Back to top

Készítsünk magaságyást, megéri!

Még nem vagyunk elkésve, ha most jut eszünkbe magaságyást építeni, hiszen az egyik előnye éppen az, hogy tavasztól őszig folyamatosan ültethetünk, vethetünk bele. Így megtermelhetjük a friss zöldséget a családnak. És a palántaszezon most kezdődik.

Magaságyásnak a földtől 60-80 centiméterre kiemelt ágyást nevezzük.  Felvetődik a kérdés, ha van kertünk, mi értelme van egy ilyen építménynek?   

Ahol nincs lehetőség a termőföldbe ültetni a növényeket, ott egyértelmű, hogy tökéletes megoldás, de ott is, ahol a termőföld rossz minőségű. Emellett több előnye is van, például, kényelmesen, nem görnyedve lehet művelni a kertet, a növényeket nagyon jó minőségű talajba ültethetjük, vagy pontosan olyan összetételű talajt tudunk előállítani, ami az adott növénynek éppen a legmegfelelőbb. .

Miből és hogyan készüljön?

Magaságyást készen is lehet kapni, több kertészeti áruházban is találunk, de tulajdonképpen házilag bármiből

készíthetünk: kőből, téglából, vesszőből, fából. Leggyakrabban 15-20 centiméteres pallót használnak erre a célra.

Ha tartósabbat és stabilabbat akarunk, akkor készülhet gerendából, ehhez viszont mélyebben a pénztárcába kell nyúlni.  

Ügyelni kell arra, hogy a keret egyes részei között hézag maradjon, ami a légmozgást lehetővé teszi.

Az ágyások helyének kijelölése nagyon fontos. A legjobb, ha olyan helyet keresünk, ahol kényelmesen körbe tudjuk járni, ez sokat segít az ültetésnél és a gondozásnál is. Az sem mellékes, hogy mennyit éri majd a nap, ideális, ha az ágyás minden szegletét éri legalább néhány óra közvetlen napfény.

Ha nincs földterületünk, akkor érdemes ládákat beszerezni. A készen kapható magas ágyások ilyenek, és szakszerűen ki vannak alakítva. Ha házilag készítünk ládákat, akkor ügyeljünk arra, hogy az alján legyenek hézagok, vagy lyukak, ahol a felesleges víz el tud távozni.

Ha földre tesszük az ágyásokat, akkor előtte ajánlott felásni azt  a terület, ahova telepíteni fogjuk. Így biztosítjuk, hogy a felesleges víz könnyen el tudjon szivárogni.

A lényeg a rétegezés

Töltsük meg a keretet, fontos, hogy különböző rétegben kerüljön bele anyag.  Az aljára nehezen bomló anyagokat tegyünk, ez lehet bármilyen kerti hulladék, például fák, bokrok metszési nyesedéke, szőlővenyige, nádtörmelék, kukorica- és napraforgószár, kifőzött szőlőtörköly, amit  taposással kell megtömöríteni.

Valójában ez az élettani magyarázata a magas ágynak, hiszen a fokozatosan elbomló szerves anyagokból szén-dioxid (C02) szabadul fel, ami elősegíti a növények asszimilációs tevékenységét, a bomlás nyomán keletkezett hő ugyanis átmelegíti a gyökerek által behálózott talajréteget.  

Ezért a jól előkészített magaságyásba korábban lehet elkezdeni a magvetést és a palántázást, mint a kerti talajban.

Az e fölött levő rétegek egyre gyorsabban bomló, korhadó anyagokból álljanak.  A következő, 20 cm vastag réteg a kertben és környezetében keletkező, komposztálandó, lehetőleg felaprított szerves hulladékból álljon, majd erre terítsünk egy réteget lehullott levelekből. A következő rész  érett komposzt, amibe keverhetünk érett istállótrágyát is, legfelülre pedig 20 cm vastagságban jó minőségű, friss kerti földet tegyünk.

A későbbiekben már nem lesz szükség ilyen bonyolult műveletekre, hiszen a magaságyásnak éppen az az egyik nagy előnye, hogy a jó minőségű föld nem tud „elszökni” a talajba, úgy, mint a hagyományos veteményesben, így később már csak után kell tölteni némi földet.

Mit ültessünk?

A nagyobb ládákba ültethetünk virágokat, izgalmas virág összeültetéseket is készíthetünk, de a leghasznosabb, ha zöldség kerül bele, ahonnét friss, vegyszermentes alapanyag kerülhet a konyhánkba.

Alkalmas palántanevelésre, zöldségfélék, fűszer- és gyógynövények termesztésére, szamócatermesztésre.

Minden növény megtalálja kedvező életfeltételeit, nekünk kell eldönteni, mit szeretünk, mire van szükségünk. Mivel nem áll rendelkezésünkre nagy felület, ezért a gazdaságosságra kell törekedni, ezért célszerű kistermetű, gyorsan fejlődő és rövid tenyészidejű, folyamatosan szedhető növényekben gondolkodni.

Az állandó helykihasználás érdekében a növényeket folyamatosan ültetjük, vetjük. Ha palántát ültetünk, azzal megrövidítjük a tenyésztési időt. A palánták folyamatosan mehetnek a kiszedett növények helyére, így tavasztól őszig sohasem ürül ki, és a terület többször is hasznosítható.

Nagy figyelmet érdemelnek a fűszernövények, nem csak az ízük miatt, de azért is, mert erős illatuk sokféle kártevőt távol tart.

Legkorábban vethetünk hónapos retket, spenótot, mellé tehetünk karalábépalántát, közé ültethetünk dughagymát és palántázhatunk fejes salátát.

A legszélére körbe ültethetünk egy sor szamócát. Ezek a palánták gyorsan fejlődésnek indulnak, és indáik átbukva a magaságyás peremén, virágoznak, és gyümölcsöt érlelnek. Ezt követően a kiszedett hónapos retek helyére determinált növekedésű paradicsompalántákat ültethetünk. Ezek nem nőnek magasra, de bőven teremnek. A paradicsomok közé  palántázunk uborkát is. A folyamatosan felszabaduló helyekre paprika palántákat ültetünk, sokféle fajtából választhatunk. 

Ültessünk kaprot is  a növények közé, mert erős illata akadályozza a levéltetvek elszaporodását, és a konyhában is  sokféleképpen fel lehet használni.

A paradicsom- és a paprikatövek késő őszig, a fagyokig teremnek, sőt ha a fóliaborítást készítünk, akkor alatta átvészelik az első fagyokat, és még novemberben is szedhetünk friss paprikát és paradicsomot.

Ha az uborka letermett, akkor a helyére kerülhet például díszkáposzta az ágyások szépítésre és a lakás díszítésére.

A magaságyás nagy előnye az is, hogy nem kell ragaszkodni a merev rendhez, ahol hely van, oda lehet friss palántát ültetni.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pelikán elvtárs magyar narancsa - helyett...

A tanú című film magyar narancsa szállóigévé vált, ám az idők során több, sikeresebb új növény került be hazánkba. Ilyen a vadcitrom, vagy télálló citrom is, amely szép is, fagyálló is, és citromot is terem… Kicsit kisebbet, kicsit savanyúbbat és a kelleténél több maggal…

Békapopuláció a kipusztulás szélén

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték fogyasztási céllal való gyűjtésüket.

Ráncfelvarrás a kertben

A kertek felújítására általában akkor lehet szükség, amikor tulajdonunkba kerül egy elhanyagolt porta, vagy ha valamilyen okból több éve elmaradtak a legalapvetőbb kerti munkák is benne. Ilyenkor a kert elvadul és egy természetes ökoszisztémához hasonlóan kezd kinézni. Ennek is meg van a szépsége, de egy kert mégis csak kultúrövezetnek számít: jó ha felfedezhető benne az emberi kéz munkája...

Klimatizált utcák Bécsben

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Málna- és szederfajták a balkonra

A Volmary olyan bogyósgyümölcsöket mutatott be, amelyek akár a balkonon vagy a teraszon is nevelhetőek, és már az első vagy második évben teremnek.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.