Back to top

Nem mind tejföl, mely annak látszik

2019-ben a Nemzeti Agrártehetség Program keretében pályázatot hirdetett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). 2020 januárjában adták át a díjakat, köztük Izsó Teklának is, a doktorandusz kategória egyik győztesének, aki a tejtermék-analógokat és a hozzájuk kapcsolódó vásárlási szokásokat kutatta. Eredményei, tapasztalatai széles körben nagy figyelmet keltettek.

A kutatáshoz kapcsolódó felmérésben résztvevők többsége hallott már a tejtermék-analógokról vagy más néven -imitátumokról, azonban csak 36%-uk tudta, hogy ezekben a termékekben általában a tejzsírt növényi zsiradékkal helyettesítik. Ez azért érdekes, mert a

válaszadók majdnem 60%-a vásárolt korábban tejföl-analógot (például Frissfölt, Farmfölt, Kannafölt stb.), de a vizsgálatból kiderült, hogy ezen vásárlások mindössze 30%-a volt szándékos.

Fotó: NAIK
A kérdések arra is kitértek, hogy mi lehetett az oka annak, hogy tejföl helyett véletlenül tejföl-analógot vettek le a polcról: nagyrészt a hasonló csomagolás, a kihelyezés és a kedvezőbb ár játszottak közre ebben. A véletlenül a kosárba került analógok általában negatív érzéseket váltottak ki, de – ugyan kisebb százalékban – előfordult, hogy megkedvelték a terméket a kipróbálást követően.

Az ár-érték arány és a fogyasztók árérzékenysége határozza meg a leginkább, hogy kifejezetten tejföl-analógra esik-e a választásuk. Továbbá elősegíti a célzott vásárlást, ha a fogyasztó alapvető tudással rendelkezik a tejtermék-analógokról (például tudja, hogy nem „hamisított” élelmiszer a helyettesítő termék), kedveli a tejfölt, nyitott a főzéssel kapcsolatos újdonságokra, illetve tudatosan építi fel az étrendjét. Az analóg termék érzékszervi tulajdonságai kevéssé voltak meghatározók. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy

a fogyasztók a tejföl olcsóbb alternatívájaként gondolnak a tejföl-analógokra, és a termékkör behatóbb ismerete biztosíthatja, hogy a megítélésük kedvezőbb legyen.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy a vásárlók közül többen csak akkor szembesültek vele, hogy nem hagyományos tejfölt választottak, miután rávilágítottunk erre. Ugyanakkor sokan kifejezetten analógot kerestek, rendszeres vásárlói a kategóriának. Néhányan említették, hogy ételkészítéshez mindig tejföl-analógot használnak. A valós döntési helyzet elemzése várhatóan a már megállapított modellel összhangban álló eredményeket fog prezentálni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európa legnagyobb műtrágyaszóró tesztcsarnoka a Rauchnál

A jövőre 100 éves, az 1921-ben alapított Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen Gebrüder Rauch, a röpítőtárcsás műtrágyaszórók egyik legnagyobb gyártója Európában. A Rauché az egyik legnagyobb méretű és kapacitású műtrágyaszóró-tesztelő csarnok a kontinensen, ahol gépek mellett a különböző műtrágyák kijuttatásának ideális beállításait is folyamatosan tesztelik.

Virtuális búzabemutató Debrecenben

Amikor tavaly ősszel elvetették a kísérleti parcellákat Látóképen, arra nem gondolhattak, hogy a szokásos bemutató ezen a tavaszon elmarad. A koronavírus-járvány miatt nem ajánlatos akkora tömeget összehívni, ahányan a Debreceni Egyetem MÉK Karán meg szoktak jelenni az őszi kalászosok mustráján. Pepó Péter egyetemi tanárral és intézetigazgatóval kettesben jártuk végig a kísérleti telepet.

Árutőzsde: emelkedő nyerstejárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Csökkent a műtrágya-értékesítés árbevétele az első negyedévben

Egy százalékkal, 52 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben értékesített műtrágya nettó árbevétele az előző év azonos időszakához képest, a műtrágyaárak átlagosan 10 százalékkal voltak alacsonyabbak - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Rekordév után újratervezés a SPAR-nál

A kulcsfontosságú beruházásokhoz és a stabil működéshez szükséges létszámhoz ragaszkodik a SPAR, a különadó kigazdálkodása érdekében viszont a teljes működési struktúrában racionalizálja a költségeket – mondta a Világgazdaságnak Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató.

Több állatot vágtak le az első negyedévben

Hat százalékkal több baromfifélét, két százalékkal több szarvasmarhát és egy százalékkal több sertést vágtak az első negyedévében a 2019. január-márciusi időszakhoz képest a magyar vágóhidakon - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor

Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.