Back to top

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.

A komoly borászmúlttal rendelkező szakember számára soha nem volt kérdés, hogy melyik borvidéken folytatja pályafutását. Bort készíteni, persze, máshol is lehet, de igazán mindig arra vágyott, hogy megmutassa, mire képes Tokaj, s boraiban valóban érezni a Tokaji borvidék sokarcúságát, a történelmi dűlők különleges karakterét.

Áts Károly
Fotó: viniczai

„Tokaj, Mád egy csoda. Célom ezt a csodát palackba zárni, és minél több ember asztalára eljuttatni a világ minden táján. Aki megkóstolja, örömöt és boldogságot érezzen, megismerje rajta keresztül a borvidék lelkét, a fajtákat, Magyarországot. Számomra a borászat az életem, a hivatásom. Úgy szeretem, ahogy van” - fogalmazta meg hitvallását.

Áts Károly szakmai pályafutását a Budafoki Borászati Technikumban kezdte, majd 1988-ban a Kertészeti Egyetemen végzett borászként. A diploma megszerzése után a Tokaji Borkombináthoz került, ahol kezdetben gyakornokként, később pincevezetőként dolgozott. 1988-tól éveken át a Tokaj Kereskedőház Zrt. jogelődjénél, a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnál tevékenykedett, majd 1994-ben került a Royal Tokaji Borászati Zrt.-hez, ahol később főborásszá nevezték ki. 2013 tavaszán igazolt a Grand Tokaj Zrt.-hez, s azóta folyamatosan hozza a nemzeti tulajdonban lévő borászattal a rangos hazai és külföldi elismeréseket. Emellett saját családi pincészetében is készít borokat.

Birtokának területe alig 3,5 hektár, de további 3 hektárról vásárol fel szőlőt. A borász nevét ismertté tevő késői szüretű Áts cuvée így már a családi vállalkozásban készül. Emellett a Birtok Furmint és a Szent Tamásról szüretelt dűlős Furmint alkotja a portfóliót.

A mádi borásszal édesapja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét, ma is ez az ő szentélye, ahol csendben elvonulva szakmájának, hivatásának élhet. Szebbnél szebb borok kerülnek ki a keze közül, melyeket már egy ország ismer és szeret. 2002-ben alkotta meg az azóta legendássá vált, róla elnevezett, késői szüretelésű tokaji édes bort, az Áts Cuvée-t. 2006-ban a Wine and Spirit amerikai magazin 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es esszenciát. Mindegyik borára úgy tekint, mint saját gyermekére, egyformán szereti őket. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” a szakmában, 2012-ben az „Év bortermelője” címet nyerte el.

Fotó: viniczai

Tokaj, s vele a Furmint fajta jelent számára mindent. Bárhonnan is tér vissza, meglátja a Tokajt, a Nagykopasz hegyet, vagy a Szelestetőt, az angyalszárnyakat, hazaérkezett. Olyan pincékben volt szerencséje dolgozni, ahol évszázadokkal azelőtt helyi borászok várták, hogy megszülessen a bor, ahol megcsapja a múlt, a tradíciók szele. „Minden tokaji borásznak éreznie kellene, milyen kincs van a kezében” - magyarázta, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb borvidékén dolgozik, s a világ legjobb borát készítheti el.

A szakember véleménye szerint Tokaj még nincs azon az elismertségi szinten, amit méltán megérdemelne. Pedig már elkezdődött a határok feszegetése, de egy feledésbe merült terméket sokkal nehezebb visszahozni, mint egy újat bevezetni.

Sajnos Tokajban is voltak mellékvágányok, ami nem használt a borvidéknek. A fogyasztóknak meg kellene ismerniük a dűlőszelektált borokat, hiszen ez a sokszínűség Tokaj igazi értéke. Több száz vulkán alkotja a borvidéket, s eltérő talajszerkezetek alakultak ki, ami a borok ízvilágában is tetten érhetők. A nagy borászatok mellett megjelentek a kicsik is, akik tovább színesítik a borvidéket, a borokat. Ennek köszönhetően kinyílt Tokaj, s újra azt mutatja magából, amilyen régen volt.

„Szeretnénk az édesboros kategóriából kitörni” - mutatott rá, ott vannak a szárazak, a Furmint, a Hárslevelű és a házasítások.

Komoly kihívás az édes borok mellé ugyanolyan minőségű száraz bort letenni az asztalra. Ugyanakkor ehhez idő is kell, nem elég 20-30 év. A mai borászoknak újra kell írniuk a történelmet. Bár egyre többet beszélünk a száraz borokról, de Tokajban akkor is az édesekről szól, az aszúk, a szamorodnik, az eszenciák maradnak a zászlós borok.

„Saját pincémben is készítettem Koranyár néven egy könnyű Furmint – Sárga muskotály házasítást” - utalt a szakember a mai illatos borok divatjára. Amellett, hogy nagy borokat tudnak palackba tölteni, ha jó technológiával rendelkezik a borász, akkor el tud készíteni egy fiatalos, a gasztronómia által igényelt bort is. A Kárpát-medencében kiváló minőségű szőlőt lehet szüretelni, s az ebből születő borokat kell a világnak megmutatnunk.

Fotó: viniczai

Áts Károly több „hangszeren” játszik, ugyanolyan otthonosan mozog a saját kis gazdaságában, mint egy nagy borászati üzemben. Amikor 2013-ban eljött a Tokaj Royaltól, éves szinten 1000-1500 hektoliter bort állítottak elő, majd beállt a saját pincéjébe, ahol 15-20 hektoliter bort készített. Onnan váltott az akkori Tokaj Kereskedőház, a mai Grand Tokaj főborászi posztra. Ott viszont már a legkisebb tartály is nagyobb, mint a teljes saját pincészete. Meggyőződése, hogy 85 százalékban a szőlőben dől el a bor sorsa. Mára a vállalathoz beszállító termelők is megértették, hogy csak minőséggel lehet eredményt elérni.

„A mi sikerünk a tokaji szőlősgazdák sikere is” - hívta fel a figyelmet, hogy évjárattól függően 700-1200 gazdával kötnek szerződést. Már januárban, a metszéssel meg kell határozni, milyen bort akar a borász elkészíteni, ami a szüretkor realizálódik.

Ezt követően a technológia, az odafigyelés, a szakértelem veszi át az irányítást. Így viszont, már szinte mindegy, hogy kéthektós hordóval, vagy ezerhektós tartállyal dolgozik. Nagyban is olyan, mint kicsiben, csak legyenek megbízható, lelkiismeretes kollégák, mint ami a Grand Tokajnál összeállt.

Fotó: Furmint Photo

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Lóról lóra: arculatváltás a Rád-Vin Kft-nél

Hosszú ideig szinte csak a dél-balatoni és somogyi borkedvelők körében volt ismert a Rád-Vin Kft. rádpusztai szőlőbirtoka. Mára kiléptek az országos színtérre, regionális és országos borversenyen elért eredményeikkel hívták fel magukra a fogyasztók figyelmét.

A magyar bor egyre sikeresebb külföldön

A hazai borexport az első negyedévben kiugró teljesítményt nyújtott. Legalább is erre utalnak a KSH első negyedévi külkereskedelmi adatai. Emellett olvashatunk az új bortörvény-tervezetről, éréslassítás szőlészeti lehetőségeiről csakúgy, mint gyomszabályozásban alkalmazott alternatív megoldásokról a Borászati Füzetek idei, harmadik számában.

Ilyenek voltak az ókor gyógyító borai?

Tokaj-hegyalja egyik évszázados borospincében a hagyományos Tokaji borok mellett titokzatos amfórák is rejtőznek. Ezekből születnek meg azok a zamatos italok, amelyek a vulkánok tüzes talaján érlelt szőlőből készülnek, illatosak, színesek és a testet-lelket egyszerre gyógyíthatják.