Back to top

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Az esemény résztvevői: Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere
A sajtótájékoztatón Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta, megtiszteltetés a település számára, hogy Tessedik Sámuel városában, a történelmi Magyarország mértani közepén tartják egy nagyszabású rendezvény keretében a július 31-ei búzaösszeöntő ünnepséget.

– Ezen a vidéken az agrárium jelentős szerepet tölt be – hangsúlyozta Babák Mihály. – A gazdák a koronavírus-járvány idején is keményen dolgoztak, hiszen a földet művelni, a jószágokat etetni kellett. Nemcsak kapni, de adni is öröm, és a magyar gazdák ismét arra szövetkeztek, hogy segítsenek a rászorulóknak.

A parasztemberek régen azt mondták: ha kenyér van, minden van. A gazdák ma is mindannyiunk mindennapi kenyeréért vetnek és aratnak.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke elmondta, számára az a legemelkedettebb pillanat, amikor a Kárpát-medence magyar gazdái összeöntik a búzájukat. Ezzel szinte fizikailag is eggyé válnak, ami jelképezi az összetartozást, az összefogást.

– Idén már tizedik alkalommal indult el a program – tájékoztatott Győrffy Balázs. – Trianon 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: egy kenyéren vagyunk. Különösen aktualitás ez a mondat a 2020-as esztendőben, amit az országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított.

A NAK elnöke felidézte, hogy a programban 2011-ben részt vevő száz gazda még 10 tonna búzát adott össze, 2019-ben pedig már 5668 adományozó járult hozzá 790 tonna kenyérgabonával a jótékonysági akció sikeréhez. Július 1. és augusztus 20. között az ország 89 gyűjtőpontján fogadják a búzát, amit húsz malomban őrölnek meg. Augusztus 20-án ebből a lisztből sütik a Magyarok Kenyerét.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta, hogy idén is több tízezer határon inneni és túli gyermek asztalára jut a Magyarok Kenyeréből. A program a magyar gazdatársadalom önzetlen összefogása.

Bejelentette, hogy a július 31-ei búzaösszeöntésen jelen lesz Kövér László, az országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

– Száz esztendeje Trianonban Magyarországot darabjaira szaggatták. Ennek ellenére e száz esztendő alatt a nemzetet nem tudták megtörni, és az egyharmadnyi anyaország képes összetartani az egész magyarságot – fogalmazott Jakab István. – A Magyarok Kenyere Programnak az az egyik üzenete, hogy a magyar nemzetben van erő, hit és kitartás.

Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy 2011-ben az első adományozók között volt. Mint mondta, öröm, hogy a MAGOSZ és a NAK mellett ma már az alapítvány is részt vesz a szervezésben és a lebonyolításban. A közhasznúság új eleme a programnak, ami azért fontos, mert ezáltal pénzadományokat és 1 százalékos szja-felajánlást is fogadni tudnak, amivel szintén a rászorulókat segítik.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

Varsó turisztikai atombombát robbantott

A kelet-közép-európai országok fővárosai irigyelhetik Varsót, amely augusztusban új turisztikai látványosságot kapott, ami ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel főváros önkormányzatának.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.