Back to top

Mi a helyzet a magyar borral? Külkereskedelmünk 2020 elején

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54%-kal bővült.

A teljes agrárexport is növekedett ugyan, miközben a nemzetgazdasági kivitel visszaesett, de a 6%-os átlagos agrár­gazdasági bővülési ütemen belül a borkivitel hatszoros dinamikával bővült.

Miközben az ország gazdaságának egyes területeit a járvány drasztikusan visszavetette, addig az élelmiszergazdaság, legalábbis az év első negyedévében kevésbé szenvedte meg a korlátozásokat és a határok, személyforgalom előli elzártságot.

1. grafikon. Borexportunk 2019 és 2020 első negyedévében
Míg az ország ipara drasztikusan zsugorodott, a turizmus, a vendéglátás pedig padlót fogott, addig a borexport az első negyedévben kiugró teljesítményt nyújtott.

Legalábbis erre utalnak a KSH első negyedévi külkereskedelmi adatai.

De nézzük a statisztikai adatokat. Némi részlettel is szolgálva az 1. grafikonon látható adatokra érdemes a figyelmet ráirányítani.

Az öt legjelentősebb exportpiacunk, a szlovák, a német, a cseh, a brit és a spanyol piac a kiviteli érték 62%-át kötötte le az év első három hónapjában, ami erőteljes piaci koncentrációra utal, jóllehet a magyar bor 72 ország piacán talált fizetőképes keresletre.

A teljes külpiaci helyzet a borexport tekintetében az 1. táblázatban részletezett képet mutatja.

A teljes külpiaci palettából kitűnik, hogy a borexport intenzív növekedésében elsősorban a nagyobb kiszerelésű egységek kivitele ugrott meg, hiszen a 2 liternél nagyobb kiszerelésű, tartályban exportált bor kivitele másfélszeresére nőtt. Ezen belül a legalább 2 literes, de legfeljebb 10 literes tartályban kivitt bor exportja közel megduplázódott.

A legfeljebb 2 literes palackozású bor exportjának stagnálásközeli kivitele mögött a 2. grafikonon látható fő piaci folyamatok húzódnak meg.

2. grafikon. Legfeljebb 2 literes palackban exportált borunk fő piacai (2019–2020. január–március)
Míg a két legjelentősebb külpiacunkon, Szlovákiában és Csehországban visszaesés, addig a harmadik legjelentősebb piacunkon, Németországban mintegy 10%-os bővülés zajlott le,

de jelentősen nőtt az osztrák, a spanyol és a francia piaci exportunk, és több mint megduplázódott az USA-beli borkivitelünk is. Rendkívüli növekmény jellemezte továbbá a litván exportunkat, miközben néhány korábban prosperáló piacunk kereslete visszaesett. Ilyennek bizonyult a brit, a lengyel és a kínai piac is.

A pezsgőexportunk is jelentősen, több mint egyharmadával bővült. A növekmény kialakításában fontos szerepet játszott, hogy a legjelentősebb pezsgőpiacunk, Kanada közel 75%-kal növelte a magyar importját, de a svédek és az észtek is megduplázták a magyar pezsgőimportjukat. Növekedett továbbá a kínai és a japán pezsgőexportunk is. Csökkenés leginkább a román, a lett, a szlovák és az USA-beli pezsgőexportunkat jellemezte.

A 2 liternél nagyobb kiszerelésben exportált borunk fő piacai közül a német vásárlások 35, a cseh import 45%-kal nőtt, és megduplázódott a szlovák piaci exportunk is.

A nagyobb kiszerelésű, 2 és 10 liter közötti mennyiséget takaró tartályos exportban a svéd, a norvég vásárlók jeleskedtek. A svéd exportunk megduplázódott, a norvég piaci kivitelünk pedig 44%-kal bővült, de 63%-kal nőtt a román piaci kivitelünk is ebben a kategóriában.

Az export jelentős, egyharmadot meghaladó bővülésével szemben a borimport alig mozdult. Értékben mindössze 3,8%-kal nőtt, mennyiségben viszont megfeleződött. A legjelentősebb tételt kitevő olasz bor 18%-os csökkenést mutatott, a görög bor importja 15%-kal, a spanyol bor behozatali értéke pedig ennél is jobban, mintegy negyedével csökkent. Visszaesett a chilei bor behozatala is, de a legjelentősebb visszaesést az osztrák borimport mutatta, a behozatal 36%-ra zsugorodott az előző év azonos időszakához képest.

A koronavírus-járvány piacfékező hatásainak érzékeltetése végett indokolt a márciusi kiviteli adatokat is szemügyre venni (2. táblázat). Az alábbi statisztikai adatok különösebb növekedéscsökkenést nem vetítenek előre.

A pezsgőkivitel közel 66%-os bővülése mögött (3. táblázat) rendkívül dinamikusan bővülő kereslet húzódik meg, hiszen az adatokból kitűnik, hogy többszörös piacbővülés jellemzi a svéd, a román, a szlovák és a francia piacokat is. Visszaesést egyedül a lett piac mutatott ez év márciusában.

 

Forrás: 
Borászati Füzetek
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Borászati Füzetek 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Kedvezett a járvány a brit epernek

A koronavírus-járvány sok vállalkozásnak keresztbe tett, nem úgy, mint a brit epertermelőknek és -értékesítőknek: sokuk jelentősen több epret adott el idén eddig, mint tavaly, de az Egyesült Királyság egészét nézve is szép számmal emelkedtek a számok.

Agrárjövő a vírus árnyékában

Bár általánosságban véve pozitívak a középtávú mezőgazdasági termelési és élelmiszer­­-fogyasztási kilátások, a koronavírus-járvány mégis árnyékot vet a szektor következő évtizedére – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) július 16-án publikált közös, 2029-ig terjedő előrejelzéséből.

Mi a méz és hogyan adjuk el?

Mottó: Amíg mézünket, mint ipari alapanyagot értékesítjük, addig sírhatunk, tehetünk bármit, a méz árát nem mi határozzuk meg, függetlenül a termelési költségeinktől.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

Kína lett az orosz hús legnagyobb importőre

Oroszország az első fél évben 2,2-szeresére növelte húsexportját, a legnagyobb vásárlója Kína volt - közölte kedden az RBK orosz gazdasági napilap a Rosszelhozbank elemzésére hivatkozva.