Back to top

Méhlegelő családok bevonásával

„Élet-sziget” címmel alakít ki közösségi méhlegelőket Óbuda-Békásmegyer önkormányzata és az Ébredj! mozgalom. A civil szerveződés június 27-28-án a Virágnyereg út rézsűjén kezdi meg a munkát, e hétvégén a szervezők várják a kezdeményezést támogató családok segítségét.

A közösségi eseményen kialakítandó méhlegelőt a résztvevő családok bevonásával hozzák létre. Előzetesen a rézsűt megtisztították, de a méhlegelő és környékén a szemétszedés folyamatosan zajlik.

Majd ezt követi maga a vetés, amihez 35 fajta növényből álló magkeveréket alkalmaznak.

A kezdeményezés eredetileg Burján Ferenc, Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának alpolgármester ötlete, megvalósulásában a Stromajer Andrea, az Ébredj! mozgalom vezetője volt a segítéségre.

Zajlik a szemétszedés a családoknak köszönhetően
„Keveset foglalkozunk a méhekkel és más rovarokkal, pedig nagyon fontosak a természet, és maga az emberi lét számára is.

Sajnos élőhelyük évről évre mindinkább visszaszorul, köszönhetően a mezőgazdasági rovarirtó szerek alkalmazásának, emiatt számuk is folyamatosan csökken, évente közel 10 000 méh pusztul el.

Az önkormányzat ezért a "méhek mögé állva" méhlegelőt alakít ki élőhelyüket kiszélesítséért.

Remélem, a későbbiekben a családok bevonásával a kezdeményezés a kerületen belül több helyen is megvalósul, illetve akár más kerületek is kedvet kapnak a projekthez, azonban mindehhez össztársadalmilag szemléletváltásra van szükség” - mondja Burján Ferenc alpolgármester.

Az önkormányzat további célja, hogy a későbbiekben az útszakasz másik oldalának a rézsűjén is méhlegelőt hoznak létre.

Hamarosan méhlegelő alkotja az út rézsűjét

A magánszemélyek által életre hívott Ébredj! mozgalom gyerekes családok összefogásával és az azonnali cselekvés szándékával alakult. A szervezet több természet- és környezetvédelmi akciót valósított már meg. Tavaly országos faültetési akciókat szerveztek iskolák, óvodák kertjében, önkormányzatok által felajánlott területeken - összesen 20 ezer fát ültettek el a programnak köszönhetően. Pályázatot hirdettek szintén iskolák, óvodák és családok körében a kisállatok téli áttelelésének segítésére.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.

Mi a méz és hogyan adjuk el?

Mottó: Amíg mézünket, mint ipari alapanyagot értékesítjük, addig sírhatunk, tehetünk bármit, a méz árát nem mi határozzuk meg, függetlenül a termelési költségeinktől.

Oxálsav-dihidrát tartós hordozón a varroa ellen - Randy Oliver receptje

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor szükséges a varroa elleni sorozatkezelés valamilyen formája. Randy Oliver – neves amerikai méhész az American Bee Journal rendszeres szerzője – oxálsavas tartós hordozóval védekezik az atka ellen, mely több mint egy hónapig a kaptárban marad, tehát elméletileg nem kell sorozatkezelést adni.

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

A közönség is szavazhat az idén rendhagyó módon a lakosságnak meghirdetett Virágos Magyarországért verseny közönségdíjas fotóira; a nevezés lezárult - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség hétfőn az MTI-vel.

Kárpát-medencei akáckörkép

Szokásunkhoz híven, idén is körbenéztünk a környező országokban, mi a helyzet a méhészeti ágazatban. Hogyan teleltek a méhek, milyen lett a tavaszi fejlődés, mennyi repce- és akácméz termett, hogy állnak a mézárak, milyen a „méhészhangulat“. Hat ország akáckörképét adjuk közre.

Két hatékony anyásítási módszer

Anyásításra akkor kerül sor, amikor a méhcsalád elvesztette az anyát vagy a méhész le szeretné cserélni a régit. Az anyásítás nem tartozik a méhész egyszerű feladatai közé, mivel a méhek nem biztos, hogy elfogadják a beadott új anyát. Minden anyásítási módszer tapasztalatot igényel és anyaveszteséggel járhat.

Mézes arcmaszk

Nem egyszer jártam már úgy, hogy éppen mikor használtam volna a piperéimet, elfogyott egy és ugorhattam el venni egy másikat. Ám, ha nem mehetek boltba, akkor mihez kezdek? Elkezdtem hát kísérletezgetni, és arra jutottam, hogy a házi szerek is remek alternatívát nyújtanak, ha nincs lehetőségem bevásárlókörútra menni. Méhészeknek mindig kéznél van például a méz.

Újabb szúnyogirtás 394 településen

Ezen a héten összesen 394 településen, közel 133 ezer hektáron földről és levegőről is megkezdődik a szúnyogirtás, minekután az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint az ország több területén továbbra is tömegesen vannak jelen a szúnyogok.