Back to top

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

A fák több szén-dioxidot köthetnek meg, a gyepek megkötő képessége viszont stabilabb, mivel nagy része megmarad a talajban anélkül, hogy tűz, szárazság vagy áradás során a légkörbe kerülne.

A kaliforniai Davis egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy a rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők.

A fák az ember által okozott szén-dioxid-szennyezés mintegy egynegyedét nyelik el világszerte, ám a globális felmelegedés és az aszály miatt nagymértékben megnövekedett a tűzveszélyt, ami a kaliforniai erdőket szén-dioxid megkötőkből kibocsájtóvá változtatva.

A kutatásról szóló tanulmány eredményeit a Environmental Research Letters folyóiratban tették közzé. A szerzők szerint ezek a kutatások fontos információforrást jelentenek a szén-dioxid csökkentési erőfeszítésekhez szerte a világon, különösen olyan félszáraz (félsivatagos) környezetben, amely jelenleg a bolygó szárazföldi területeinek körülbelül 40% -át jelenti.

A jövőre nézve a modell szimulációink azt mutatják, hogy a rétek több széntartalommal bírnak, mint az erdők, mivel kevésbé vannak kitéve az aszálynak és a tűznek - mondta Pawlok Dass, a tanulmány szerzője, a UC Davis egyetem munkatársa.

Az erdők a szén-dioxidot a fákban, a levelekben tárolják, a gyepek viszont felszívják azt és a földfelszín alatt tartják.

A gyakoribb tüzek során a fákban tárolt szén visszakerül a légkörbe, de a felszín alatti gyepterületek esetében általában a gyökerekben és a talajban marad, jobban alkalmazkodva az éghajlatváltozáshoz.

Kalifornia állam célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése 2030-ig 40% -kal, gyakorlatilag az 1990-es szint alá. A tanulmány szerzői nem azt javasolják, hogy a gyepekkel helyettesítsék az erdőket, csak azt jelzik, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének szempontjából a gyepek nagymértékben hozzájárulnak a céljaik eléréséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tegyünk vagy ne tegyünk medvetalálkozásokkor?

Országszerte egyre több helyről érkeznek hírek medveészlelésről. Bercel, Petőfibánya, Budapest XII. kerület, lehetne folytatni a sort, legutóbb például erdőjárók ismét medvét láttak a Mátrában. Nos, ahogy a székely mondás tartja: „A medve nem játék” – és tényleg nem az. Éppen ezért a Bükki Nemzeti Park összeállított listát, hogy miként viselkedjünk, ha medvével találkozunk.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Ki lakik az óriások erdejében a lombok között?

Tíz méter magasan sétálhatunk az Óriások erdejében, különleges élőlényeket fürkészhetünk, és 20 km/óra sebességgel is száguldhatunk a spirálcsúszdán. Tériszonyosoknak ugyan nem való, ám babakocsival és kerekesszékkel is bejárható a 130 méter hosszú sétaösvény. Mindez idehaza vár minket.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Lila-hegyi kilátó

A Nyúl és Győrújbarát községek határán álló kilátót a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. saját forrásából építette az általa kezelt erdőterületen. A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, a 313 méter magas Lila-hegy tetején egy geodéziai mérőtornyot alakítottak át páratlan panorámát nyújtó turisztikai építménnyé, ami emellett az eredeti szerepét is megtartotta.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.

Tűzifavásárlás ésszel, nyáron, erdészettől!

Kifejezetten ajánlott hivatalos forrásból, erdőgazdaságoktól vásároljunk tűzifát, ugyanis ez garancia a minőségre, a visszakövethetőségre és a jogszabályoknak megfelelő adminisztrációra. Fontos kiemelni, hogy a tűzifa fenntartható gazdálkodásból származik, azaz a kivágott fák helyére csemeték kerülnek.