Back to top

Király Attila: A természet búcsúja

Király Attila matematika szakos középiskolai tanár Baján. A fotózás számára örök szenvedély, amely talán élete végéig elkíséri. Szüleitől már általános iskolás korában kapott fényképezőgépet, azonban a fotózás akkoriban a sok-sok rontott kép mellett még viszonylag költséges hobbinak számított, ezért letett róla.

Kilenc éve azonban egy kiránduláson kölcsönkapott komolyabb géppel való fotózás újra felébresztette benne a régi érzéseket, és megvette második fényképezőgépét. Fotósiskolába nem járt, autodidakta módon fotóskönyvekből tanult, és azóta is állandóan bújja az internetes szakmai oldalakat. Pályázatokon ritkán indult, ha mégis, akkor elég szép eredményeket ért el. Kedvenc témái a Sugovica, a Duna, a Gemenc, és különösen szereti megmutatni a természet és a város egybefonódását. A fényképezőgép mindig nála van, bárhova is utazik. Fotói már számos újságban és könyvben megjelentek.

Egyik legnagyobb elismerésnek azt tartja, hogy az egyik közösségi portálon már közel 34 ezer követője van, és ezzel bekerült az ország legnépszerűbb fotós oldalai közé.

Ehhez csak az az érzés fogható, amikor tevékenysége elismeréséül karácsonykor ő gyújthatta meg az egyik adventi gyertyát városában.

„A kiválasztott fotóm előre nem tervezetten, 2017. december 31-én készült. Párommal éppen készültünk az esti rendezvényünkre, amikor kipillantottam az ablakon, és csodálatos felhőket láttam meg az égen. Fotózás szempontjából nagyon jó helyen lakunk a városban, mivel 5-10 percen belül szinte bármelyik érdekes helyszínre el tudunk jutni, így most is gyorsan kiértünk a Sugovica partjára. Az utcákon már hangolódtak az emberek az estére, jókedvűen sétálgattak, trombitát fújtak, és picit furán is néztek minket, hogy hova siethetünk ennyire állvánnyal a kézben, táskával a vállunkon. Minket ez semmiben sem befolyásolt, nem volt időnk gondolkodni, hiszen ilyenkor minden másodperc számíthat. Szerencsére pont időben érkeztünk, és megörökíthettem 2017 utolsó, egyben szimbolikus naplementéjét. Szinte minden naplemente csodálatos, de véleményem szerint ez ezért volt különlegesebb a többinél”.

Fotó: Király Attila

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Békapopuláció a kipusztulás szélén

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Törökország egyes részein a békák a lokális kipusztulás szélére sodródtak, annyira túlzásba vitték fogyasztási céllal való gyűjtésüket.

Klimatizált utcák Bécsben

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Jaj a zengőlegyeknek!

A szürke légykapó egész Európában fészkelő madár, hazánkban is széltében elterjedt, bár állománya az utóbbi évtizedekben megfogyott, jelenleg a becslések szerint Magyarországon nagyságrendileg 50 ezer pár költ. Korábban például rendszeresen láttam a badacsonyi vasút­állomásnál, Budapesten a Múzeumkertben, ahol frissen kirepült fiatalokat is megfigyeltem.

Ritka videón egy újszülött gímszarvas borjú első lépései

Ritkán látható, különleges videó örökítette meg egy nemrég született gímszarvas borjú első lépéseit és lábra állását a Budakeszi Vadasparkban. A felvételen az anya és a kis borjú első közös, meghitt pillanatai is láthatók.

Irány a Heves–Borsodi-dombság

„Mátra alján, Bükknek szélén lakik az én öreg néném” – jellemezhetnénk Fazekas Anna verses meséje nyomán az Óbükk néven is ismert területet, mely ugyan nevében dombság, mégis inkább hegyvidék jellemzi. Erre utal a Vajdavár-hegy elnevezés is.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Újra nyit a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

Pünkösd vasárnap és hétfőn újra kinyitja kapuit a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, mely egyelőre csökkentett nyitvatartással működik. A gyűjtemény júniusban csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható, figyelmet fordítva az aktuális járványügyi intézkedések betartására.

A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig - különleges vadvirágok Somogyban

A májusi kirándulások alkalmával a szokásosnál is több nyíló vadvirágot láthatunk Somogyban is. A színpompás mezőkön igazi ritkaságok is élnek, védett fajok is.