Back to top

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Babot ültetni egy befőttesüvegbe is lehet
Fotó: pixabay.com

Először is, a kísérletnek legyen gyakorlati célja, vagyis lehet ugyan szemlélgetni a papírtörlők között csírázó különféle magokat, de tapasztalatom szerint a hároméves is szívesen meghallgatja, mi történik a maggal a földben.

Tehát a csíráztatási kísérletet rögtön átfordíthatjuk ültetési kísérletté, és tavasz végére egy egész balkonládányi kertet adhatunk a gyerkőcnek, amit természetesen ehető növényekkel ültessünk be, hogy azt is lássák a kicsik, hogy a zöldség nem a boltban terem.

Az apró magokat a nagyobbak vessék, a kicsik kapjanak babot, borsót
Fotó: pixabay.com
Érdemes életkor szerint olyan magokat választani, amelyekkel, akárcsak a majd kikelő növényekkel, jól tud bánni egy kisgyerek is. A kicsiknek a bab például jó választás, hisz könnyen tudják kezelni a nagy szemeket, de segíthetünk azzal, hogy az apró magvakat mi szórjuk a földre. Helytől függően jó párosítás lehet néhány salátaféle és mellé kúszó- vagy bokorbab.

A 10 éves lányommal mi egy bab és kétféle paradicsom kísérletbe vágtunk bele, ahol azt vizsgáljuk, hogy az élelmiszerboltban kapható élelmiszerek vajon szaporíthatók-e, s mellette természetesen gazdabolti vetőmagot (Kecskeméti jubileum) is használunk.

A kísérlet első lépéseként érdemes arról beszélgetni, hogy a növényeknek mire van szükségük a növekedéshez: vízre, földre.

A magokat vetés előtt beáztattuk
Fotó: hba
Beszélhetünk arról, hogy a földben tápanyagok vannak, azok hogyan kerülnek a földbe, hogyan ürülnek ki a talajból, hogyan pótolhatjuk azokat. Foglalkozhatunk akár a trágyák, műtrágyák témakörével is. Elmondhatjuk, hogy a föld nem csak tápanyagraktár, hanem abba kapaszkodnak a növények… Szóba kerülhet az is, hogy például egy fa koronájának mérete megegyezik a gyökérzetének a méretével…

A víz szerepe kapcsán számos dologról szót ejthetünk, ami nem kifejezetten, nem csak a növényekről szól. Beszélhetünk arról, hogy a Föld felszínének körülbelül 70 százalékát borítja víz, és, hogy a víz az élet forrása. Elmagyarázhatjuk a különbséget a tengervíz és az édesvíz között, ugyanakkor beszélhetünk a szomjúságról, a vízzel való takarékoskodás fontosságáról és nem utolsósorban az öntözésről.

A víz kapcsán kerüljön elő a csírázás témája is, és az, hogy a magvakat érdemes beáztatni vetés előtt, mert így hamarabb ki tudnak a növénykék bújni a földből. Aztán, ha már szépen megduzzadtak a magok, jöjjön az ültetés!

Magok, földkeverék, lebomló ültetőcserép - mi ezt használjuk
Fotó: hba

Ennek kapcsán teljesen természetesen adódik, hogy beszéljünk a földkeverékről, a talaj szellőzéséről, tömörségéről. Arról, hogy ha nagyon tömött a talaj, akkor a növény nem tud kibújni. Még akár játszhatunk is: egy zacskóba tegyünk valami szemes, több darabból álló dolgot, egy másikba pedig egy tömör lapot. Aztán a kisgyerek próbálja az ujját átfúrni az egyiken és a másikon is…

Arról is érdemes beszélnünk, hogy legyen jó a cserépben/balkonládában a vízelvezetés, mert különben baja lehet a növény gyökerének.

Megjelöltük, melyik cserépbe mit ültettünk
Fotó: hba
Ezt akár szemléltethetjük is egy hosszas lábáztatással – a ráncos láb jól érzékelteti, hogy mi történik a növényke vékonyka gyökerével.

Miután elvetettük a magokat, kilyuggatott nejlonzacskóból csináljunk melegházat, így aztán ismét csak lehetőségünk van beszélni akár a nagyüzemi zöldségtermesztésről, a fóliázásról vagy az üvegházakról. Meg persze arról, hogy a Nap melege és fénye nélkül nem lennének növények. Így a víz mellett fölsorakoztathatjuk a Nap éltető erejét is.

Ezután a napi locsolás, gondozás van hátra. Mindarról, amit eddig felsoroltam, persze lehet a gondoskodás idején is beszélgetni. És a kör szinte a végtelenségig bővíthető: mi a virágok szerepe, miért halna ki az emberiség a méhek nélkül satöbbi, satöbbi.

Cserepek "zacskómelegházban"
Fotó: hba
Mindemellett érdemes képeket keresni, videókat nézegetni, verset tanulni növényekről, népdalokat, gyerekdalokat hallgatni, amelyekben növények szerepelnek, nagyobbaknak az internetről gyűjtőfeladatot adni… Mindezekből pedig akár egy olyan „portfolió” is elkészülhet, amit a gyerkőc természetismeret vagy biológia házi dolgozatként is beadhat.

A lehetőségek tárháza végtelen, és egy-egy ilyen közös, családi ültetés akár több – különböző korú – gyerekkel is megvalósítható.

Ha valaki kicsikkel csak csíráztatna, ajánlom számukra a Babafalvát.

A szakirodalmat illetően alsósoknak a következők lehetnek hasznosak:

Ezek pedig a nagyobbaknak:

Zárásként a három, alábbi videó megtekintését is ajánlom.

Videó a bab csírázásáról

Bean Time-Lapse - 25 days | Soil cross section

Videó a spenót csírázásáról

Spinach Time-Lapse - 40 days | Soil cross section

Magvak csírázása különböző anyagokon

A csírázás megfigyelése különböző anyagokon

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Más-e a paradicsom íze?

Vajon más-e az éretten leszedett, betakarítását követően a feldolgozá­si láncon végigmenő paradicsom íze, ha a hűtőben tárolják 7 °C-on és ha szobahőmérsékleten, 20 °C-on?

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

A hónap szobanövénye: a kála

A holland virágiroda júniusi kampányában a kálát helyezi a középpontba, ez lesz a hónap növénye. A növénnyel kapcsolatban a virágiroda honlapján hasznos információkat, értékesítési és növényápolási tippeket adnak a virágkereskedőknek.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.

Három évvel, 2023 végéig meghosszabbodott a kútmoratórium

A Kormány 2023 végéig meghosszabbította az illegális kutak bírságmentes fennmaradásának 2020. december 31-én lejáró határidejét. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyszerű és költséghatékony eljárást javasol az engedély nélküli kutak legalizálására.

Idénymunkásonként 880 euróba kerültek a járvány miatti intézkedések

Mintegy 500 euróval növelte meg az egy idénymunkásra jutó költséget, hogy nem lehetett tömegesen elszállásolni a dolgozókat, a charterjáratos utaztatásuk fejenként több mint 200 euróba került, higiéniára és védőfelszerelésekre pedig újabb több mint 100 eurót költöttek pluszban a gazdák – derült ki a délnémet spárga- és szamócatermesztők szövetsége által nemrég elvégzett felmérésből.

Szalmabálás kertészkedés

A kisméretű szalmabálákból kialakítható emelt ágyásba, de akár lyukat fúrva a bálába, növények ültethetők a szalmába. A bálában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…