Back to top

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
A koronavírus mellett a növénytermesztőknek az aszályos és a kora tavaszi fagykáros időszak miatt terméskieséssel kellett kalkulálniuk, míg az állattenyésztőket az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza elleni védekezés kényszerítette többletkiadásra.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban számos kormányzati döntés született, amely hatékonyan hozzájárul a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ilyen a nyár folyamán igényelhető, vissza nem térítendő 25 milliárd forintos támogatási csomag, mely a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szereplők számára nyújthat segítséget.

Továbbá annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forintban, a kertészeti ágazat 30 milliárd forintban részesül.

Az államtitkár kiemelte a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártyát is, melynek keretében már közel 3000 gazdálkodó igényelt több mint 54 milliárd forint kedvezményes hitelt.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az OTP Csoport gyorsan reagált a pandémia miatt kialakult új kihívásokra, mind Magyarországon, mind a környező régióban.

Az OTP Bank hazánkban elsők között tette lehetővé a különböző gazdaságélénkítő programokra épülő hitelkonstrukciókat.

Az OTP Agrár a vállalkozók igényeihez igazítva közvetíti partnereinek a különböző támogatott forrásokat, ezt már Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója mondja.

Egyebek mellett megemlítette, hogy az NHP Hajrá, illetve a Széchényi Kártya Program forrásait is elérhetővé tették ügyfeleik számára, míg legújabb termékükkel, az OTP-AVHGA Krízis Hitellel kedvező forgóeszköz-finanszírozási és hitel-kiváltási lehetőséget biztosítanak a vállalkozásoknak.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kezességvállalás mindig fontos a vállalkozások számára, de a legnagyobb igény akkor mutatkozik rá, amikor a gazdaság szereplői nehéz helyzetbe kerültek.

Az alapítvány az OTP Bankkal közösen kidolgozott Krízis Forgóeszközhitel konstrukciója egy olyan termék, amely biztosítja a gazdasági környezet romlása miatt bajba került vállalkozások kedvező finanszírozását.

Az OTP-AVHGA Krízis Hitel olyan államilag támogatott, fedezet nélkül, akár 6 évre igényelhető forgóeszközhitel, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90 százalékos készfizető kezességvállalása mellett vehetnek igénybe az agráriumban és az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók. Az Agrárminisztérium által, 100 milliárdos keretösszeggel, 2020. január 1-jén indított AVHGA Krízis Agrárgarancia Programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1. után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világtalálkozó

Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

Tarolt az NHP Hajrá 2020-ban

Aktív szerepet vállal a K&H Bank az NHP Hajrá hitelezésben. Áprilisi indulása óta ugyanis a pénzintézet több mint 173 milliárd forint értékben közel 1500 szerződést kötött.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től - döntött szerdai ülésén a szövetségi kormány.

Kertészet és Szőlészet retro

Hetvenedik évfolyamába lépett a Kertészet és Szőlészet, híres korok tanúja volt, nagy felvirágzásokról és kevésbé dicső időkről egyaránt mesélnek írásai. Aki szereti a retrót, az tartson velünk, pörgessük végig a régi lapszámokat – ezúttal a tartalomban való különösebb elmélyülés nélkül.

Zölden, jót, olcsón és sokat termelni? - A digitális Zöld Hét fő kérdése

A koronavírus-járvány miatt idén első ízben került tisztán digitális formában megrendezésre Berlinben az Internationale Grüne Woche (IGW, Nemzetközi Zöld Hét), a világ egyik meghatározó élelmiszeripari és mezőgazdasági szakiállítása és fóruma. A két napos IGW Digital rendezvény január 20-án nyilvános online sajtótájékoztatóval vette kezdetét.