Back to top

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Fotó: Rimóczi Irén
A spanyolok idén 10 százalékkal csökkentették a dinnye területét, ráadásul a hűvös, esős időjárás miatt áprilisban a mennyiség és a minőség is elmaradt a várttól. A júniusi jégeső pedig komoly károkat okozott a betakarítás előtti állományokban, így

Spanyolországból várhatóan a megszokottnál jóval kevesebb dinnye jut az európai piacokra.

Olaszországban a járvány miatti munkaerőhiány miatt eleve kevesebb dinnyét ültettek, ezért ott is számottevően visszaesett a kínálat. Ez az oka, hogy nálunk többnyire görög és török görögdinnye van a pultokon. Görög- és Törökországban már a végéhez közeledik a szezon, a nagy mennyiség miatt „bedugult” a piac, ez magyarázza a mostani áruházi akciókat, ami egyben kivezetése is a külföldi árunak a magyar dinnye érkezése előtt.

A hazai dinnyéknek sem kedvezett a hűvös tavasz, még áprilisban és májusban is volt fagy, a fagykár jellemzően 20-30 százalék főként Heves és Békés megyékben. A szabolcsi termőtájban jelenleg az esőzések okoznak gondot, de a nyár előre jellemző hűvös, nyirkos idő mindenütt kedvezett a betegségeknek. Ahogy Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete elnöke korábban megfogalmazta, a legnagyobb kár az elmúlt években nagyon népszerű magszegény, illetve mag nélküli fajtáknál látható; a magvas görögdinnyék ellenállóbbnak mutatkoztak az időjárás hatásaival szemben.

Bár a fóliasátrakból már szedtek terméseket, nagyobb mennyiség a szabadföldi fóliaalagutas termesztésből a július 10-20. után lesz kapható az áruházakban, és a hónap végén előreláthatóan az export is beindulhat.

Fotó: Rimóczi Irén

A legkorábban Békésből értékesítenek, a nyarat pedig a szabolcsi-hajdúsági görögdinnyével fejezzük majd be. Az utóbbi 3-4 év piaci zavarai után várható volt az átrendeződés, magyarázza Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének titkára, ám a területcsökkenés részben a Covid-járványból ered, mert éppen a palántanevelési időszakban volt nagy a bizonytalanság. Elsősorban Békésben és Szabolcsban, a meghatározó piaci szereplők termesztenek kevesebb dinnyét, a kisebb régiók termelői ugyanis általában állandó vevőknek, viszonylag jobb áron, kiszámíthatóbban értékesítenek.

Jó hír, hogy a területcsökkenés ellenére több hibrid vetőmagot adtak el, és nőtt az oltott állományok nagysága, ami egyértelműen minőségjavulást vetít előre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.