Back to top

Amitől Hévíz is bor nagyhatalommá válik

Ma Magyarországon utazni úgy, hogy bort ne kóstolna a vendég, szinte elképzelhetetlen. Hiszen a hazai gasztronómia, a bor ugyanúgy részei az izgalmaknak, mint maga a természeti környezte, vagy a történelem.

Fotó: viniczai
Valaki úgy fogalmazott, Hévíz a magyar Bethesda, s nem véletlen. A világon  egyedülálló melegvizes tó számtalan országból vonzza a gyógyulni vagy csak a kikapcsolódni vágyókat. A bort és az egyedülálló melegvizes környezetet összekapcsolni pedig már nem kell túl élénk fantázia. Ráadásul  A fürdőváros sajátos arculatú és hangulatú városrésze Egregy. A vendégcsalogató borospincék és a szőlőhegy - az egregyi "grinzing" - tüzes boraival és magyaros ételeivel rendkívül kedvelt zöldvendéglő-övezet.

Ezért is fontos a település önkormányzata számára, hogy évről-évre kiválassza a város, azaz Hévíz borát. Fontosságát az is kiemeli, hogy a bor már önmagában is imázshordozó eszköz, jól megfogható üzenettel bír.

Fotó: viniczai
Szerdán már rutinos szakemberek jelenlétében kezdtük meg a város borának kiválasztását, amelyre a település központjában található Rózsa étteremben került sor. Sokat mond el a megmérettetés komolyságáról, hogy három egyetemi tanár, illetve professzor emeritus és másik három gyakorló szakember végezte a zsűrizést.

Fotó: viniczai
Az idei évben – rendhagyó módon – a tavalyi Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál első harminc aranyérmes fehérborai versengtek az idegenforgalomban előkelő helyen álló „város bora” címéért. Szakmai szemmel kicsit tamáskodtunk, vajon az ősszel,  újbornak benevezett tételek milyen arcukat mutatják mintegy háromnegyed év elteltével. Hiszen tudjuk, a primőr borok hosszú ideig elsősorban ökonómiai célokat szolgáltak, s fogyasztásukat néhány hónapra tervezték. Ehhez igazodott az a technológia, amely novemberre, már forgalmi tételek előállítását teszi lehetővé.

Szerencsére nem kellett csalódnunk, a borok 80 százaléka „hozta a formáját”, kiváló minőségű nedűket rejtettek a palackok.

A szakmai zsűri öt bort ajánlott a néhány órával később őket váltó társadalmi zsűri számára, amelyben az önkormányzat vezetői, helyi étteremtulajdonosok, gasztronómiai szakemberek ültek. Nagy örömünkre ebben a vakon bírált öt tételben kettő a szomszédos – Zala megyei – Kányaváry Borbirtokról származott. A füst még nem szállt fel, kíváncsian várjuk a végeredményt, 2020-ban ki viselheti Hévíz Város Bora címet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Benyújtotta a Kormány az új bortörvényt az Országgyűlésnek

Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

„Műsorgyártás” az etyeki Rókusfalvy Birtokon

Talán az ifjúi lelkesedést mára lehiggasztotta a hétköznapi munka, de tudatosan, hazai és nemzetközi szinten szerzett ismeretek alapján halad előre. Az édesapjával együtt töltött sok-sok órának is köszönhető, hogy „hazajár” Etyekre, otthonosan érzi magát a vállalkozásban. Apa és fia számít egymásra.

Egyéves borász tanfolyam indul

A Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolaban keresztféléves képzésben egyéves Borász tanfolyamot indít.

Bajban vannak az európai borászatok, az EU-tól várnak támogatást

A szőlő-bor ágazatnak az Európai Uniótól egyre nagyobb támogatásra van szüksége télen a koronavírus-járvány miatt. Az újonnan bevezetett szigorító járványügyi intézkedések miatt – kijárási korlátozások, vendéglátó egységek bezárása - a túléléshez több segítségre van szüksége az ágazatnak – tette közzé a Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezete.

Fűben, borban orvosság

A gyógynövények és a bor párosítása nem új keletű találmány, hiszen jótékony hatását már az ókorban felfedezték. Több évszázadon keresztül használták szerzetesek, orvosdoktorok, patikusok, és a népi gyógyászatban is elterjedt volt, most mégis újdonságként jelenik meg az italpalettán. A régi hagyományt dr. Bene Zsuzsanna éleszti újjá bodrogkeresztúri pincéjében.

Uniós oltalmat kaptak a Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye

A Soltvadkerti borászati termékek és a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznye oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével 64-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

Aszú, jégbor, szalmabor. Bármennyire csak a száraz nedűkért rajonganak a borguruk, egyre nagyobb a népszerűsége a természetes csemegeboroknak. A harmonikus sav-cukor arány, a különleges ízek nem összehasonlíthatók a „koronás napsugár” által nyújtott édes impulzussal. A töppedt szőlőkből erjesztett bor különleges élménnyel ajándékozza meg fogyasztóját.

Oktatóvideókon a „Bor a vendéglátásban” tananyaga

November elején véget ért az ország 7 városában megrendezett ingyenes "Bor a vendéglátásban" képzéssorozat, összesen közel 250 fő részvételével, a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében, amelynek anyaga már online is elérhető az érdeklődők számára.