Back to top

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Örök igazság, hogy azt kell termelni, ami eladható a piacon, és ha a fogyasztói, kereskedői igények, vagy a jövedelmezőség azt kívánja, váltani kell. A Kertészet és Szőlészet legfrissebb, 29. számában több kertész is megerősíti mindezt. Ahogyan azt is, hogy a versenyben maradáshoz megéri, sőt kötelező fejleszteni.

MMG - Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre. A támogatással együtt is hatalmas beruházással ugyanis a töredékére csökkenthetik a fűtési költséget, ami komoly versenyelőnyt hozhat.

A fejlesztésekkel még itt sem állnak meg. A fél hektáros fóliablokkot üvegházra cserélik, és további 6000 négyzetméteres üvegházzal növelik a területet, hogy egész évben elláthassák vevőiket áruval.

Dunaföldváron 20 hektár gyümölcsültetvényt művel a Rivnyák család, cseresznyét, kajszit és körtét, almát termesztenek, igényes vevőknek.

Nagy munka volt és hosszú ideig tartott, de az egész felületen megoldották az öntözést, és mivel drága a munkaerő, gépekkel is fölszerelkeztek.

Ha tudnak, pályáznak támogatásra, de saját erőből is telepítenek, fejlesztenek. Ha pedig a piaci viszonyok nem teszik lehetővé a gazdaságos működést, váltanak, az idei tapasztalatok alapján például már a kajszifelület átalakításán gondolkodik a gazda, és várhatóan a körtefelületet bővíti. Csak első osztályú gyümölcsben gondolkodnak, amit a budapesti és bécsi nagybani piacra szállítanak.

Az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.