Back to top

Szója helyett borsó - a fehérjetermelés jövője

A növényi eredetű fehérjetermelés drámaian megnő annak érdekében, hogy a 2050-re várhatóan 10 milliárdosra növekvő globális népesség igényeit kielégítse. „Növényi fehérjék: jelen és jövő” című jelentésében a Lux Research 24 növényt és azok termesztését értékeli aszerint, hogy növényi fehérjeforrásként mennyire előnyösek.

Fotó: pixabay.com

A kutatásban világszerte, illetve három fő régióban, Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában 24 különböző fehérjenövényt vizsgáltak meg növénytermesztési szempontok szerint. Összességében a szóját, a búzát és a rizst találták a három fő fehérjenövénynek, a borsót, a repcét, a zabot és a csicseriborsót pedig „feltörekvő alternatívaként” azonosították.

Szójabab és -tej
Fotó: pixabay.com
Észak-Amerikában és Európában a szója és a búza az első számú fehérjenövény, ám ezek széleskörű, nem élelmiszer jellegű felhasználása miatt, valamint a változatos növényi fehérjék iránti igény miatt a borsó, a zab és a repce a jövőben vonzóbb lesz és lehetőségeket rejt magában ezekben a régiókban. A zab és a repce különösen vonzó, miközben számos vállalat már növeli a borsófehérje-termelést, és 2017 óta közel félmilliárd dollárt fektetett be létesítmények megépítésébe.

Ázsia egyedülálló helyzetben van, tekintettel arra, hogy a régióban számos növénynek csaknem egy monopóliuma van. Ezek közül kettő,

a rizs és a csicseriborsó teljes termelésének 90%, illetve 75%-át Ázsia adja.

Ezeket nem használják olyan széles körben fehérjekomponensként, mint a többi, listán szereplő növényt, ami kiemeli kiaknázatlan potenciájukat.

Három fő forgatókönyv lehetséges a fehérjenövények piacán: a lázadók előretörése, mint amilyen a Beyond Meat, a nagyméretű multinacionális vállalatok (MNC) megsokszorozódása, például a Tysoné, valamint a kereskedelem bizonytalanná válása olyan események miatt, mint például az USA-Kína kereskedelmi háború. A Lux Research elemzője és a jelentés vezető szerzője, Thomas Hayes azt mondja:

„A forgatókönyvek azt jelzik, hogy sokféle fehérjeforrásra van szükség, mivel mind a startupok, mind az MNC-k túllépnek a szóján, és hogy ezek a források nem csak hogy képesek ezen társaságok növekvő igényeit kielégíteni, de regionális önellátásra is alkalmasak a kereskedelmi kockázatok csökkentése érdekében. ”

Növényi fehérjeforrások
Fotó: pixabay.com
A jövőre nézve Hayes hozzátette: „A technológiai innováció fontos szerepet játszik az új növényi alapú fehérjékben rejlő lehetőségek kiaknázásában, különösen, ha megfizethető, elérhető és bőséges forrásokkal kombinálják.” A génszerkesztés vagy a fejlett termesztési technológiák növelik a növények fehérjetartalmát, míg az innovatív extrakciós módszerek lehetővé teszik, hogy az új fehérjenövényekből fehérjekivonatok és -koncentrátumok készüljenek. Lux azt is jósolja, hogy az új feldolgozási technológiák és összetevők javítják a növényi alapú fehérjék érzékszervi és táplálkozási tulajdonságait. Az ilyen újítások pedig lehetővé teszik a termelők számára, hogy prémium minőséget használjanak, kifizessék a fehérjekivonás költségeit, a továbbiakban pedig bővítsék a növényi alapú termékeket a fogyasztóik körében és így tovább.

Forrás: 
Lux Research

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erzsi (néni) krumplis rétese – a mi helyi értékünk

Aki kóstolta már a rezi Reichenwaller Erzsébet krumplis rétesét, egyetért azzal, hogy legalább a helyi értéktárban ott a helye.

A prügyi szójabemutató oldalágai

Évek óta Prügy a meghatározó hazai szójabemutatók egyik helyszíne. Kiváló feltételeket teremt hozzá a helyi mezőgazdasági zrt. és annak elkötelezett elnök-vezérigazgatója, Rácz László. Vegyes termőhelyi adottságok mellett gazdálkodnak, általában akkor sikeres az évük, ha nem túl csapadékos.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Fejlesztések a Fendt-nél

A közelmúltban egy ötszintes új létesítmény építése kezdődött el az AGCO finanszírozásában, a Fendt traktorgyár marktoberdorfi telephelyén. Az új épületben 125 új munkatársuk kap helyet, akiknek egy része a traktorgyár adminisztratív feladatait végzi majd el 21. századi körülmények között.

Teljes kiőrlésű „kenyerek” rangadója a Nébih terméktesztjén

A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült péktermék – köztük toast, vekni és cipó – komplex vizsgálatával zajlott. Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A PENNY kész bővíteni a hazai beszállítói körét

A PENNY kiskereskedelmi áruházlánc nyitott arra, hogy 223 magyarországi üzletében növelje a hazai élelmiszerek arányát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a PENNY Market Kft. vezetőivel egyebek között erről is egyeztetett.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Digitális aratás: a Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A hétvégén Erlangenben rendezték meg a Farming Simulator Liga döntőjét, ahol a Trelleborg csapat győzött és elnyerte a 30.000 eurós díjat, miután egy izgalmas meccsen legyőzte a Grimme csapatot. A Corteva a Giants Software által fejlesztett mezőgazdasági témájú videójáték fő szponzora. A játék – amely egy gazdaság tényleges működését és gazdasági vonatkozásait szimulálja - virtuális farmerek milliót vonzza.