Back to top

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által mintegy 500 hektárra becsült hazai sárgadinnyének körülbelül a tizedét Roszik Tamás termeszti Dunavecsén, és további 50 hektáron integrálja a termesztést. A tisztító-, és válogató gépsorral, hűtőkkel fölszerelt telepéről két nagy áruházláncot lát el sárgadinnyével. A tőle származó termést könnyű fölismerni, hiszen mindegyiken rajta szerepel a logója. 

Sárgadinnye a Roszik kertészetből
Fotó: Rimóczi Irén

A termesztést idén az eddigieknél is jobban szakaszolták a fóliasátrakban és szabadföldön is. Ez utóbbi egy része fóliaalagútban fejlődik az első időszakban, fátyolfóliás takarást azonban a későbbi ültetések is kapnak a termésbiztonság érdekében.

A fóliás dinnyével kezdődik az értékesítési szezon
Fotó: Rimóczi Irén

Az idén a termesztés költségeit növelte, hogy a palántanevelő sátrakat jobban kellett fűteni a késői fagyok miatt, A vírusjárvány miatt a dunavecsei kertészetben sem tudta felvenni a munkát mindenki a már rutinos brigádból, így a kézi munkához szükség volt újabb dolgozókra. Jelentkeztek is sokan, és bár akartak is dolgozni, hiányzott a tapasztalat, ezért lassabban haladtak, az pedig növelte a kiadásokat, mesélte Roszik Tamás. 

De sokat kell tenniük azért is, hogy a sok eső, felhőszakadások ellenére kiváló minőségű dinnyét kínáljanak a szabadföldről is.

Levegőztették, szikkasztották a felázott talajt az ágyások közt, a növényeknek pedig rendszeresen adagolták a tápoldatot, aminosavakat, és lombtrágyáztak, hogy feszes maradjon a dinnyék belső szerkezete, és jó ízűek legyenek.

A jég szerencsére még a terméskötés előtt érkezett, ezért nem okozott komoly gondot. A lomb megtépázása pedig inkább kötésre serkentette a növényeket, tudtuk meg. Ezért is bevett gyakorlat ,más években is, hogy a hajtásvégeket egy bottal végigcsapkodják. 

Ültetés után a késői szakaszokat is fátyolfóliával takarják
Fotó: Rimóczi Irén

Magyarországon jellemzően két sárgadinnyetípust termesztenek. Az úgynevezett kantalup dinnyék enyhén gerezdelt héjúak, általában jellegzetes narancssárga hússzínűek, jól szállíthatók. Ezek adják az összes hazai termelés mintegy 80 %-át. A rövidebb tenyészidejű gália-típusú dinnyék termése gömbölyű, felülete hálómintázatú, recézett termésfelületű, A zöld húsa és kiemelkedően édes íze miatt a fogyasztók körében cukordinnyeként ismerik. Roszik Tamás az eddigiekhez hasonlóan főként kantalup fajtákat termeszt, idén azonban már 30-35 százalékra emelte a zöld húsú sárgadinnye arányát.

Nő a gália típus népszerűsége
Fotó: Rimóczi Irén

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.