok, a gyógyszertárak, parkok, bevásárlóközpontok, szabadidős kikapcsolódást biztosító helyek, munkahelyek, szolgáltató irodák forgalma jelenleg mennyire tér el az egy évvel ezelőtti azonos időszak forgalmához képest. Továbbá informálnak a busz-, metró, vasúti közlekedésben, utazási szokásokban bekövetkezett változásokról.

A Google azzal a szándékkal szolgáltat adatokat, hogy segítse a koronavírus terjedése elleni harcban a járványügyi és közegészségügyi vezetőket.

A cég reméli, hogy segíthet megérteni azokat a változásokat, amelyek a járvány miatt következtek be, és segítheti egy olyan szisztéma kidolgozását, amely jobban leköveti és alkalmazkodik a járvány okozta változásokhoz, akár a munkaidő és kézbesítési szolgáltatások tekintetében, akár a közösségi közlekedésben, akár abban, hogy az emberek egymás között, a járvány terjedését akadályozó  nagyobb távolságot tudjanak tartani.

Egyébként a lakosság és akár a konkrét személyek mozgására vonatkozó információkat a Google a Maps alkalmazásából, valamint a mobilszolgáltatáson, számos applikáción keresztül nyeri. Ez nem jelent újdonságot, hiszen eddig is bárki tapasztalhatta, hogy egy bolt, étterem, múzeum, vagy bármely szolgáltatást nyújtó hely felkeresése után szinte azonnal megjelent az okostelefonján, hogy értékelje az adott helyet, ahol tartózkodott.

Eddig a Google ezeket az adatokat többnyire arra használta, hogy információt szolgáltasson az üzletek, közutak, autópályák forgalmasságáról, dugókról, balesetekről.

A társaság, amelynek egyedülálló információi vannak emberek milliárdjainak közlekedési, fogyasztási, kulturális, szokásairól azt ígérte, hogy miközben információkat szolgáltat a mozgási adatokról, megóvja az egyének magánéletét.
Ám arról nem szól a híradás, hogy pontosan kiknek, és milyen indokkal, mennyire részletes adatokat fog szolgáltatni a cég.

Továbbá arról se esett szó, hogy milyen garanciák lesznek arra vonatkozóan, hogy ne történjenek visszaélések az átadott adatokkal, és ha valaki úgy véli, hogy mégis jogsérelem érte, akkor kihez fordulhat.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan éledeznek a kisüzemi sörfőzdék

Tíz korsó sörből legalább hetet békeidőben a vendéglátóiparnak értékesítenek a kisüzemi sörfőzdék, amelyek az éttermek, kocsmák bezárásával kieső bevételek 20-30 százalékát webshopos eladásokkal pótolták az elmúlt két hónapban.

Online térben népszerűsíti a tejfogyasztást a Tej Terméktanács

Idén rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt a digitális térben rendezi meg a Tej Terméktanács hagyományos, tej világnapi, fogyasztást ösztönző programját - közölte a terméktanács az MTI-vel. (Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jét jelölte meg a Tej világnapjának.)

A járványhelyzetben is segíti a különleges ellátást igénylő gyermekeket a COOP

Csaknem 90 tonnányi alapélelmiszereket tartalmazó adományt nyújt a Coop Segély Alapítvány és a CO-OP Hungary Zrt. az állami gondozásban nevelkedő 8268 különleges ellátást igénylő gyermekeknek.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

Nincs esély az ASP megállítására

Szakértők szerint az afrikai sertéspestis (AFP) elleni küzdelmet elfedte a koronavírus-járvány elleni harc, ezért arra lehet számítani, hogy ebben az évben még intenzívebben terjed a sertések között a kór. Egyelőre nincs esély a megállítására.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Megkezdődnek a helyszíni ellenőrzéseknél a területmérések

A Magyar Államkincstár a közeljövőben kezdi el felmérni a támogatási kérelemmel érintett egyes földterületeket, de a járvány miatt ezt a gazdálkodók jelenléte nélkül teszik.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.