Back to top

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

A városi lakónegyedek bővítése miatt az Avas keleti és déli lejtőjén megszűnt a korábban virágzó szőlő-, gyümölcs-, és kertkultúra, amely a hegy jellegzetességét adta, egyúttal Miskolc zöld tüdejeként működött. Ezt tapasztalva Adorján Imre miskolci orvos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház egykori főigazgató-helyettese kezdeményezte és karolta fel az arborétum létesítésének ügyét. A főorvos a kertbarát mozgalom lelkes tagja, 1958-tól részt vett a mozgalom helyi szervezésében, egyúttal a Kertbarátok Miskolci Szövetségének elnöke volt. Magánemberként gazdag örökzöld-gyűjteménnyel rendelkezett.

A főorvos 1986-ban felajánlotta a városi tanácsnak, hogy saját költségén létrehoz egy mindenki által látogatható, a tűlevelű örökzöldek kerti formáit bemutató gyűjteményes kertet.

A kert telepítését 1987-ben kezdték el. A szép, de egy ember számára túl nagy cél megvalósításához megalakították az Arborétum Baráti Kört. Az akkor mintegy ötvenfős csapat készítette elő, később pedig ápolta a kertet. Egyenként 200 négyzetméternyi területrész gondozását vállalták, így sikerült elérni, hogy az elültetett növények közül csak 1-2 százalék ment tönkre. A növények telepítésével 1992-ben végeztek, de védelmük érdekében még hosszú ideig nem engedtek be látogatókat.

Fenyőkert
Fotó: A szerző felvétele
A gyűjteményes kert létrehozásának a fenyőfajok széles körű megismertetése, és ezáltal az általános ismeretek gazdagítása, illetve a természetszeretet növelése volt a célja. A főorvos csaknem minden faiskolát felkeresett az országban, és számos itthon nem kapható növényt hozott be külföldről, javarészt saját költségén.

Az arborétumban mintegy 460 fenyőféle él (cédrusok, jegenyefenyők, lucfenyők, tűnyalábos fenyők és vörösfenyők). Különösen gazdag a gyűjtemény magyar nemesítésű fenyőfélékből.

Ritkaság a japán foszlókérgű tuja (Thuja standishii), több különlegességgel együtt Bécsből hozta Adorján Imre. Az arborétum nyugati oldalán élő fenyőkülönlegességek közül kitűnik a teherbejárat két oldalán strázsáló hegyi mammutfenyő (Sequoidendron giganteum). 

A növények közelebbi megtekintésére járdalapokkal, tipegőkkel kirakott ösvényeket létesítettek.

Az Avasi Arborétum heti egy napon, vasárnap látogatható, de előzetes egyeztetéssel más időpontokban is megtekinthető. A belépés ingyenes, és igény szerint szakszerű csoportvezetést is tartanak. Az arborétumot Adorján Imre unokája, Adorján Eszter okleveles természetvédelmi mérnök vezeti, de a alapítvány elnökségi tagjai is rengeteget tesznek a fenyőkert védelme, fejlesztése, népszerűsítése érdekében.

(Forrás: A miskolci Avas. A miskolci Herman Ottó Múzeum és a Borsodi Nyomda közös kiadványa, szerkesztette: Dobrossy István).

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Színkavalkád a Gyöngyösi sétányon

A főváros XIII. Kerületi Önkormányzata immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. A vírusjárvány ellenére idén 60 809 egynyári növényt ültettek ki a kerület közterületeire, ennek harmada a Gyöngyösi sétány 1043 négyzetméterét borítja.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.