Back to top

Kiakadtak a sertéstartók az őket ért vádak miatt

A The Daily Telegraph című brit napilapban jelent meg egy hosszabb cikk, mely a húsfogyasztás táplálkozásban betöltött jelentőségét járja körül, különös hangsúlyt helyezve a sertéstartási technológiákra, illetve körülményekre. Az írás azonban nagy port kavart, ugyanis a szerzője igencsak éles kritikát fogalmazott meg az Egyesült Királyság sertéstartóival szemben.

A The Daily Telegraph újságírója a többi közt azt állította, hogy a brit kocák felét olyan kis helyen tartják, hogy sem megfordulni, sem pedig fészket építeni a malacaiknak nem tudnak. Szerinte a sertések 93 százalékát összezsúfolva, télen-nyáron beltérben tartják, ahol az állatok gyakorta válnak agresszívvá és támadják meg egymást, továbbá sok sertéstartó antibiotikumokkal tömi állatait súlyuk növelése érdekében.

A brit sertésszövetség, a National Pig Association (NPA) a cikk megjelenése után nem sokkal nyílt levélben adott hangot nemtetszésének, illetve cáfolta ebben pontról pontra a szerző állításait.

Azt írták, az újságíró nem megbízható forrásokból szerezte az információit, ezért cikkével félretájékoztatta az olvasókat. Egyebek mellett hangoztatták, hogy a szűk fiaztató kutricákat csupán rövid ideig, az újszülött malacok védelme érdekében használják, s hogy a sertések az Egyesült Királyság valamennyi gazdaságában kellő méretű területen, szabadon mozoghatnak, legyen szó kül- vagy beltéri tartásról. Levelükben felhívták a szerző figyelmét arra is, hogy az antibiotikumok rendszeres alkalmazása tilos a sertéságazatban, s hogy az Egyesült Királyság két év alatt felére csökkentette használatukat a szektorban. És egyébként is: 2006 óta tilos antibiotikumokat használni teljesítményfokozás és növekedésserkentés céljából.

Az NPA úgy véli, az ilyen téves állításokat tartalmazó, hangulatkeltő cikkek csak arra alkalmasak, hogy aláássák a kemény munkát végző brit gazdák munkáját, miközben tudvalevő, hogy az Egyesült Királyság állatjóléti előírásai a legszigorúbbak között vannak a világon.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Hatalmas dicsőségről mondott le a horgász

Az Ír-tengeren szállt hajóba egy horgász, nem sejtve, hogy aznap akkora halat akaszt, amekkorát még egy sporttársának sem sikerült az Egyesült-Királysághoz tartozó vizeken. Azonban nemcsak a fogás volt példaértékű, hanem a horgász hozzáállása is.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Import húskészítményt hívott vissza a forgalomból a Nébih

Visszahívta a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Bio Münchner Weißwurst megnevezésű fehér kolbászt.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.