Back to top

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával zajló online programot azzal a céllal hívták életre, hogy a gyerekek otthonról is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményében, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott órák segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban.

A május 10-én indult sorozat a tanév végéig összesen 29 alkalommal jelentkezett egyenként 10-15 perces erdei iskolai foglalkozással.

Az elsősorban az általános iskolás korosztálynak szóló videók az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján jelentek meg, de az erdőgazdaságok és az erdei iskolák közösségi média felületein is látni lehetett őket. A programsorozat sikerét jelzi, hogy a videókat egy hónap alatt mintegy 120 ezer alkalommal tekintették meg, a legnépszerűbb videót több mint 15 ezren látták.

Fotó: Országos Erdészeti Egyesület
Az Országos Erdészeti Egyesület az Online Erdei Iskola sorozat elindításakor arra törekedett, hogy az erdőpedagógusok és erdészeti szakemberek által összeállított programban a hazai erdőkkel kapcsolatos legváltozatosabb témákat szerepeltessék. Így például a gyerekek a videók segítségével virtuálisan ellátogathattak az ország erdeibe a Nyírségtől Somogyig, gyógynövényeket ismerhettek meg, láthatták, hogyan történik a nyomolvasás és a nyomkeresés, milyen a madarak és a fák kapcsolata, vagy a víz útja az erdőben.

A környezeti nevelés alapgondolata, hogy aki megismeri az erdők értékeit, az hosszú távon részt is vesz a megóvásukban és a gyarapításukban.

Az erdei iskolákat az erdőgazdaságok honosították meg Magyarországon; a színvonalas oktatás biztosítása érdekében az Országos Erdészeti Egyesület minősítési rendszert üzemeltet, amelynek 35 intézményében országszerte több mint 100 ezer gyermeket nevelnek a fenntartható életmódra évente.

A videók továbbra is megtekinthetők az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, így a későbbiekben is felhasználhatóak az iskolai oktatásban.

Az online program az Agrárminisztérium alá tartozó állami erdőgazdaságok szakmai közreműködésével valósult meg.

Forrás: 
Országos Erdészeti Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

Mit tegyünk vagy ne tegyünk medvetalálkozásokkor?

Országszerte egyre több helyről érkeznek hírek medveészlelésről. Bercel, Petőfibánya, Budapest XII. kerület, lehetne folytatni a sort, legutóbb például erdőjárók ismét medvét láttak a Mátrában. Nos, ahogy a székely mondás tartja: „A medve nem játék” – és tényleg nem az. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park összeállított listát, hogy miként viselkedjünk, ha medvével találkozunk.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.