Back to top

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Idén – a koronavírus járványra tekintettel – a tanácskozással egybekötött rendezvény elmaradt, ám aki szeretne többet tudni a fajtákról, azok számára – kisebb csoportokban – szívesen állnak rendelkezésre a házigazdák. Ifjabb Varga György ígérete szerint viszont az őszi bemutatón már teljes létszámban várják a burgonyás társadalmat.

Ifj. Varga György
Fotó: viniczai

Az időjárást tekintve vegyes évet éltünk meg, a burgonya – kivéve, ahol nagy volt a víznyomás – a legszebb arcát mutatja. Ifjabb Varga György, a cég ügyvezetője bizakodó a vetőburgony minőségét és mennyiségét illetően.

Sok munka akadt, folyamatosan kellett az öntözéssel foglalkozni, a növényvédelemben dolgozni.

„Ha az egyik növény szomjas, akkor általában a többi is” - magyarázta a szakember, igyekeztek azokra a kultúrákra fókuszálni, amelyek a csapadék hiány miatt a legnagyobb kárt szenvedték. Közel 1300 hektáron gazdálkodnak, ekkora területen lehet a szükséges vetésforgót megvalósítani. A korábbihoz képest „alig” tízre csökkentették a termesztett kultúrák számát.

Tavasszal folyamatosan öntöztek, majd június végén megérkezett az égi áldás. Négy nap alatt egyes helyeken 198 milliméter eső esett, de a legkevesebb is 145 milliméter volt. A laposabb táblákban megállt a csapadék, amit megsínylettek a növények. Talán legjobban a kukorica bírta a vízborítottságot, de amint rá lehetett menni a talajra, egy kultivátorozást megérdemelt. Ugyanakkor a burgonyában a víz, ami ráadásul korlátok között, bakháton fejlődik, komoly problémát okozott.

A sok csapadék, a felázott talaj felvetette az a kérdést is, hogyan menjenek be a növényvédő gépekkel a táblákba.

Volt, ahol nagytraktorral „beletapostak” az állományba, s a keréknyom levezette a vizet, máshol a kotrógéppel gödröket ástak, hogy összetereljék a csapadékot, s kiszivattyúzták. Ahol viszont közelről is elérhető volt a vizes terület – hogy a kultúra nem károsodjon – szippantóval emelték ki. Két nappal az esőzések után már kezelni tudták a növényeket, így az országos szinten tomboló fitoftórát meg tudták fékezni, egészséges a burgonya állomány.

Mint az ügyvezető elmondta, idén jól sikerült értékesíteni az étkezési burgonyát – ugyan a vírus okozta fellángolás egy hét alatt lecsengett -, s feldolgozók (pékségek, kenyérgyár...) vitték a raktárukból a tavalyi termést. Meglepetésszerűen nagy az érdeklődés az idei vetőburgonya iránt is. Sok gazda már most szeretné lefoglalni a jövő évi szaporítóanyagot.

Fotó: viniczai

Berzencén egy tucatnyi forgalmi vetőburgonyfajtát szaporítanak, és értékesítenek, míg a kísérletben 73 fajtát vizsgálnak. Szeretnék az eddig is népszerű burgonyák mellett a magyar nemesítésű fajtákat felkarolni.

A szakember elmondta, idén egységesen szépek az állományok, néhány víznyomott terület kivételével a legjobb formájukat mutatják a fajták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.