Back to top

Határtalan magyar borbártúra

Július végén tartják a nyár legnagyobb közösségi borkóstolóját Budapest 6 neves borbárjában. Idén első alkalommal rendezik meg a Pesti Borkörút rendezvényt, amelyen négy budapesti kerületben a Kárpát-medence legjobb borai kóstolhatók.

A Magyar BOR Intézet kezdeményezésére megvalósuló Pesti Borkörút célja, hogy a Körút mentén található hat neves borbárban két nap alatt meg lehessen ismerni a Kárpát-medence határtalan és csodás borvilágát. A két nap alatt bármilyen sorrendben és tempóban végiglátogatható a hat helyszín, amelyek nincsenek egymástól nagy távolságban, így akár gyalogosan is könnyen elérhetők.

Minden borbárban öt kiváló bort kóstolhatnak a Borkörút keretében a résztvevők. Mindenhol más a tételsor, más a koncepció: a borok az adott hely kedvelt tételei; fajtaválasztékban, borkészítési eljárásban és borvidékek szerint is sokszínűek.
A 2020. július 30-31., csütörtök-péntek, 16-23 óra között várja a borszerető vendégeket a Kadarka borbár (VI. ker., Király utca 42.), a Lodge (VIII. ker., Kőfaragó utca 10.), a VinoPiano Borbár/Wine Bar (IX. ker., Tűzoltó utca 22.), a

vinoWonka Csokoládé- és Borbár (VIII. ker., Corvin sétány 2.), a

WINE & U borbár (VII. ker., Holló utca 3-9.), valamint a Zengő bár (VIII. ker., Krúdy Gyula 6.).

Minden elővételes bérletet vásárló résztvevő kap egy „útlevelet” térképpel, információkkal, amelybe a meglátogatott borbárok vízum-pecsétet adnak.

Emellett 6+1 kérdés is található az okmányban: minden helyszínhez kötődik egy kérdés - és a rá adott válasz. A résztvevők nyereményeket nyerhetnek: ajándék kóstolókat, borbár kedvezményeket, borcsomagokat, borklub belépőket, Bormedence Kárpát-medencei borünnep belépőket.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

„Műsorgyártás” az etyeki Rókusfalvy Birtokon

Talán az ifjúi lelkesedést mára lehiggasztotta a hétköznapi munka, de tudatosan, hazai és nemzetközi szinten szerzett ismeretek alapján halad előre. Az édesapjával együtt töltött sok-sok órának is köszönhető, hogy „hazajár” Etyekre, otthonosan érzi magát a vállalkozásban. Apa és fia számít egymásra.

Egyéves borász tanfolyam indul

A Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolaban keresztféléves képzésben egyéves Borász tanfolyamot indít.

Bajban vannak az európai borászatok, az EU-tól várnak támogatást

A szőlő-bor ágazatnak az Európai Uniótól egyre nagyobb támogatásra van szüksége télen a koronavírus-járvány miatt. Az újonnan bevezetett szigorító járványügyi intézkedések miatt – kijárási korlátozások, vendéglátó egységek bezárása - a túléléshez több segítségre van szüksége az ágazatnak – tette közzé a Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezete.

Fűben, borban orvosság

A gyógynövények és a bor párosítása nem új keletű találmány, hiszen jótékony hatását már az ókorban felfedezték. Több évszázadon keresztül használták szerzetesek, orvosdoktorok, patikusok, és a népi gyógyászatban is elterjedt volt, most mégis újdonságként jelenik meg az italpalettán. A régi hagyományt dr. Bene Zsuzsanna éleszti újjá bodrogkeresztúri pincéjében.

Uniós oltalmat kaptak a Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

A Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével 64-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

Aszú, jégbor, szalmabor. Bármennyire csak a száraz nedűkért rajonganak a borguruk, egyre nagyobb a népszerűsége a természetes csemegeboroknak. A harmonikus sav-cukor arány, a különleges ízek nem összehasonlíthatók a „koronás napsugár” által nyújtott édes impulzussal. A töppedt szőlőkből erjesztett bor különleges élménnyel ajándékozza meg fogyasztóját.